Categorii
Arhiva Tehnologie

Review Allview AX1 Shine: soluție de compromis și când merită să o cumperi

Din săptămâna petrecută cu tableta pc Allview AX1 Shine am putut trage concluzia că producătorii brașoveni au vrut să aibă cât mai multe funcții într-un device, lucru ce a dus la sacrificarea calității unora dintre acestea. Compromisul acesta merită din mai multe puncte de vedere, motive pentru care tableta, în opinia mea, este dedicată oamenilor care vor să aibă multe opțiuni în aparat, dar nu își permit tablete de top.

Merită prețul de 879 de lei? Merită, mai ales când știi ce vrei de la o tabletă și care sunt limitele acesteia. Voi avea un sumar al observatiilor mai jos.

Design

Cum am zis și în articolul de prime impresii, la capitolul design stă bine, mai ales că are colțuri rotunjite frumos, plasarea butoanelor și a mufelor nu strică liniile generale iar partea puțin bombată a carcasei pe partea din spate este bine gândită. Zic asta pentru că partea din spate nu are formă eliptică, ci mai degrabă o formă de trunchi de piramidă.

La ce este bună forma aceasta? Când pui tableta pe masă să scrii un mesaj nu se înclină în toate părțile. La dimensiunile de 193.7*122.6*10.2mm mi-ar fi plăcut un ecran mai mare de 7 inch, dar și așa face treabă bună când redă filme HD la 1280X720p.

Carcasa are o textură atractivă pe spate și este un mic plus în planul designului. Tot la partea de design, sistemul de operare Android 404 are iconuri și ferestre puțin modificate față de alte tablete pe Android. Cu linii clare, fără adaosuri, dă un aer office.
allview-ax1-shine-pc-tablet

Hardware

La numai 347 grame tableta este ușor de manevrat și nu te obosește dacă o ții mai mult timp într-o mână. Este puțin mai grea decât un Evotab Fun, de exemplu, dar nu este o problemă faptul acesta. La dimensiuni de 93.7*122.6*10.2mm îmi încape bine în mână și în buzunarul de la geacă. Nu iese în evidență cu ocazia asta.

Îmi amintesc de câteva ieșiri pe la metroul din Munchen unde îi vedeam pe tineri cu tablete măricele care erau destul de dificil de manevrat. AX1 e discret și bine ascuns în geaca mea.

review-tableta-pc-allview-ax1-shine-difuzoare-microfonCând ții tableta vertical vei vedea că are mufa pentru căști, cele două difuzoare și microfonul în partea de jos. Microfonul înregistreză cu mult zgomot și e bun doar pentru câte o discuție pe Skype. Am încercat să înregistrez puțin sunet și mi-am zis că mai bine folosesc altceva.

Difuzoarele, însă, fac gălăgie mai mare decât mă așteptam. La muncă am pus YouTube cu sunetul dat la maxim și s-a auzit în tot apartamentul. Un mare plus aici. Filmele și muzica se aud chiar foarte clar și la volumul dat la maxim.

review-tableta-pc-allview-ax1-shine-butoane-pornire-sunetPe una dintre părțile laterale poți vedea butoanele de pornire și de volum sunet. Stau puțin cam aiurea ieșite în felul acesta în afară, dar nu trebuie să apeși de nebun pe ele.

Am folosit o aplicație pentru screenshoturi unde apăsam în același timp pe butonul de pornire și pe volum mai mic. Puțin mai dificil să faci asta, dar a mers bine. Mai are slot pentru SIM și microSD. Am folosit cartela de telefon și am vorbit cu un prieten. E puțin cam ciudat să ții tableta cu microfonul și difuzoarele îndreptate către tine ca să vorbești la telefon, tocmai de aceea ai face bine să ai un bluetooth headset.

Faptul că tableta are 3G și poți vorbi la telefon, mă duce la una dintre concluziile acestui review: dacă vrei telefon și tabletă, AX1 Shine este soluția la care trebuie să te uiți. Din păcate, cu bluetooth pornit și cu un headset tableta nu te va ține chiar o zi completă pe baterie. Însă, odată pusă în geacă și cu headset-ul în ureche poți face treabă de corporatist.

Portul miscroUSB este folosit pentru alimentare și pentru transfer de date. Ar fi fost fain să trimită în pachet și un adaptor pentru USB. Am transferat chiar foarte repede un film de aproape 1GB în tabletă (și s-a văzut foarte bine). Portul miniHDMI te va ajuta să conectezi tableta la un TV. M-ar mira dacă ar trebui să faci asta prea des, totuși.

review-tableta-pc-allview-ax1-shine-microusb-minihdmi

La partea de harware trebuie menționate multe lucruri, printre care și camerele web. Cele două cuvinte (camere web) zic multe. Camera front are numai 3Mp și faci poze destul de slăbuțe cu ea, pline de pureci. Faci și filme, dar calitatea lasă mult de dorit. Camera spate are 0.3Mp. Era o vreme când asemenea camere însemnau ceva, dar azi sunt sub limita mediocrității.

Este de apreciat, totuși, faptul că discuțiile pe Skype, în care se folosește camera mică, sunt acceptabile. Dacă vrei filmări HD, va trebui să îți alegi altceva.

La partea de conectivitate WiFi-ul 802.11 b/g/n face treabă foarte bună. Am instalat aplicații și jocuri de peste 100MB din Google Play și a descărcat la aceeași viteză cu a computerului meu. Bluetooth-ul este cam slăbuț, totuși. I-a luat destul de mult să transfere un clip de 5MB . Pentru discuții audio nu ar trebui să fie nici un bai în direcția aceasta.

Cum nu am primit și o cartelă cu 3G să testez (poate data viitoare trimiteți și cartele 3G + headset bluetooth pentru teste), nu mă pot pronunța legat de funcționalitatea aceasta. GPS-ul s-a mișcat destul de greu, dar e posibil să fi folosit eu aplicația nepotrivită.

Procesorul Cortex-A9, 1GHz Dual Core, a făcut față tratamentelor mele, de la jocuri, până la plimbare pe net, filme HD, muzică, umblat de colo-colo în setări de nebun. Nu este tocmai cel mai tare procesor de pus pe tabletă, este clar, dar a fost, probabil, rezutatul compromisului. Placa video PowerVR SGX 531/OpenGL ES 2.0 nu este cea mai tare din parcare. Am jucat jocuri 3D (Zombie, of course) și se mișcă binișor. Am făcut teste de benchmark cu Mobile GPU Mark pentru partea grafică și a ieșit undeva pe la jumătatea clasamentului. Grijă, pentru că se încălzește binișor pe partea din spate în timpul benchmarkului.

Mai jos sunt cele 24 568 de puncte făcute de Allview AX1 Shine în cadrul testelor cu Mobile GPU Mark. Verificând pe site-ul cu rezultate îți vei da seama că nu excelează, dar își face treaba.
review-tableta-pc-allview-ax1-shine-graphic-benchmark

La partea de display, filmele HD din tableta sau YouTube sunt la mama lor acasă. Nu afișează full HD, dar la 720p este chiar bine. Cât m-am uitat la filme mi-a plăcut cum se mișcă. YouTube la fel.
Aici are un mare plus. Display-ul este IPS-LCD, ceea ce înseamnă că poți vedea clar imaginile din mai multe unghiuri și nu arată urme când îl atingi. Luminează bine pe întuneric, dar ziua îți reflectă destul de mult lumina din jur.

În imaginile de mai jos poți vedea cum luminează pe timp de zi (stânga) și pe timp de noapte, la lumina din casă (dreapta). Noaptea, pe întuneric, dacă citești ziare cu PressReader, de exemplu, lumina va fi aproape orbitoare dacă este dată la maxim.
review-tableta-pc-allview-ax1-shinereview-tableta-pc-allview-ax1-shine-luminozitate


La partea de touch aș avea ceva comentarii. Am testat funcția de touch în aplicațiile: WordPress, Notes instalat by default în tableta, Google Docs, browsere (cel instalat implicit și în Chrome) și în interfața sistemului de operare.

În aplicația de WordPress am încercat să scriu un articol și m-am lăsat păgubaș. Nu sunt degetele mele de vină, pentru că pot tasta finuț pe un smartphone mic. Se pare că era un bai cu aplicația. Apăsam o literă și touch-ul mai arăta alte apăsări de tastă. Ziceam că sunt fantome pe acolo. La fel s-a comportat și în aplicația de note. În Google Drive, când am făcut un document, a mers chiar binisor. Și în fișierele Excel din G Drive m-am descurcat bine.

Am pomenit lucrul acesta pentru că e posibil să existe probleme de compatibilitate între aplicații și sistemul de operare. În browser s-a mișcat destul de rău. Cu greu am putut da click pe un link. În YouTube la fel. Din nou, nu știu sigur dacă este un bai de la touch sau de la aplicații, deși e posibil ca și aplicațiile să aibă un rol în modul ciudat de a funcționa.

La un moment dat am prins tableta mai tare îm mâini pe margini și a pornit una dintre aplicațiile din home screen. Trebuie avut grijă să nu o ții ca într-o meghină, altfel începe să pornească tot felul de aplicații aiurea. Aici recunosc că am fost puțin brută și am aplicat ceva forță mecanică tabletei. E nițel flexibilă, dacă ai ceva forță.

La partea de stocare am fost puțin dezamăgit. 2GB folosibili. Cât m-am învârtit două seri pe Google Play am umplut aproape totul și am lăsat loc de un film avi. E bine că are slot pentru card microSD și poți avea până la 32GB, dar parcă aș fi vrut mai mult direct în tabletă.

Despre baterie, numai de bine. Peste patru ore de video playback, se încarcă în aproape 3 ore și ține 15 ore cu WiFi/GPS/muzica utilizate alternativ, nu continuu. Bateria de Li-Polimer 4500 mAh are grijă să ruleze filmele bine și sunetul la maxim. Trăiască YouTube la cât l-am folosit la muncă, pe tabletă.

Software

Din aplicațiile cu care a venit am ținut doar cea care mă duce la setări, scurtătura. În rest am instalat Chrome, YouTube, aplicație GPS, Google Play, Googleplus, Facebook, aplicații de benchmarking, Twitter, Facebook, G Drive, Press Reader.

Am pus cam tot ce aveam nevoie și abia am folosit ce era deja instalat. VLC face treabă bună pentru filme pe tabletă. File explorerul, care vine implicit cu tableta, este un lucru pe care l-am ținut în continuare.

Navigarea se face ușor. Vei ști mereu că:

  • în stânga-jos sunt butoanele de back, home și last opened apps
  • dreapta sus sunt, de obicei, meniurile contextuale sau cel care duce către widgeturi, cand ești pe home
  • dreapta jos sunt detalii despre Wifi și notificări, totul numai la un click pe ceas

Nu ar fi prea multe de zis la partea de software pentru că, atâta timp cât ai acces la Google Play, poți pune o mulțime de aplicații: de la cele care fac screenshot-uri, la cele pentru editare documente, la jocuri, playere de orice fel și la orice vrei tu.

Ce aș fi vrut să văd: o serie de aplicații des utilizate de cei cu tablete să fie deja instalate. Exemplu: Facebook, Yahoo sau Gmail, un task manager mai simpluț și multe alte asemeena aplicații.

La ce pot folosi Allview AX1 Shine?

Tableta celor de la Allview este numită de ei drept un „player portabil”. Aș zice că este mai mult. Deși spațiul mic, touch-ul care dă rateuri, microfonul și camerele video ca vai de ele pot fi enervante, nu trebuie să uităm că are destul de multe funcții comprimate într-un singur device la preț sub 900 de lei.

Se putea mai mult? Desigur, dar la un preț mai mare. Ai in tableta aceasta, pe scurt: un telefon, player video/audio/radio, ebook reader, browser de internet, GPS, platformă de rulat aplicații. Dacă nu ești pretențios la partea de imagini, microfon sau spațiu de stocare implicit, atunci ai un device care își va face treaba.

Nu știu cum se comportă după 3, 6 sau 9 luni, dar în săptămână în care a fost la mine a funcționat binișor. Părerea mea este că nu excelează în niciuna dintre funcții în afară de video HD și wireless. De aceea am și numit-o tabletă a compromisului. La banii aceștia poți avea tablete cu ceva funcții mai bune, dar fără 3G sau telefon.

E bună pentru o serie de taskuri: birou, entertainment, educațional. Dacă vrei telefon și tabletă, ai nimerit numai bine. Dacă vrei numai o tabletă (fără telefon) o poți alege pentru filmele HD și pentru faptul că poți citi ziare/site-uri sau sta pe rețele sociale fără să îți chinui ochii în display-ul unui smartphone.

Să vedem cum ar fi o tabletă cu Cortex A-15 😀

Ai probat tableta? Cum ți s-a părut?

11 răspunsuri la “Review Allview AX1 Shine: soluție de compromis și când merită să o cumperi”

Ma, sa stii ca pot fi un bai alea. Faza e ca trebuia sa izoleze tabetele.

Atunci cumpara o tableta Allview AX1 Shine. 😀

Allview fac niste produse ok pentru preturile pe care le au.

Imi amintesc si de niste tablete cu carcasa de aluminiu care aratau foarte bine pentru 400 si ceva de RON.

Normal ca nu te astepti nici la ultra calitate nici la performanta. Dar ori iti iei un iPad, ori un Allview. Pentru ca sincer, cam tot ce se afla intre ele nu ofera mult mai mult.

Allview sunt o companie de treaba, daca le dai un mail sa te ajute cu un firmware, de exemplu, te ajuta.

Plus, sunt de-ai nostri 🙂

Da, sunt chiar aproape. La 15 minute de mine (cu autobozul). E drept ca nu poti avea de toate la un pret mic si zic ca tableta este chiar ok pentru ce face si ce pret are. E drept ca am analizat-o in prisma a ceea ce poti gasi, ca piese, in ziua de azi: ce fel de camera e comuna, ce sunet, ce grafica.

Sunt foarte curios cum se comporta dupa cateva luni, ma tenteaza sa imi iau si eu o tableta de la ei.

Vom vedea in cateva luni cand imi lasa un comentariu cineva care a folosit-o atat de mult. Ma gandesc ca va fi la fel ca orice tableta, fara vreun bai specific pe termen lung.

[…] Review Allview AX1 Shine: soluție de compromis și când merită să o cumperi […]

Va spun eu cam cum e treaba, dupa cateva luni de folosire: tableta e ok, multumit de ea in mare parte. Producatorul chinez a facut treaba buna. In schimb cine lasa de dorit: baietii nostri.. Le-am cerut un firmware dump sa o resoftez (ok, mi-am cam bagat nasu’ fara backup..) Si mi-au raspuns „desigur o aduceti la noi in service, costa 40 de lei.” Raspunsul asta a fost dupa vreo saptamana de asteptare, desigur.. Concluzia mea: Vrei suport ok? Mai bine cumpara chiar de la chinez 😛
Plus ca nu pare ca or sa mai faca vreun update la jelly bean, asa cum era vorba.. Dar na, ne-am obisnuit deja cu „promisiunile” allview..

[…] cu AX1 Shine, pe care am testat-o în februarie, această tabletă este mai ieftină și mai perfomantă în […]