Categorii
Arhiva Blogging

De ce nu accept unele guest-posturi

Cel mai interesant lucru la un blog pe care scrii cât de cât de-a lungul anilor este că începe să prindă autoritate în ochii Google. Așa vin ofertele de articole sponsorizate sau guest-posturi în schimbul unui link. În genere accept foarte rar guest-posturi și mai rar scriu guest-posturi în alte părți.

Am primit emailuri de la vreo două firme de digital/marketing care aveau nevoie de linkuri către clienții lor și mi-au propus să scrie un guest post aici. Nimic rău în asta, ba chiar salut ideea. Nu totul se învârte în jurul banilor pe netul ăsta. Problemele mici apar când oamenii îmi propun articole despre site-uri de gambling, fashion pentru femei sau pe subiecte care nu mă interesează deloc.

Unde vedeți voi pe manuelcheta.com că scriu despre moda la femei? Că eu beat nu scriu pe blog ca să ajung să public articole despre lucruri pe care nu le-aș pune aici. Sunt câteva lucruri de menționat, dacă tot vrei să scrii guest-posturi pentru un link și totul începe de la ideea de a aduce valoare blogului vizat.

Fă un pic de cercetare și nu mă întreba despre ce scriu

Nu o dată am trimis reply cu domeniile despre care scriu și pe care vreau să le văd prezentate aici: tehnologie, știință, internet în genere, social media, WordPress/HTML/CSS, cultură, sfaturi utile (legat de social media, blogging, lucruri practice). Acestea ar fi domeniile generale despre care scriu.

Faptul că am articole despre bere sau ieșiri, acelea pică în sfera pur personală, așadar mai greu accept articole pe subiecte altele decât cele menționate mai sus.

Contează mult să trimiți un email în care îmi zici că știi că scriu despre X sau Y și că articolul tău poate fi încadrat în sfera mea de interes. La fel, trebuie să te uiți atent dacă nu cumva am mai scris un articol la fel ca al tău. Nu am sa public ceva ce eu am scris și, probabil, l-am scris chiar mai bine ca tine.

Ceea ce ne aduce la punctul în care…

… trebuie să aduci valoare blogului vizat

Te uiți în primul rând și vezi ca eu să nu fi scris un articol cu informațiile pe care le ai tu. Dacă nu auci nimic în plus față de articolul meu, nu ți-l public. Refuz destul de des și nu îmi pare rău. Cum ar fi să accept articole mai slabe decât ceea ce public eu aici?

Vrei link? Muncește pentru el sau plătește. Simplu.

Am pretenția ca un guest post să fie chiar mai bun decât ce scriu eu, să fie util, să fie frumos aranjat, să fie scris cu diacritice, să se vadă că omul știe ce zice acolo, să mă atragă, să nu bată câmpii jumătate de articol și apoi să mă arunce la concluzii, să nu, să nu, să nu.

Vrei exemple de articole care îmi plac? Iată articole scrise de mâna mea care simt eu că sunt utile și aduc valoare:

Articolele menționate fie prezintă o serie de informații utile, fie prezintă cât mai multe aspecte ale unui subiect, fie aduc în centrul discuției ceva mai puțin știut. Vrei să publici pe manuelcheta.com? Fă cumva și scrie mai bine ca mine. Dacă îmi place, voi publica.

Scrie articolul după unele reguli de bun simț în blogging

Am scris mai demult pe tema aceasta și cred că trebuie să prezint numai linkurile către celelalte articole:

Scrie-l cu diacritice, corect gramatical, împarte pe secțiuni dacă e mai mare, împarte textul în blocuri de maxim 4-5 rânduri etc. Un guest post trebuie să fie un motiv de mândrie: eu să fiu mândru că îl pubic, tu să fii mândru că ai câștigat un link prin muncă. Facem un schimb de valori.

Ceea ce cer eu, prin acest articol, este puțin respect. Nu mă agit să fiu popular, să fiu văzut în cercuri selecte tot timpul, nu scot bani din blog (nu tot timpul), nu mă deranjează dacă îmi scad vizitele la jumătate. Am lucrat la blog aproape trei ani de zile și am avut o groază de beneficii de tot felul. Ar fi frumos să nu dai cu praf în munca mea cerându-mi să public articole slabe sau care nu mă interesează.

one-does-not-simply-write-guest-post

2 răspunsuri la “De ce nu accept unele guest-posturi”

Multam. Folosesc articolul acesta ca sa il dau celor care vor dori guest posturi aici 😀