Categorii
Arhiva Tehnologie

Hackeri români în sprijinul comunității

Media merită condamnată pentru că a propagat ideea că un hacker este o persoană rea, care se folosește de deficiențele unui sistem informatic pentru a fura date sau bani. Oameni buni, un hacker este o persoană creativă, pasionată de studiul sistemelor informatice din toate punctele de vedere și care își dă silința în a ajuta la îmbunătățirea programelor, calculatoarelor și securității acestora.

Despre ce vorbește media fără a se informa deloc este hoțul, cel care fură datele și bani, sau crackerul, cel care reușește să intre în sisteme informatice fără a fi autorizat. Ține minte: dacă auzi că a spart serverele NASA, știi că e cracker; dacă auzi că a reușit să fure bani dintr-o bancă, atunci e un hoț ordinar (în destule cazuri carder, care se ocupă cu furtul și copierea de carduri). Mai multe detalii despre hackeri aici.

Era nevoie de această introducere pentru a-l saluta pe hackerul român Dragoș Gaftoneanu, membru al forumului de securitate informațională Romanian Security Team, și membru în Oculta Brașoveană.

El scrie des pe blogul lui despre subiecte de securitate, de la necesitatea protejării rețelei wireless de acasă până la moduri prin care un anumit website este vulnerabil în fața atacurilor. El este un hacker român care sprijină comunitatea și are mereu ceva nou de zis pe contul de Twitter.

Zilele acestea a fost pomenit pe site-ul de știri al Softpedia unde s-a prezentat, pe scurt, faptul că a reușit să găsească metode prin care poate detecta ce litere au fost apăsate la tastatură chiar dacă KeyScrambler este activat. KeyScrambler are rolul de a cripta mesajele pe care le scrii la calculator și de a te feri de keyloggere, programe destinate să înregistreze ce tastezi ca apoi să îți fure parolele și datele de card.

Dragoș a găsit o metodă prin care se poate trece de acest anti-Keylogger, demonstrând că mai este de lucrat în domeniul anti-keyloggerelor. Cei de la KeyScrambler s-au cam supărat și zic că nu se poate trece așa de ușor de program, însă este bine că nu ne culcăm pe o ureche zicând că totul este bine.

Așadar, oameni buni, ziceți mersi că avem hackeri și faceți pe răi cu carderii, hoții și cu crakerii.

11 răspunsuri la “Hackeri români în sprijinul comunității”

Mass-media e la nivelul unui analfabet atunci când e vorba de domeniul informatic. Ce pretenţii poţi avea de la foste studente de SNSPA, Jurnalism sau foşti administratori de săli de internet?

Dar, pentru că românul TREBUIE să le ştie pe toate, avem ştiri despre orice. Mulţi văd, puţini pricep…

Frate, esista jurnalisti tech, care inteleg dinamica domeniului, au niste definitii puse la punct, au experimentat ceva. Nu poti scrie o stire despr eun subiect din auzite, mai ales daca te dai mare branza de jurnalist.

Zi-mi un singur jurnalist „tech” care se pricepe la domeniu și nu la nivel de „știu să instalez Windows și am auzit de Linux”!

Un coleg venit în vizită m-a văzut că lucrez cu comenzi în terminal ( folosesc o distribuție Linux). A doua zi la serviciu toți îmi spuneau că sunt hacker!
Lipsa cruntă de informație este din păcate o modă, iar mass-media, care ar putea să distribuie informație reală, se complace în această situație.

Media trebuie sa iti prezinte situatia pe toate partile ca apoi sa fii informat corect, nu sa umbli cu temreni senzationali in situatii in care nu exista context. Da, scris >> mkdir test << si esti hacker :))

Ba da. Media = jurnalisti. Ei au obligatia sa se informeze si sa ne informeze pe noi despre ADEVAR. Daca nu fac asta, sunt niste sarlatani, fake, ipocriti, oameni de nimic.

Scrisorile nigeriene au ajuns în Ghana [documentar] | Manuel Chețaspune:

[…] Nici noi nu suntem departe. Vezi așa-zișii hackeri din Râmnicu Vâlcea, care, până la proba contrarie, nu sunt decât niște script kiddies și niște hoți ordinari, nu hackeri. Hackerii fac treburi faine. […]

Cât de mult contează securitatea pentru tine? [pc/internet] | Manuel Chețaspune:

[…] Totuși, trebuie înțeles că numai foarte puțini hackeri români fac rele, pentru că în rest hackerii sunt oameni de bună credință, care ajută la educarea tuturora despre pericolele din lumea […]