Categorii
Arhiva Tehnologie

Istorie în lumea tehnologiei: AOL, Clippy și cum Microsoft a salvat Apple

Ca front-end dev nu îmi petrec timpul doar scriind cod pentru firma la care sunt angajat, ci și învăț din domenii conexe gen UX/UI, motoare Javascript, cum funcționează internetul sau chiar istoria tehnologiilor din jurul nostru. Și da, la partea de istorie sunt și o serie de cunoștințe din domeniul firmelor care promovează acele tehnologii.

Scriu destul de des despre tehnologie:
aplicații utile pentru viața în UK
– fac curat în conturile online
– recomand site-uri pentru piese de calculatoare
resurse de unde înveți despre evoluția tehnologiei calculatoarelor

Adesea mă uit la recomandările YouTube când urmăresc un material interesant și așa descopăr lucruri noi. Una este să îți placă calculatoarele si alta este să înțelegi rolul lor în viața de zi cu zi și în societate.

Așa am aflat despre apariția AOL și despre dispariția firmei ăsteia după ce a făcut niște mișcări greșite. Steve Case a înființat Quantum Link în 1985, un internet mic, dar care a avut succes. Același Steve Case a înființat America OnLine (AOL) în 1989 și au avut succes până în 2002 după ce cumpăraseră Time Warner pentru suma de 164 de miliarde de dolari și au pierdut 99 de miliarde de dolari. În 2015 Verizon a cumpărat AOL pentru suma de 4,4 miliarde de dolari.

Sau am aflat despre utilitatea lui Clippy, acel asistent virtual din Microsoft Office care mă enerva la culme. Nu cred că există o singură persoană care să fi acceptat intruziunile idioate ale lui Clippy, dar uite că ideea unui asistent virtual nu era nouă nici prin anul 2000, adică acum 18 ani.

Cine își aduce aminte de acea vreme în care Microsoft a salvat Apple pentru ca, la final, să se salveze pe sine? Eu nu știam asta, dar uite că parteneriatul din august 1997 dintre Microsoft și Apple avea rolul de a salva pielea Microsoft, nu a celor de la Apple.

Este drept că Apple era în dificultăți mari la acea vreme și că infuzia de bani de la Microsoft i-a salvat, dar Microsoft a făcut asta dintr-un motiv practic: dat fiind că ei acopereau 90% din piața de software, ei erau un monopol iar Congresul american dorea divizarea gigantului în mai multe firme mai mici, așa că, salvând Apple de la faliment, ei au arătat lumii întregi că nu sunt un monopol, că mai există un jucător în domeniul software.

Strategie genială.