Categorii
Arhiva General Tehnologie

Video gaming: puțină istorie a calculatoarelor

Cei născuți prin anii ’80 au avut ocazia să vadă pe viu cum au evoluat jocurile video odată cu evoluția calculatoarelor. Cei care au început gamingul pe după 2010 nu au ocazia să vadă schimbările drastice pe care le-am văzut noi la vremea noastră. Acum îmbunătățirile sunt incrementale, uneori de suprafață, s-a ajuns în epoca diminishing returns, unde va trece mult timp până vom vedea salturi mari în tehnologie.

Să nu uităm că până anul trecut AMD încă nu avea procesoare care să recunoască memorii DDR4 și avea arhitectură veche de ani buni. Intel se credea mare boss pe tarla până la apariția Threadripper când a primit un uppercut binevenit de la echipa roșie (AMD).

Dacă tot sunt fan al gamingului, sunt și fan al computerelor. Mă interesează să aflu cum au influențat jocurile video tehnologie și cum a influențat tehnologia jocurile video, pentru că există o legătură evidentă.

În plus, să nu uităm că jocurile video sunt, și ele, artă tot așa cum filmele, piesele de teatru, concertele, muzica, pictura sunt artă. Dacă nu mă crezi, atunci uită-te în materialele adiacente jocurilor video ce le joci: soundtracks, concept art, voice acting, alegerea culorilor, detaliile prezentate, interviurile cu developerii, cu scriitori de scenarii și tot așa.

Așadar, pentru iubitorul de jocuri video din tine și pentru fanul de calculatoare am pregătit o listă de site-uri și canale YouTube pe care TREBUIE să le urmărești. Ca să nu mori prost, nu de alta.

BBC Computer Literacy Project – 1980-1989

Cei de la BBC au avut o serie de 146 de episoade principale și 121 de episoade auxiliare legate de calculatoare și de importanța lor pentru societate. Seria a fost lansată în 1980 și este un must-have pentru orice fan al calculatoarelor. Fiecare episod are în partea din dreapta secțiuni descriptive în care afli mai multe despre subiectul în discuție ori despre prezentatori.

Tocmai ce am început să urmăresc episoadele și mi-ar fi plăcut să avem ceva de genul și la TVR. Vise plăcute.

RetroAhoy sau cum afli care este legătura dintre evoluția tehnologiei și jocurile video

Canalul este Ahoy și are documentare care încep cu „RetroAhoy …”. Ahoy prezintă, în documentarele de genul, modul în care apariția CD ROM-ului a dus la crearea unor jocuri cu grafică mai complexă. Sau cum crearea plăcilor video și a plăcilor de sunet au dus la crearea unei experiențe mult ma vii, „immersive” cum zice poporul pe alocuri.

Când ai un procesor mai bun, ceva mai mulți rami, o placă video dedicată și un CD, atunci poți arunca la gunoi lumea jocurilor pe floppy-disk, acele medii de stocare pătrate a căror imagine este folosită pentru a indica acțiunea de salvare a documentului când editezi un fișier în Word, de exemplu.

Am prins vremea în care te lăudai că ai la școală un „486” și te puteai juca jocuri gen Prince (1989). Sau perioada cu Pentium I, II, III, etc. și când jucai jocuri gen Hercules sau MotoGP în timp ce colegii stăteau pe mIRC. Ori cealaltă perioadă când StrongDC++ era la modă și toți luam filme și jocuri „de pe net”. Sau cea în care te bucurai că ai computer cu procesor cu 4 nuclee de la Intel gen Q8220. Acum am prins vremea cu a 8-a generație de procesoare Intel și noua generație de procesoare AMD Ryzen 2.

De fiecare dată când apărea un joc nou, acel joc cerea resurse mai multe decât precedentul, așa că trebuia să iei ceva nou la 2-3-4 ani. RetroAhoy explică asemenea legătură cu jocul Quake al celor de la ID Software. Fain joc. Toți eram înnebuniți după jocul ăsta la vremea respectivă.

Nostalgia Nerd: despre programe și sisteme de operare vechi

De la Nostalgia Nerd înveți de ce lumea folosea așa de des DOS chiar și în anii 90, de ce numele și extensia fișierelor era în formatul 8.3 sau care este diferența dintre programele .bat, .com sau .exe.

Chiar și în anul 2010 mergeam cu un floppy-disc pe la oameni să instalez DOS, ca apoi să formatez hardul și să reinstalez Windows XP, încă la modă pe atunci. Acum poți face o mulțime de lucruri de pe stick-ul USB. Acum se folosesc cel mai mult programele .exe, dar ai putea scrie ceva comenzi în Notepad, salvezi fișierul cu extensia .bat și apoi vezi minunea.

The 8-bit guy

De la The 8-bit guy înveți multe chesiuni de hardware, de la ce făceau anumite piese în calculatoarele din anii 80 până la curățenie sau cum să scrii propriul tău joc vintage.

El îți explică și de ce jocurile din vremea aceea nu aveau efecte vizuale prea strălucite, dar erau, totuși, interesante pentru toți oamenii vremii. Multe jocuri de strategie și de aventură au fost create prin anii ’80 și sunt destui oameni care vor să scrie azi jocuri pentru vremea respectivă, cu limitările impuse de cei 16KB de RAM și tot așa.

Timmy Joe PC Tech

Timmy prezintă filme despre plăci video, procesoare și plăci de bază de prin vremea anilor 2000. Poți zice că este vintage deja, da? De la el înveți cum se bucurau oamenii la câțiva mega în plus la plăcile video. Are câteva calculatoare mai vechi pe care le testează din când în când.

Computerphile:aprofesori de știința calculatoarelor despre chestiuni ezoterice ale computerelor

Cei de la Computerphile fac interviuri cu profesori de la universitățile din UK din care afli cum funcționează plăcile video, ce metode matematice se folosesc pentru a crea grafica pe ecran, ce este un byte, ce este streamingul video, de la ce provin numele de programe și cum erau scrise programele în vremurile de odinioară.

Este un loc unde ți se prezintă tehnologia azi, dar și parcursul istoric până în punctul actual. Fiecare episod are ceva nou de care doar cei care au mers la asemenea facultăți află. Totul este prezentat într-un limbaj ușor de înțeles pentru toată lumea.

În filmul de mai jos aflăm despre celebra comandă „grep” folosită în terminalele Unix și MacOS. Grep este o funcție de căutare a unui text în numele și conținutul fișierelor dintr-un folder anume. Uneori o folosesc când fac debugging în care știu numele unei funcții sau clase și am o listă mare de fișiere de verificat.

Gata lista. Go play, learn stuff, have fun!

2 răspunsuri la “Video gaming: puțină istorie a calculatoarelor”