Categorii
Arhiva General

CPU versus GPU: care este mai important pentru gaming?

Nu merge unul fără celălalt, asta este concluzia spusă din start. Ai APU-uri, dar nu despre asta discutăm aici. Vorbim despre faptul că un gamer va dori să aibă un CPU și un GPU, de preferat cât mai noi. CPU-ul sau procesorul se ocupă de fizica particulelor, de poziții, mișcări, chestiunile logice din joc, de coliziuni și tot așa iar GPU-ul sau procesorul grafic se ocupă de generarea graficii, practic GPU-ul desenează pe ecran obiectele, le dă o formă, culoare, umbre, textură, margini.

Un lucru important este să creezi o pereche suficient de bună dintre procesor și placa video. Placa video nu este totuna cu procesorul grafic. Cei de la Extreme Tech explică, destul de bine, ce sunt plăcile video. Milenialii au prins vremurile în care calculatorul nu avea placă video. Totul se făcea din software, procesorul fiind tartorul.

Ca idee, dacă ai un procesor Intel i5 sau AMD Ryzen 5, ești pe punct bun pentru jocurile video. Normal, dacă ai ceva bani în plus, ar fi de preferat un Intel i7 generație nouă, gen Intel i7 8700K. Este mereu de preferat să iei cea mai nouă generație dacă tot cheltui un ban pentru că generația trecută de procesoare Intel ar putea costa aproape la fel de mult ca cea nouă.

Dacă vrei să știi cum să alegi un procesor bun, atunci cei de la Tom’s Hardware sunt specialiști pe subiectul de față. Învață cum să alegi un procesor bun. La fel, dacă te încurcă numele și numerele procesoarelor și nu știi ce să alegi, atunci folosește ghidul Intel care descifrează modelele de procesoare.

Legat de numerele și modelele procesoarelor avem așa:
1. Intel i7 8700K
i7 – clasa de procesor, în cazul de față avem unul bun, i5 este mai slăbuț iar i3 este pentru săraci
8700K – 8 este generația a 8-a de procesoare, 700 este SKU, un număr de inventar intern al Intel iar K înseamnă că este deblocat, poți face overclock pe el

2. AMD Ryzen 7 2700
Ryzen 7 – clasa de procesor, bunicel, Ryzen 5 este pentru birou, Ryzen 3 este pentru săraci
2700 – 2 este generația de procesoare Ryzen iar 700 este SKU intern AMD

Este clar că AMD a urmat structura Intel pentru denumirea procesoarelor și, în felul ăsta, vedem că avem de-a face cu un standard care sper să se mențină. Acum 2 ani era destul de greu să intuiești din prima care procesor AMD se bate cu ce procesor Intel. Acum știm că AMD Ryzen 7 se bate cu Intel i7. BAM. La performanță ambele sunt cam pe acolo. Și la preț.

Cum vine treaba cu plăcile video?

Aici nVidia este pe poziții bune, dar AMD nu se lasă așa de ușor pe segmentul de consumatori casnici. Știm că nVidia a făcut carieră în mediile științifice cu multe sale cuda-cores puse în super-computerele folosite la simularea Universului ori a proteinelor.

Cei de la Tom’s Hardware au făcut un tabel al performanței plăcilor video de la nVidia și AMD. Normal, nVidia Titan Xp este pe primul loc iar nVidia GTX 1080Ti este pe locul doi. Abia de la locul trei încolo AMD este în topul de față. AMD Radeon RX Vega 64 se bate pe același loc cu nVidia GeForce GTX 1080. Vega 56 se bate cu GTX 1070 Ti.

Cum era de așteptat, plăcile video costă cel puțin dublu comparativ cu procesoarele. Dacă ai un i7/Ryzen și o placă video GTX 1080/Vega 64, atunci te poți lăuda că ai un computer de gaming tare. Configurațiile astea merg bine la rezoluții de 2K. Am văzut că majoriatea oamenilor au acasă monitoare Full HD 1920x1080px, care au nevoie de mult mai puțină putere de procesare comparativ cu 2K – 2560x1440px.

OK, pentru spiritele suprimate ale martiriului rezoluțiilor, 2560x1440px nu este 2K, ci 2,5K. Rezoluțiile se calculează după numărul de pixeli pe orizontală. Când lumea zice „2K” se referă la 2,5K, de fapt.

De ce am consumat ceva fraze cu rezoluțiile? Pentru că tipul de monitor dictează ce placă video ai nevoie, placa video dictează ce procesor îți trebuie iar procesorul dictează ce placă de bază îți trebuie. Toate astea mai cer niște memorii RAM, cam 16GB, dar 32GB DDR4, ca să îți fie bine. Apoi o sursă de 500-700W cu ceva siglă Gold ar fi de preferat. Și un SSD.

Pentru Full HD poți merge cu un procesor i5/Ryzen 5 și plăci video gen GTX 1070/Vega 56, de exemplu. Pentru 2K confortabil mergi pe i7/Ryzen 7 și GTX 1080/Vega 64. Have fun!