Categorii
Arhiva Personal

Români cu alba-neagra pe London Bridge în Londra [NSFW]


Sincer, credeam că șarlatanii gen alba-neagra au dispărut complet, dar uite că azi, pe la 14:30 tocmai asta am apucat să văd. Vreo 7 români erau în jurul celui de-al optulea, care folosea paharele să ascundă o bilă galbenă. Cei 7 jucau rolul unor trecători oarecare și, uimire mare, câștigau 40-50 de lire ghicind locul unde este bila galbenă.

Trucul merge destul de bine cu străini, dar radarul de români mi s-a aprins instant pentru că asemenea jocuri erau la modă la noi acum 1-2 decenii. Când românii s-au prins că alba-neagra este o șarlatanie nu a mai mers poanta. Uite că ei sperau să prindă proști tocmai pe podul London Bridge, zonă centrală a Londrei.

Un britanic urmărea atent ce făceau ei și știa că ceva nu era în regulă. Am început să filmez iar oamenii s-au impacientat și au plecat. Dacă bănuiau că sunt român ar fi sărit la amenințări. Nu că ar fi contat sau că m-ar fi speriat. Pe unul dintre ei îl cheamă Alex, atât am reușit să prind din discuțiile lor. „Hai să plecăm că se filmează”, a mai spus altul.

Filmul a fost distribuit și pe grupul Joburi în UK, dar a fost șters chiar repede pentru că românii nu vor să discute public de mizeria de sub preș. În comentariile de la statusul respectiv câțiva români s-au trezit să condamne mesagerul în loc să atragă atenția că înșelătoriile gen alba-neagra sunt jalnice și nu fac cinste românilor. Nu, românii respectivi ziceau că este nepatriotic să filmezi mizerii făcute de alți români și apoi să atragi atenția publicului.

Să nu uităm că sunt blogger și podcaster. Nu te poți aștepta ca eu să nu prezint chestii de genul în public. Publicul are nevoie să știe despre lucruri de genul și trebuie să se protejze. Niște femei din America de Sud erau aproape de a fi înșelate, dar când am început filmarea s-a stricat distracția.

Legat de filmat trebuie să știi că ai voie să filmezi pe oricine, orice și orice clădire atât timp cât ești pe domeniul public. Asta este exemplificat bine într-o scrisoare publică adresată de mai marii poliției britanice către agenții de pe stradă care se simt ofuscați că cineva îi filmează. (pdf)

Desigur, să nu crezi că îi vezi tot timpul în același loc. Ei călătoresc de la pod la pod ca să prindă cât mai mulți „fraieri”. Unul dintre comentariile la statusul șters zicea că acei români sunt niște „țigani jegoși”. Nu sunt de acord cu afirmația, deși înțeleg raționamentul. Am întâlnit destui țigani faini la suflet și muncitori. Găsești așa oameni prin Săcele sau prin Vulcan, în jurul Brașovului. Faptul că făptașii sunt țigani nu ajută cu nimic. Ei sunt români ca mine și ca tine și acțiunile lor sunt, în parte, vina societății din România, loc unde autoritățile te urăsc cu aceeași patimă dacă ești român sadea ori din neam de țigan.

Ceea ce am vrut să scot în evidență cu filmarea de mai sus nu este că țiganii sau românii sunt nașpa, ci că dacă vrem o societate românească mai bună, trebuie să acționăm cum știm mai bine. Noi să fim corecți, noi să intervenim și să nu stăm pasibili la asemenea evenimente.

Nu uita, dacă vezi că se petrece o mizerie și nu ai nici o intervenție, atunci tu ești complice.

Când prietena mea a fost din partea USR la o secție de votare din Șcheii Brașovului și era înjurată de membrii PSD din Comisie erau acolo doi bărbați, unul de la UDMR și altul de la vreun alt partid irelevant. Știi ce ziceau ei? Că o susțin, dar ziceau în șoaptă ca nu cumva PSDeii înjurători să îi audă. Oamenii respectivi nu o susțineau pe prietena mea, ei doar erau niște lași impotenți care merită să li se servească coițele la micul dejun.

Dacă vezi că se petrec nedreptăți și ignori, tu ești părtaș.

Am vorbit cu cei de la Crimestoppers, 0800 555 111, despre asta și cu un echipaj din zonă. Polițiștii mi-au zis că supraveghează zona și că îi au în urmărire de puțin timp pe indivizi. Pentru lucruri care nu sunt o urgență poți suna la 101 în UK și le poți raporta acolo. Ori poți raporta online.

Munca cinstită nu este pentru proști, ci este pentru cei care vor să creeze o societate mai bună. Șarlatanii de genul merită pedepsite.

2 răspunsuri la “Români cu alba-neagra pe London Bridge în Londra [NSFW]”

Podcast “Un român în Londra” ep 50 – alba-neagra pe London Bridge, CV în UK, Londra periculoasă | Manuel Chețaspune:

[…] episodul 50 al podcastului “Un român în Londra” am vorbit despre românii care jucau alba-neagra pe London Bridge în speranța că vor prinde ceva fraieri cărora să le ia banii, despre ce trebuie pus într-un […]