Categorii
Arhiva General Online

Podcast “Un român în Londra” ep 48 – slugarnicii de la CNCD, libertatea de exprimare, alegeri locale UK

În episodul 48 al podcastului “Un român în Londra” am vorbit despre slugarnicii de la CNCD care, după cum zic ei, au amendat TNR pentru un articol pamflet la adresa lui Dragnea, am mai vorbit despre libertatea de exprimare și limitele ei și despre alegerile locale din UK.

CNCD încă nu a trimis amenda în mod oficial, dar au aruncat în vid vorba că au amendat TNR pentru un articol jignitor la adresa fiului iubit al moșilor aka Dragnea. Ovidiu Eftimie, de la TNR, îi va acționa în instanță direct pe cei care trimit amenda.

Libertatea de exprimare are destul de multă acoperire mai ales când critic instituțiile statului sau mediul politic. Are și ea limitele ei, însă dacă este făcută cu cap, poate ajuta societatea. În plus, cine ia în serios un site de bancuri și pamflet gen TNR este cât se poate de prost.

La alegerile locale din UK conservatorii au ieșit șifonați iar laburiștii au câștigat și mai mult teren. În genere, laburiștii sunt cei care țin cu oamenii obișnuiți și, deși liderul laburiștilor, Corbyn, are afinități marxiste/comuniste/lenininste, el a fost implicat în multe proiecte care au susținut grupurile defavorizate.

Important:
Ziua Internațională a Copilului, cu teatru de păpuşi
Free parallel workshops for adults and children – EU citizens
Întâlnire cu scriitoarea Simona Antonescu
Theatre, Dinner & More – Amantul Inselat
Doi frați români vând unele dintre cele mai apreciate produse din UK fabricate la ei acasă, în Maramureș.

Factfulness: cartea care îți deschide ochii către lumea așa cum este
Cum vine treaba cu libertatea de exprimare

– o pagină care merită urmărită este Informații în UK a lui Marius Simionică
– pe grupul de Facebook Joburi UK văd des anunțuri e muncă de la români
– alt grup fain pe Facebook: My Romania Community


Melodia de fundal ce o auzi în podcast este Weightlesness și a fost creată de Daniel Birch, din albumul Ambient, Vol 1 de pe FreeMusicArchive.org.

Despre ce am mai vorbit:
– rata înjunghierilor a ajuns atât de mare în Londra încât guvernul UK ia la rost poliția și primăria pentru măsurile ineficiente ( în schimb poliția și primăria cer ajutorul comunității pentru a reduce numărul înjunghierilor)
– Theresa May urăște imigranții
– chiriașii ajung de plătesc un total de 300 de milioane de lire anual în Londra pentru reparații pe are landlorzii trebuiau să le facă
– UK are un mediu de afaceri stabil care permite tinerilor ambițioși să devină milionari (ex. Joshua Stevens, 30 milioane și Nick D’Aloisio, 20 de milioane)
– legea împotriva ocupării abuzive a caselor aparent abandonate a adus 70 de români în fața justiției între 2012 – 2017
– băncile digitale gen Revolut iau cu asalt piața bancară

– BT taie 13000 de joburi de la birouri ca să economisească 1,3 miliarde de lire anual
– Londra va avea, până prin 2022, 15 poduri iluminate artistic cu ajutorul artistului american Leo Villareal și al arhitecților de la Liftschutz Davidson Sandilands
– Rheidol Mws, o stradă cu 20 de imobile de vânzare pentru suma modică de 4 milioane de lire
– Home Office a cheltuit 20 de milioane de lire pe consultanță legată de Brexit

– Mark Wahlberg are un burger bar in Covent Garden
– mai-marii de la Sainsbury’s și Asda promit că vor scade preturile dacă li se permite unificarea magazinelor, dar eu văd o creștere a prețurilor de 8-20% de ceva săptămâni încoace
– familia Sackler, familie ce deține fabrici de medicamente, trimitea profiturile în off-shore și fentau UK de sute de milioane de lire bani ce trebuiau dati pentru impozite (în schimb, ei se dădeau filantropi prin donarea câtorva milioane către diverse muzee)

Alte știri:
proiect de lege prin care pașapoartele să aibă 10 ani valabilitate (via Nicolae-Daniel Popescu, deputat USR pentru diaspora)

5 lucruri despre Familia Regală
piețe de vizitat în Londra
grijă mare la înșelătoriile cu PayForIt: dacă primești un SMS care te anunță că te-ai însris la nu-știu-ce joc online, trimite urgent mesajul STOP ca să nu te fure de bani
lista cu rezultatele de la alegerile locale din UK

rasismul în UK
arborele Familie Regale
încercarea Reginei Victoria de a crea o Europă unită în urmă cu 150 de ani
istoria ascunsă în gardurile din Londra
pe Prințul Harry îl cheamă, de fapt, Henry, dar numele lui real este Charles Albert David Mountbatten-Windsor

cereale britanice
UPS va lansa în Londra dubițe electrice de transport simpatice
street art în Londra
Meghan Markle va fi prințesă în viitor, dar nu se vanumi Prințesa Meghan, ci Prințesa Henry de Wales, după titlul soțului ei (doar cei născuți în familie regală se pot numi prințesă + numele amic, restul iau numele soțului) – ducesa de Sussex

Învață limba engleză:
TH, THR: cum se pronunță
de ce Wednesday se pronunță așa?