Categorii
Arhiva Blogging Online

Cum vine treaba cu libertatea de exprimare

Comparativ cu accesul la apă, libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului. Prima oară când mi-am pus orice întrebare legat de libertatea de exprimare a fost cu ocazia atentatului de la Charlie Hebdo din Franța. Am văzut ceva imagini de la revista respectivă și, deși lucruri de prost gust, se încadrau perfect în principiul că nimic nu poate fi exclus de la critică: religii, concepte, idei.

Apoi mi-am pus din nou întrebarea când a început scandalul TNR versus CNCD. Curvele de la CNCD dau amenzi din burtă pe lucruri asupra cărora nu au control. Ovidiu Eftimie, de la TNR, îi va da în judecată pe membrii CNCD care au zis că s-a emis amendă. Nu se va certa cu CNCD, ci îi va purta în procese pe indivizi. Acolo distracție!

Legat de libertatea de exprimare Ovidiu mi-a zis că articolul 30 din Constituție este tot ce trebuie să știm:


ARTICOLUL 30
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.

(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.

(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.

(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.

De asemenea libertatea de exprimare presupune și libertate a formei de exprimare, chiar dacă forma de exprimare este greu de înghițit și folosește cuvinte urâte, gen idiot, ca în articolul meu despre șarlatanul de Bădău.

Cei de la APTI au pus un status fain pe Facebook în care invitau pe toți să învețe despre libertatea de exprimare și cum se aplică ea în UE.

Dacă vrei să înveți despre libertatea de exprima mai pe îndelete, atunci trebuie să intri pe Internet Freedom să afli ce și cum.

Pe scurt despre libertatea de exprimare:
– este dreptul oricăruia de a transmite și de a primi informații în orice formă ( film, postare pe internet, articole de blog, picturi șamd)
– poate fi limitată prin lege atunci când nu este în interes public ori încalcă alte drepturi fundamentale (dreptul la intimitate, de exemplu)
– protejează ideile și forma de exprimare a lor
– ai cea mai mare libertate când critici politicieni
– poți folosi cuvinte gen idiot dacă nu sunt atacuri gratuite la persoană și se înțelege contextul
– de fel, trebuie să acționezi cu bună credință, informațiile să fie de interes public și să oferi informații bazate pe fapte (jurnaliștilor li se cere să aducă ceva mai multe dovezi comparativ cu oamenii obișnuiți)

– incitarea la violență ori instigarea la ură de orice fel NU sunt acoperite de libertatea de exprimare (în UK sunt legi anti-blasfemie, așa că ai de grijă când și cum critici religiile)
– de obicei ONG-urile și jurnaliștii sunt numiți câini de pază ai democrație (bloggerii sunt o adiție mai nouă la titulatura de „watch dog”)
– ești protejat când critici guvernul și când porți dezbateri politice
– poți fi făcut responsabil pentru comentariile ce le lasă oamenii pe blogul tău
– accesul la informații de ordin public nu trebuie îngrădit de instituții

– blocarea unui website poate fi considerată o încălcare a dreptului de liberă exprimare
– drepturile de autor bat libertatea de exprimare, deci nu ai ce căuta să pui linkuri către fișiere torrent cu filme piratate

Poți vedea și testul dat de cei de la APTI aici (pdf – varianta completă este aici).

Mai jos poți citi informațiile de pe site-ul respectiv:

8 răspunsuri la “Cum vine treaba cu libertatea de exprimare”

Podcast “Un român în Londra” ep 48 – slugarnicii de la CNCD, libertatea de exprimare, alegeri locale UK | Manuel Chețaspune:

[…] – Factfulness: cartea care îți deschide ochii către lumea așa cum este – Cum vine treaba cu libertatea de exprimare […]

Podcast “Un român în Londra” ep 49 – paradox rezolvat, dinozauri în Londra, MI6 angajează spioni | Manuel Chețaspune:

[…] – Watching the English, de Katie Fox – Factfulness: cartea care îți deschide ochii către lumea așa cum este – Cum vine treaba cu libertatea de exprimare […]

Podcast “Un român în Londra” ep 50 – alba-neagra pe London Bridge, CV în UK, Londra periculoasă | Manuel Chețaspune:

[…] Katie Fox – Factfulness: cartea care îți deschide ochii către lumea așa cum este – Cum vine treaba cu libertatea de exprimare – învață despre importanța algoritmilor în CV-urile pe care le faci pentru Londra și […]

Podcast “Un român în Londra” ep 51 – românul și politica, dezamăgirea Facebook, Brexit și settled status, știri | Manuel Chețaspune:

[…] Katie Fox – Factfulness: cartea care îți deschide ochii către lumea așa cum este – Cum vine treaba cu libertatea de exprimare – învață despre importanța algoritmilor în CV-urile pe care le faci pentru Londra și […]

[…] PS. Tot în ideea de curățenie online am marcat articolele mai vechi de 7 lui drept “Arhivă” și am blocat comentariile. În curând voi trece prin toată arhiva și voi verifica articole care trebuie actualizate. Vorba aia, chiar și un articol de blog are nevoie de context iar autorul a evoluat, nu a rămas cu aceleași idei și porniri. Voi re-evalua articolele din perspectiva libertății de exprimare. […]