Vsauce are filme explicative despre aproape tot ce vrei. De data aceasta el ne explică de ce familia de fonturi Comic Sans este atât de urâtă de mulți oameni și de ce ea este, în continuare, un punct reprezentativ în istoria fonturilor. Comic Sans a fost inventat de Vincent Connare prin 1994 pentru Microsoft, urmând a fi folosit de către asistentul virtual din Microsoft Office.
De ce Comic Sans?
Nu a fost folosit de acea aplicație, însă fontul a putut fi găsit în multe alte locuri, inclusiv în Microsoft Office. Pe mulți oameni îi deranjează iar eu nu aș pune asemenea font pe blog. Folosesc fontul Georgia la 16px pentru articole, cu maxim 91 de caractere pe linie, la o lățime a articolului de 640px.
Motivul pentru care am publicat filmul pe blog este acela că, pe lângă corectitudinea gramaticală, argumentație, subiectele alese, formatul general al blogului și al articolelor, fontul este foarte important. Nu comunicăm doar prin faptul că aruncăm niște litere pe blog, ci și prin tipul literelor alese.
Comic Sans este bun pentru copiii dislexici, dar enervant pentru mulți alții. S-au scris articole kilometrice despre motivele pentru care acest font merită pus pe rug. Ceea ce nu se știe prea mult este faptul că fontul a fost numai potrivit pentru perioada în care display-urile erau de calitate slabă față de cele de azi. Bloghiță ar face infarct dacă i-ar hăckui cineva blogul și i-ar pune Comic Sans peste tot 😀
Legat de fonturi, hai să mai învățăm câte ceva citind secțiunile de mai jos.
Crearea de fonturi este o adevărată disciplină
Crearea de fonturi se numește tipografie sau arta și știința de a transpune în semne scrise limba vorbită. E nevoie de echipe întregi de oameni, ba chiar de studii superioare, pentru a face o nouă familie de fonturi. Sunt multe lucruri de care trebuie ținut cont, mai ales în contextul digital, unde textul trebuie să arate la fel indiferent de dispozitivul de pe care îl citești sau de faptul că dai zoom paginii web.
Vezi, pe scurt, ce este tipografia:
Am scris mai demult despre tipografia în contextul digital pe tehnocultura.com. Vezi mai jos un film care îți arată complexitatea din spatele creării unei singure litere dintr-o familie nouă de fonturi:
Există un raport de aur, ideal, matematic, pentru folosirea fonturilor în articole
Raportul de aur al fonturilor a fost stabilit de către Chris Pearson, creatorul temei Thesis (pe care o folosesc pentru blog). Acest raport reprezintă dimensiunile ideale ale fontului folosit în funcție de lățimea articolului.
În acest fel am ales un font Georgia cu mărimea de 16px, pentru o lățime de 640px. La 16px ar trebui ca articolul să fie destul de ușor de citit iar fontul Georgia ar trebui să aibă un efect liniștitor asupra cititorului. Verdana mi se pare prea dintr-o bucată iar Helvetica îl văd ca fiind un font prea comun, neutru, de aceea prefer Georgia.
Folosește cu încredere site-ul pentru rapoarte de aur și vei vedea că te va ajuta. Dacă dai clic pe Font Size după ce îți face recomandările, vei vedea că îți recomandă și dimensiunile pentru titlu și alte secțiuni din site.
Dacă mai ai vreun sfat legat de fonturi, lasă-l, te rog, în comentarii. În lumea bloggingului unul dintre scopurile creatorului de conținut este crearea unei experiențe cât mai bune pe orice plan posibil, așa că vreau să mă folosesc de orice învățătură sau sfat posibil.
12 răspunsuri la “Comic Sans: mica lecție despre istoria fonturilor”
Și eu am tot 640px lățimea, deci ar trebui să pun tot font de 16 … hmm uite că la asta nu m-am gândit. Sunt curios cum ar arăta, dar acum e cam târziu în noapte. Nici nu am dat play la filmulețele puse de tine, doar am citit.. Revin…
Poti testa cu raportul de aur. Vei vedea ca nu vei da gres.
Eu am schimbat fontul principal al temei instalata pe blogul meu. Initial era Droid Sans si l-am inlocuit cu Open Sans care are suport pentru diacritice. Sper ca am facut bine..
Droid ma cam enevreaza. Am lucrat la cateva proiecte pe Elance si avea droid. A trebuit sa schimb cu altceva. Atata timp cat scrii articole in romana, zic ca e bine de ales ceva care are si diacritice. Mai putin in comentarii 😛
La mine vad ca e tot Georgia dar ceva mai mic … doar de 10.
Aoleo. Si cu astia chiori ca mine ce faci? Trebuie un font mai mare, sa vada omul 😀 Oricum, ma bucur ca ai Georgia! +1
Manu, la mine ai fost recent? Ți se pare prea mic? Are rost să mă complic să modific?
Bine, am să pun Georgia, dar încă pun în balanță dacă să măresc sau nu dimensiunea. Am să verific atunci când am mai mult timp, fiindcă schimbarea dimensiunii aduce alte schimbări pe care trebuie să le reglez.
Da, am verificat cu raportul de aur, știu cât „ar trebui„ să fie, dar eram curios dacă ți se pare extrem de mic. E de 12, dacă nu greșesc 😀
Cam mic fontul pentru gusturile mele, dar eu zic sa faci un sondaj. As fi curios sa vad cum iese. Banuiesc, totusi, ca vor dori un font mai mare. 😀
N-am făcut sondaj… Știam că e prea mic, dar la momentul acestei discuții nu aveam timp să fac modificările necesare. Acum ce mai zici? 😀
La 12? Orice, dar nu asa de mic. Ai mila de astia ca mine, chiori, cu ochelari 😀
Nu… nu mai e 12, am modificat între timp. Nu cred că s-a înțeles ce voiam să zic. E drept că am fost cam vag în comentariul anterior :))