Categorii
Arhiva Blogging Online

Cele patru principii ale unei lumi deschise, TED talk de Don Tapscott


Cum mă plimb des pe internet, care este a doua mea casă, prefer să învăț cât mai multe lucruri legate de tehnologia din spatele acestuia, de oamenii care stabilesc direcții și de lucrurile de bun simț din acest domeniu. Un asemenea lucru de bun simț este crearea unei lumi deschise în contextul erei digitale și al internetului.

Don Tapscott, vizionar al lumii digitale care a scris The Digital Economy (1995), carte ce avea să vorbească despre internet cum puține au făcut la vremea respectivă, a ținut un TED Talk despre cele patru principii ale lumii deschise.

Până să urmăresc filmul cu prezentarea lui nu știam să definesc openness sau lumea deschisă, deși îmi transmitea cel puțin ideea de transparență. Ei bine, o lume deschisă este transparentă și mai mult decât atât.

O lume deschisă:

  1. colaborează – adună la un loc oameni din mai multe domenii pentru a crea soluții unice
  2. este transparentă – comunică informații relevante despre starea de fapt (trebuie să ai valori, integritate, să inspiri încredere)
  3. împarte – cedează bunuri sau valori spre beneficiul tuturora
  4. oferă putere – distribuie cunoștințe și descentralizează forțele participante

La un moment dat Don Tapscott vorbește despre puterea răspândirii informației prin rețelele sociale și rolul pe care l-a avut acest fenomen în Primăvara Arabă. Ca o paranteză zic că merită citit puțin despre efectele de acolo.

Din tot discursul mi-ar fi plăcut să văd că se discută mai mult despre responsabilitate, de urmărirea efectelor. Responsabilitatea este prezentă în fiecare din cele patru caracteristici ale lumii deschise și, totuși, aș fi vrut să văd acel punct care zice: colaborează, dar pentru motivele potrivite; fii transparent și nu uita să prezinți toate aspectele; împarte bunuri și valori acolo unde se pot folosi cel mai bine; oferă puterea cunoașteii, dar trebuie să vezi dacă oamenii sunt pregătiți pentru același sistem (democrație) ca al tău.

În cazul Primăverii Arabe au fost detronați sau uciși dictatori și în locul lor au venit alții care știu să ucidă cu pietre și care încă sunt supuși conflictelor tribale.

Poate fi o lume deschisă un lucru pozitiv? Aș zice că da, dar suntem mult prea des obișnuiți să acceptăm opusul, pentru că toți ceilalți fac la fel. Exemplu: deși Facebook permite folosirea unor aplicații pentru comunicarea înformațiilor către exterior, nu este o platformă deschisă. Nici Twitter și nici multe altele. Emailul este una dintre rețelele deschise. Ar mai fi și altele, dar sunt folosite de entuziaști.

Cum ar arăta o lume a internetului cu adevărat deschisă? Aș vrea să știu și eu!

2 răspunsuri la “Cele patru principii ale unei lumi deschise, TED talk de Don Tapscott”

Nu este un subiect tocmai usor de digerat, dar e bine sa stim ca exista lucruri pe care nu le-am banuit. Facebook un sistem deschis? Nu prea.