Categorii
Arhiva Blogging

Grija față de cititorul tău – formatul blogului

atentie-bloggeri-imageÎn mica mea istorie prin tărâmul magic al blogosferei am avut ocazia să învăț o mulțime de lucruri noi. Și învăț în fiecare zi.

De ce zic tărâm magic al blogosferei? Pentru că pe parcursul aventurii tale (și a mele) prin online întâlnești „băieți buni”, „băieți răi” (și fete, desigur), dai nas în nas cu „troli”, apuci să fii fermecat de câte o „prințesă blogeriță”, care te cucerște prin modul ei de a scrie sau te trezești în mijlocul unui război în desfășurare în vreo secțiune de comentarii, undeva aiurea.

Prin blogosferă apuci să mergi pe „drumuri liniștite, sigure”, dar nimerești și în „zone întunecate”, pline de capcane. Înveți și trăiești multe încercând să pui un pas în fața celuilalt. De aceea zic că e un tărâm magic.

Vizitând pe parcursul ultimelor luni mai bine de 200 de bloguri românești și străine am ajuns să învăț câte ceva legat de cum trebuie să arate un blog și cum trebuie să relaționezi cu cititorii tăi.

Intrând pe unele bloguri, scrise frumos de altfel, muncite, m-am pomenit că sunt alungat tocmai din cauza unor elemente cărora blogării nu le dau importanță sau nu știu de ele. Așa că m-am hotărât să scriu o serie mică de articole în care să notez câteva observații care vor fi utile, sper, tuturor.

Tema blogului

În acest articol voi scrie despre câteva aspecte vizuale, pornind de la cel mai important: alegerea temei grafice.

Dacă subiectele de pe blogul tău sunt despre automobile, nu e tocmai potrivit să alegi o temă din care ar reieși că vrei , de fapt, să transmiți altceva.

Să dau un exemplu concludent: Badpisi.ro este a fost blogul unei fete îndrăgostite de pisici și tot ce înseamnă mieuneli. Tot ceea ce înseamnă temă grafică (linii, culori, imagini) transmite starea ei. Nuanțele deschise, rozul, siluetele de pisoi și imaginea de fundal sunt o mărturie clară că ea este o fire deschisă și că și-a făcut temele.

Nici nu a trebuit să citesc primul articol și deja mi-am zis că trebuie să revin: acesta este un efect pe care dorești să îl obții asupra cititorului tău. Nu ți-ai făcut blog ca să alungi vizitatorii care nimeresc pe la articolele tale. Așa că trebuie să ai grijă de ei și să adopți culori deschise și imagini reprezentative.

Dacă ai blog despre automobile (pentru că îți plac de înnebunești numai când te gândești la ele) atunci folosești ca fundal imaginea unui prototip nemaivăzut, nu o tarabă de la piață, nu?

Teme închise sunt folosite mai mult la video-bloguri, galerii de poze sau websituri de design, dar nu este obligatoriu să fie așa.

Foarte important este și accesul la informația de pe blogul tău. Dacă vizitatorul trebuie să folosească rotița de la maus până se plictisește ca să ajungă la articolele tale, atunci ai șanse să nu mai revină.

Am întâlnit cazuri (destule) în care imaginea de la header-ul blogului ocupa trei sferturi din ecran în momentul încărcării paginii în browser. Sub aceasta găseam, în anumite cazuri, și un text foarte lung în care se explica ideea blogului sau anumite idei. Cu această ocazie mai trebuia să merg mult mai jos în pagină ca să găsesc ceea ce mă interesa: articolul.

La blogul de față, Tehnologie și optimism, am folosit ca header o imagine care nu ocupă mult spațiu vizual, permițând astfel accesul vizitatorului la titlul articolului si la primele două fraze. Suficient încât să trezesc un minim de interes.

Combinația de dublu-helix (ADN), secvențe de „0” și „1”, Terra și fundalul verde cu pătrățele duc la ideea de tehnologie. Simetria, lumina convergentă și plasarea imaginii Pământului în centru conduc la ideea de optimism, de miscare către înainte.

Trebuie știut faptul că, în anumite cazuri, primele 3 secunde petrecute de un vizitator pe blogul tău sunt hotărâtoare. Dacă ai o temă cu nuanțe deschise, un header acceptabil ca și mărime iar cititorul are acces rapid la articol, atunci ești un om câștigat.

Nu ar fi rău să vizitezi și blogurile a trei dintre cei mai mari blogeri din lume: CopyBlogger, SethGodin și ProBblogger. Vei vedea că au teme reprezentative și că au un cuvânt de spus în blogosfera mondială. De la noi merită să intri și pe la NechitaGabriel.ro. Acolo găsești tot ce îmi place la o temă grafică: design slick, aerisit, culori deschise, acces ușor la articole și previzualizarea unei părți din fiecare articol.

Elemente necesare

Este foarte important să ai o temă bine pusă la punct, dar nu trebuie uitat că mai sunt oarece puncte de discutat când vine vorba de accesibilitate și de funcționalitate a blogului tău. Știu, sună foarte științific, dar nu este nimic de speriat. Pot spune că sunt lucruri de „bun simț”.

Meniul

Ei bine, meniul ajută foarte mult la navigarea în interiorul blogului. Am văzut că importante sunt următoarele pagini: acasă, despre și contact.

Acasă, este pagina în care de obicei scrii despre blogul tău si despre ce poate găsi vizitatorul pe el. Fii cât mai concis și fă-i un mic tur de forță pentru a-l convinge că merită să revină.

Despre, pagină absolut necesară, vorbește despre omul din spatele blogului. Dacă nu ai, trebuie să îți faci una acum. Scrie câteva cuvinte despre tine, așa cum te vezi și ce vrei tu de la viață. Oferă ocazia vizitatorilor de a lăsa un feedback activând comentatiile pentru această pagină.

Curiozitatea este un atribut foarte util al omului modern, așa că nu e frumos să lași omul în ceață. Nu este necesar să faci prelegeri, ci oferă un pic din tine acolo. Numai un pic și oamenii vor fi mulțumiți.

Pagina de contact nu este necesară dacă ai inclus în pagina Despre un formular de contact sau o adresă de mail la care poți fi găsit. Vor fi sigur cazuri în care unii dintre cititorii tăi vor dori să îți adreseze un mail așa că trebuie să ai pregătită una dintre cele trei metode de contact : pagina de contact, formular de contact sau o simplă adresă de mail.

Căutare, înscriere și butoane de la rețelele sociale

Știu că pentru mulți am depășit lungimea ideală a unui articol, dar, de vreme ce l-am structurat ca un minighid, nu mă voi opri aici.

Imserează în blogul tău o căsuță de căutare. Cum altfel să reușească omul să citească articole scrise de tine care discută un anumit subiect? Există bineînțeles lista de categorii, dar este anevoios să cauți între (probabil) sute de articole, crede-mă. Nici nu vreau să mă gândesc ce înseamnă să intru pe un blog cu 2000 de articole și să îmi pierd ziua căutând ceea ce mă interesează. Căsuța de căutare este sfântă.

Vor fi destui oameni care vor dori să se înscrie la blogul tău și să primească cele mai noi știri, așa că ajută-i în demersul acesta și include modalități de inscriere prin email și prin feeds (pentru Atom, Google Reader, etc). Eu am pus în partea dreaptă (în sidebar) două imagini: Google feedburner – pentru înscriere prin mail sau RSS aici– pentru știri prin RSS.

De asemenea, dacă vrei să relaționezi mai mult cu vizitatorii tăi, atunci nu uita butoanele pentru Twitter, Facebook sau pentru alte rețele sociale. Nu este obligatoriu să le incluzi, dar crede-mă, nu te vei putea abține, lucru bun de altfel. Așa te poți alege cu prieteni noi și poți face mai cunoscut blogul tău.

Dacă mai scrii și în alte locuri includele și pe acelea. Îți vei face în mod sigur mai multă reclamă și vei ajuta vizitatorul să afle cât mai multe despre tine.

Este bine ca elementele de mai sus să fie situate „above the fold„. Above the fold este o expresie folosită în webdesign pentru partea blogului la care ai acces imediat, atunci când acesta se încarcă în browser. Linia de jos a monitorului este numită „fold” și tot ce este deasupra ei este, desigur, above the fold.

Dacă ai elementele necesare în partea superioară a blogului, atunci cititorului îi este mult mai ușor să caute ceva sau să se inscrie.

Widgeturi

Aici nu am multe de zis. Fiecare iși instalează în sidebar tot felul de widgeturi pentru categorii, arhive și așa mai departe. Fiecare găsește o metodă proprie de a le aranja, dar grijă mare să nu fie prea multe. Un blog încărcat peste măsură este intimidant.

Dacă ai widgeturi care rulează videoclipuri sau muzică atunci te rog din suflet să dezactivezi opțiunea AUTOPLAY. Este groaznic de enervant când intri pe un blog și pornește careva să împuște pe acolo sau vreo „bălaie” îți urlă de nebună în căști sau boxe.

Cum majoritatea oamenilor au mai multe taburi deschise în browser este un chin să descoperi de unde vine sunetul. Dacă ai făcut greșeala de a deschide multe taburi deodată îți stă inima în loc până când îți dai seama ce se petrece. Așa că, autoplay off, please.

Pe scurt

Dacă oferi blogului tău timp suficient pentru a-l aranja în așa fel încât să creezi o primă impresie bună vei avea șansa unor vizite repetate. Nu trebuie să îl faci din prima foarte frumos. Te vei ocupa de el pe parcurs. Este un lucru care se învață și se experimentează.

Dacă ai grijă de cititor, atunci și cititorul va avea grijă de tine. După cum se știe, hrana unui blogăr este formată, în parte, din feedback-ul pe care îl obține de la cei ce îl citesc. Un like, un share sau un comentariu sunt elemente care aduc culoare în viața blogărului. Le vrei? Atunci ai grijă de cititorul tău!

Din seria Grija față de cititorul tău mai citește și:
Partea 2 – Formatul textului
Partea 3 – Argumentarea


14 răspunsuri la “Grija față de cititorul tău – formatul blogului”

O observaţie… Nuanţa scrisului: puţin cam decolorată. Pentru o bună vizualizare, se recomandă negru.

Limitarile temei.:D Vreau tema asta gratuita de pe wordpress trebuie sa o iau cu scris cu tot:D Mie imi place. si ai dreptate, scris negru pe fond alb atrage foarte bine atentia. Good point.

Mersi pentru menţionare,

o observaţie generală privind temele de blog: recomand realizarea unei teme custom, ori de către autor ori de către cineva specializat, creşte foarte mult încrederea din partea cititorilor şi în plus cred că fiecare autor merită tema lui de blog, că doar e unic.

Perfect de acord. Aici am scris doar la modul general. Si asa m-am inatins cu articolul. Dar o tema personalizata este mult mai atractiva. A ta este asa si a lui Badpisi la fel. Custom is the right choice. 😀

Tweets that mention Grija față de cititorul tău – formatul blogului « Tehnologie și optimism. Blogul. -- Topsy.comspune:

[…] This post was mentioned on Twitter by Cheta Manuel and Nechita Gabriel, Cheta Manuel. Cheta Manuel said: Grija față de cititorul tău – formatul blogului: http://wp.me/pYWxX-VE […]

foarte bun articolul. chiar daca sunt generalitati, sunt foarte bine punctate. multumesc.

Exact asa este. L-am conceput mai mult ca si articol general, mai mult pentru incepatori. Util totusi si unora care sunt mai vechi,dar nu au acordat prea mare importanta celor scrise aici. Multumesc de apreciere.

competitie anuala de blogging | Etapa 16. Trei lucruri pe care le-ai schimba la SpringShop.rospune:

[…] Documentatie despre blogging/formatul blogului (optional, dar util): obisnuit.eu/2010/12/09/grija-fata-de-cititorul-tau-formatul-blogului obisnuit.eu/2010/12/15/grija-fata-de-cititorul-tau-formatul-textului […]

Ai punctat foarte bine: „hrana unui blogăr este formată, în parte, din feedback-ul pe care îl obține de la cei ce îl citesc”. Cititorii blogului ar trebui incurajati sa comenteze, cu siguranta fiecare are ceva de spus legat de subiect.

Grija față de cititorul tău – formatul textului | Manuel Chețaspune:

[…] seria Grija față de cititorul tău am scris în articolul precedent despre formatul blogului. Aici voi pune accentul pe text, luând în discuție mai multe aspecte de care unii blogări nu […]

[…] Partea 1 – Formatul blogului Partea 2 – Formatul textului […]

Comic Sans: mica lecție despre istoria fonturilor | Manuel Chețaspune:

[…] pe blog este acela că, pe lângă corectitudinea gramaticală, argumentație, subiectele alese, formatul general al blogului și al articolelor, fontul este foarte important. Nu comunicăm doar prin faptul că aruncăm […]