Categorii
Arhiva Blogging

Grija față de cititorul tău – formatul textului

Din seria Grija față de cititorul tău am scris în articolul precedent despre formatul blogului. Aici voi pune accentul pe text, luând în discuție mai multe aspecte de care unii blogări nu țin cont.

Pe lăngă tema grafică, textul este al doilea lucru ce ajută la crearea primei impresii.

Mai precis, în realizarea articolului, trebuie să ții cont de: mărimea literelor, folosirea de titluri și subtitluri, lungimea textului, formatare și liste, imagini și spații, culori potrivite, semne de punctuație cu moderație și butonul de întoarcere. Cam multe la o primă strigare, nu? Dar nu îți fă griji pentru că te vei învăța foarte repede cum vine treaba.

Litere, titluri, subtitluri

Se știe deja de foarte multă vreme că UN TEXT SCRIS NUMAI CU LITERE MARI ÎNSEAMNĂ CĂ ȚIPI și că nu este tocmai etic să îți umpli articolul cu propoziții scrise în acest fel. Deși sunt cazuri în care poți folosi cu moderație acest fel de a scrie, ca în exemplul de mai sus, caută să nu abuzezi.

Încearcă să te pui în fața unor prieteni și să țipi la ei ceea ce ai de zis și îți vei da seama cum se simte cineva care citește un asemenea text. Scrie cu litere mici (lower case) și oamenii îți vor mulțumi.

Dacă ai un articol puțin mai lung (500 de cuvinte sau mai mult) titlurile (sau subtitlurile) sunt obligatorii. Întrebarea evidentă este : de ce? Răspunsul este destul de interesant și are două aspecte:

  1. Oamenii nu citesc pe atât de mult pe cât scanează. Da, ai citit bine: oamenii scanează textul. În era vitezei trebuie să vezi dacă textul din fața ta merită secunde importante pierdute citindu-l pentru a găsi acele informații pe care le cauți. Astfel, oamenii sar din titlu în titlu pentru a vedea dacă este ceva important acolo;
  2. Arată faptul că ești organizat și că ai stabilit o structură a articolului. Nimic nu este mai enervant decât un text monoton, fără puncte de care să își sprijinească cititorul privirea.

Lungime, formatare, liste

În general se consideră că un text de 300-500 de cuvinte este lung. La 1000 – 2000 de cuvinte deja îți poți lua brevet de scriitor. Glumesc, bineînțeles, iar lungimea articolului depinde de subiectele abordate, cât și de tema generală a blogului (video-blog, foto-blog, blog clasic[text]).

De preferat să eviți textele prea lungi pentru că au menirea de a plictisi. La articole în genul acesta, construite a fi minighid pentru începători, prefer să „servesc” porții destul de mari și concentrate pentru că articolele despre blogging sunt un subiect secundar (marginal) al acestui blog.

Un aspect foarte important al textului este folosirea atributelor: bold, italic sau subliniat (mai rar folosit). Folosești îngroșarea pentru a atrage atenția asupra unei idei principale iar textul italic este folosit pentru a parafraza pe cineva, ca în exemplul: Marian a zis „ești nesăbuit„.

Un articol care are tot textul îngroșat este la fel de bun ca un articol care nu are textul îngroșat deloc. Nu are nici un efect. Efectul pe care dorești să îl obții este atragerea atenției asupra unui punct important din frază. Citește cuvintele îngroșate de mai sus și îți vei putea face o idee despre subiectele discutate în tot articolul numai citind acele părți.

Atunci când ai de enumerat mai multe puncte ale argumentării folosește cu încredere listele (ordonate[ „ol” ] sau nu[ „ul” ] ) pentru că:

  • sunt mai ușor de memorat;
  • prezintă structura generală, sub forma unor puncte de interes;
  • relaxează cititorul.

Semne de punctuație, gramatică, buton de întoarcere

Semnele de punctuație sunt importante. O virgulă poate schimba sensul așa că nu ignora punctul și virgula atunci când este nevoie de ele.

Ai grijă să nu abuzezi de punctele de suspenstie, semnele de întrebare și alte asemenea. Am întâlnit un caz în care exprimarea era în felul acesta : „măi frateeeee… si… vorba ia… nu stia ala sa parcheze decat pe trotuar!?!?!?!?!?!?!? nu!!!! doar el era…. de ala….. jmecher…. ” Înțeleg omul că așa se exprimă în viața de zi cu zi, dar chiar este nevoie să îmi chinui mintea cu asemenea pauze și exclamații neinvitate? Nu cred!

Moderația este măsura potrivită în tot felul de lucruri, iar bloggingul nu face excepție.

Nu uita că un text scris corect gramatical (sintaxă, expresii, diacritice) are șanse mai mari să fie aceptat decât unul care ignoră și cele mai mici reguli de comunicare scrisă. Am fost corectat de câteva ori și probabil că voi mai fi corectat pentru diferite greșeli, dar este important să mă corectez.

Sunt cazuri în care cititorul se oprește la prima greșeală (cacofonii, litere/silabe lipsă, exprimări greșite) și își pune întrebarea dacă va mai continua să citească. La fel, este indicat să scrii în limba română(pentru blogurile românești, desigur), folosind diacriticele. Pentru cei obișnuiți numai cu stilul ASCII (caractere SUA) trecerea la diacritice ar putea să fi un pic mai grea, dar nu imposibilă.

Nu trebuie să uit că, dacă ai un articol lung, trebuie să ai și o modalitate prin care cititorul poate ajunge înapoi în partea superioară a paginii. Nu este mereu indicat să obligi cititorul să folosească rotița de la maus pentru a ajunge la meniul principal.

Am pus la finalul fiecărui articol o săgeată pe care poți apăsa și ajungi repede la meniu.

Imagini, spații, culori

Am ajuns la partea care ajută, și ea, foarte mult la crearea unei stări bune cititorului. Folosirea imaginilor și a spațiilor dintre diferite paragrafe oferă cititorului câte un răgaz binemeritat.

Îmi place să însoțesc fiecare articol cu cel puțin o imagine reprezentativă. În partea de sus poți vedea o imagine creată de mine cu un text culcat și un semn de exclamație. Sper că este suficient de sugestivă. Privitor la imagini: trebuie să ai grijă mare ce imagini incluzi în blog, pentru că unele sunt protejate de copyright și s-ar putea să ai probleme.

Poți folosi imagini și în cadrul articolului. Oferi o gură de aer cititorului și, bineînțeles, ajută la argumentarea temei expuse.

Un lucru deloc de neglijat este folosirea spațiilor dintre paragrafe. Un text care nu are spații (deloc) între paragrafe este monoton și are menirea de a obosi cititorul. Nu trebuie să uit a pomeni faptul că este ușor să pierzi firul și să nu mai știi unde ai rămas în caz că te uiți o secundă în altă parte. Ca să îți faci o idee vezi exemplul acesta. Se vede diferența, nu?

În ceea ce privește culorile textului, dacă nu ești vreo adolescentă înflăcărată și care visează numai curcubee, ar fi bine să folosești o singură culoare a textului, de preferat negru pe alb (mulțumesc Iulia) sau alte combinații care ajută cititorul la citit.

Resurse informative

O resursă foarte importantă pentru blogării începători (și nu numai) este seria Blogging pentru începători creată de Nechita Gabriel. Deși informațiile cuprinse în acest articol sunt cunoștințe acumulate din mai multe surse, articolele create de Gabriel m-au învățat multe lucruri și continuă să fie informative.

Nu uita să treci și pe la CopyBlogger sau ProBlogger pentru că au foarte multe sfaturi de dat în acest plan.

Sper că nu te-am plictisit prea mult cu aceste detalii. Nu trebuie să uit să pomenesc faptul că acestea sunt sfaturi generale, care să te ajute la crearea unei imagini de ansamblu. Totuși, nu ezita să le pui în aplicare.

Din seria „Grija față de cititorul tău” citește și:

Partea 1 – Formatul blogului
Partea 3 – Argumentarea


6 răspunsuri la “Grija față de cititorul tău – formatul textului”

Grija față de cititorul tău – formatul textului - Ziarul toateBlogurile.rospune:

[…] Grija față de cititorul tău – formatul textului Wed Dec 15, 2010 11:32 am Din seria Grija față de cititorul tău am scris în articolul precedent despre formatul blogului. Aici voi pune accentul pe text, luând în discuție mai multe aspecte de care unii blogări nu țin cont. Pe lăngă tema grafică, textul este al doilea lucru ce ajută la crearea primei impresii. Mai precis, în realizarea articolului, trebuie […] […]

[…] articolele de pe Problogger am aplicat tehnica paragrafelor mai scurte de cinci linii și cea în care textul articolul trebuie să fie de […]

competitie anuala de blogging | Etapa 16. Trei lucruri pe care le-ai schimba la SpringShop.rospune:

[…] blogului (optional, dar util): obisnuit.eu/2010/12/09/grija-fata-de-cititorul-tau-formatul-blogului obisnuit.eu/2010/12/15/grija-fata-de-cititorul-tau-formatul-textului […]

Grija față de cititorul tău – formatul blogului | Manuel Chețaspune:

[…] seria Grija față de cititorul tău mai citește și: Partea 2 – Formatul textului Partea 3 – […]

Sfaturi de bază pentru website-uri: design, usability și SEO [infografice] | Manuel Chețaspune:

[…] să ajute bloggerii începători să știe ce înseamnă grija față de cititorul lor: partea 1, partea 2, partea 3 și bonus – Cum prezentăm sursa în […]