Categorii
Arhiva Infografice

Sfaturi de bază pentru website-uri: design, usability și SEO [infografice]

Dacă vrei să înveți lucruri de bază legate de website-uri, mai ales când vine vorba de design și usability, atunci sigur trebuie să pui mâna pe cartea Don’t make me think, de Steve Krugg. După ce citești cartea înțelegi destul de ușor de ce Amazon sau Zappos au succesul pe care îl au.

Infograficul de mai jos, creat de către eCreative IM, vorbește pe larg despre cele trei domenii, pomenind numai câteva puncte care ar trebui să ne dea de gândit.

Mici lucruri despre designul website-urilor

Cât de des crezi că mă întânesc cu site-uri care încă se folosesc de table pentru alinierea elementelor în pagină? Poate prea des pentru era în care trăim. Sau site-uri aliniate la stânga, care nu știu că există margin: 0 auto; Sau altele care folosesc palete de culori care nu se potrivesc deloc.

Ce lucruri fac din site-ul tău un loc neatractiv? Iată niște idei:

  • oamenii nu își pot da seama despre ce este site-ul tău (la mine scrie: Blog despre tehnologie și plăceri cognitive)
  • folosirea intruzivă a animațiilor sau a textelor care clipesc intermitent
  • folosești fereste popup (sau modale)
  • video sau audio care pornește automat la încărcarea site-ului (aici îmi permit o paranteză: nene, tu știi că eu deschid și câte zece taburi odată? Și când pui manele sau ce mai știu eu acolo zău că ma îndispune până dau de tabul cu site-ul tău. Acesta e motivul pentru care am renunțat să vizitez câteva bloguri.)
  • prea multe culori sunt folosite în site
  • lățimea website-urlui depășește 1024 pixeli, rezoluție maximă general acceptată
  • reclame care mă invadează (toți trebuie să păpăm ceva, dar mai lasă-mă cu reclamele care mă flanchează fără drept de apel. Da, de site-urile Adevărul, Realitatea și altele e vorba aici)

Un cuvânt despre usability

Website usability este un termen care nu există în limba noastră, dar pe care îl folosește tot poporul pentru a defini gradul de utilizare a website-ului. Are legătură, în mare, cu experiența pe care o creezi vizitatorului.

Sunt oarece elemente de care să te ferești dacă nu vrei să te dea internetul afară:

  • site-ul se incarcă greu (țrebuie sa fie sub 3s)
  • folosirea excesivă a majusculelor (am ajuns să mă simt foarte enervat de asemenea texte)
  • uciderea gramaticii limbii în care scrii
  • nu găsești informații despre autor și despre blog (pagina About, de obicei)
  • nu ai formular de contact
  • pui informații de imediată necesitate în pdf-uri în loc de site
  • nu ai căsuță de cautare
  • nu arați că vrei să interacționezi (social bookmarks, blog de companie, comentarii, reviews, etc)

Indiferent de cât de frumos este textul pe care îl voi citi, tot am să arunc o ocheadă la formatul general al site-ului. Mai demult am scris o serie de articole care să ajute bloggerii începători să știe ce înseamnă grija față de cititorul lor: partea 1, partea 2, partea 3 și bonus – Cum prezentăm sursa în blog.

SEO de bază pentru website-uri

Hai că am mințit. Dacă vrei să înveți SEO de bază atunci citești ghidul Google, sau cel de la SEO Moz sau cel de la Spring Merchant. În infograficul de mai jos sunt numai câteva lucruri, poate chiar cele mai evidente.

SEO e un domeniu dificil dacă vrei să îl iei în serios și nu te poți numi SEO guy poate nici măcar după un an de când ai început să faci keyword research, ceva content strategy sau să te joci cu niscaiva custom reports în Google Analytics. Povești 😀

Totuși, să vedem ce NU trebuie să ai ca să prinzi un start cât de cât când vine vorba de website SEF – search engine friendly (că până la SEO mai e papa de mâncat):

  • site-ul se încarcă greu
  • title tag nu este optimizat (ex: folosesti Home pentru pagina principala in loc de Ando’s – cel mai tare fast-food din Brașov)
  • folosești URL-uri în genul /page.php?id=1334 în loc de site.ro/vanzare-imobil-brasov-central.html
  • nu ai keyword targeting
  • faci keyword stuffing: folosești un cuvânt cheie de prea multe ori
  • ai conținut copiat de pe alte site-uri
  • nu ai suficient conținut
  • nu te folosești de conținut media (poze, video, aplicații web, etc)

După cum bine vezi sunt multe lucruri de discutat în cele trei domenii, dar sper că am trezit curiozitatea unora dintre cititorii mei. Dacă este ceva care merită menționat, atunci conținutul evergreen, cel care se referă la lucruri care se schimbă puțin de-a lungul timpului, este conținutul care nu ar trebui să lipsească de pe orice site. De ce? Pentru că vei atrage un flux mic, dar constant de oameni către acele materiale și vei da link către ele foarte des.

Așadar, design, SEO și usability trebuie să fie în atenția oricui face un site. Cu atât mai mult dacă ești în domeniul vânzărilor online. Enjoy! Via [Bit Rebels].

21 de răspunsuri la “Sfaturi de bază pentru website-uri: design, usability și SEO [infografice]”

Foarte utile sfaturile. De cand ma chinui sa invat seo, dar se pare ca nu prea se prinde de mine. Imi face placere sa-ti citesc blogul, ca asa aflu si eu informatii noi despre blogging.

SEO nu se invata, se experimenteaza 🙂

@manu ghidul oferit de Google mi se pare useless, nu te invata seo deloc, ci te invata cum sa faci un site bun pt useri si atat. Si stiu ca ei o tot bat in cap cu faptul ca google incearca sa arate cele mai bune rezultate pt useri si lumea ar trebui sa faca site-urile pt useri si nu pt motoare de cautare, blablabla, dar vezi tu, cand ai un site bun, dar din pacate intr-o nisa unde nu prea ai cum sa obtii link-uri naturale prin link bait sa zicem, si competitia face SEO serios, n-ai cum sa le faci fata doar cu usability…

Pe cat de useless e ghidul Google pe atat de multe site-uri nu fac nici ce scrie acolo. Ca de ex, sunt site-uri de ecommerce care nici azi nu si-au dat seama ca le trebuie ceva customer revies, niste social sharing pe acolo, continut mutimedia mai mult, sa lucre cu ceva rich snippets si alte bla-blauri de baza. Normal, degeaba content is king daca nu faci nitelus seo si aici ma refer si la obtinerea de linkuri. Daca esti pe o nisa nu prea competitiva mai ai ceva sanse daca te lipesti de oaresce backlinkuri.

Seo se experimenteaza si se testeaza, e adevarat. Si, da, daca nu merge link bait, atunci tre sa sari pe guest posturi, articole sponsorizate, mai un paid search, etc, etc sau sa vezi poate prinzi o amicitie cu cineva mai vechi din domeniu si arunca link catre tine. Da, e cam dificila faza, dar tot stii ca ai o iesire.

Da asa e sunt chiar folositoare sfaturile, imi place ca postul tau cuprinde o multitudine de resurse despre seo si website. Multumesc, pe mine chiar m-a ajutat, dupa ce am citit unele lucruri ! 😀

E mult de discutat pe fiecare dintre domenii, dar le iei pas cu pas si ajungi departe 😀

Ma bacur. Sa se vada cand treci pe la mine 😀

Am auzit ca sunt sfaturi bune prezentate in carte. Pana la urma, exemplele sunt f importante.

Ca tot e vorba de seo si eu am blog dofollow, cum de pui shortlink de la Google in loc de link catre site? :)) Nu vrei link direct catre site de la mine, eh? 😛

SEO te baga in boala daca devi dependent :)) Cred ca prinde bine niste miere la nevoie 😀

In spatele articolului tau regasesc principalii metrici ai unui site: macheta grafica, uzabilitatea si seo. Mai este inca unul, dar va las sa-l descoperiti singuri. Din pacate, unii de pe la noi pleaca de la o macheta grafica, forteaza contentul neglijand uzabilitatea si apoi solicita seo. Un site optimizat se realizeaza in baza unui studiu corect al celor trei+1 metrici si nu se carpeste pe parcurs.
– macheta grafica: razboiul se duce intre jpg si css, respectand anumite pozitionari standardizate;
– uzabilitate: trebuie sa ajungi din maxim 5 click-uri in paginile de ultim nivel si sa retii drumul parcurs
– seo: apa trece, pietrele raman 🙂

p.s. vezi ca ai o eroare pe width body

Ala unul e bunul simt 😀
La uzabilitate as zice 3-5 clickuri 😀 La latimea de la blog mai am de lucrat. Thesis nu ma lasa sa ma joc cum vreau si am folosit petice :))

„site-ul se incarcă greu (țrebuie sa fie sub 3s)” greu, greu tare sa-l faci sa se incarce sub 3 secunde. Si chiar daca ai cel mai rapid hosting, daca ai un site ecommerce cu baza de date cu zeci de mii de produse, sute de mii de review-uri, etc… n-ai cum sa-l faci sa se incarce sub 3 secunde. In afara de site-urile HTML „chior” sau PHP fara DB in spate, nu cred sa fie vreun site care sa se conecteze la o DB macar pt un listing simplu si sa se incarce cu totul sub 3 secunde.. Mai este si DNS lookup-ul care dureaza cateva milisecunde :))

Si ziceai ca iti plac micii si berea? 😛

Daca veni vorba de importanta hostingului in legatura cu viteza de incarcare a site-ului, eu folosesc webfactor acum. Aveti o alta recomandare, la preturi comparabile?
Ma gandeam la Hostway sau Hostico, ce spuneti?