Categorii
Arhiva Blogging

Cum să prezinți sursa corect în articolele tale

wordpress-link-sursa-corecta

Prin preumblările mele pe câmpiile blogosferei românești am apucat să văd tot felul de lucruri, bune și rele, și am avut de fiecare dată de învățat câte ceva. Deși este o activitate care îmi consumă o mare parte din timp pot spune că merită, pentru că așa pot vedea ce fel de subiecte să tratez.

Un lucru de preț, și care nu trebuie uitat niciodată, este acela de a citi și comentariile la un articol anume. Cu ocazia aceasta poți vedea cum evoluează multe discuții și ce ți se cere ca și blogăr, dar și din poziția de comentator. În acest articol iau în discuție atribuirea în mod corect a surselor.

Sursele – când și cum

Mulți dintre noi avem sursele noastre din care ne extragem informațiile, le selectăm, le prelucrăm și apoi purcedem la crearea articolului. Blogul meu ar fi cu mult mai sărac dacă nu aș avea surse, pentru că prezint informații din domeniul tehnologiei, artei și divertismentului, în câteva cuvinte, lucruri care îmi plac.

Cum cele mai multe articole au o sursă este de bun simț și indicat să o prezint. Așa cum știm cu toții, nu ne place atunci când cineva scrie despre ce am scris noi și nu dă un link către noi.

Modul în care prezinți sursa este cât se poate de clar:

  • dacă e websit, pui link;
  • dacă e publicație obișnuită, specifici care este aceea, numărul și data;
  • dacă e persoană, treci numele;
  • dacă e de la TV, zici canalul, ora și emisiunea.

Ai zice că acestea sunt lucruri la mintea cocoșului, dar uite că se întâmplă și cazuri în care se pune sursa Google, în loc să dea linkul care trebuie.

Cum prezinți corect sursa?

Așa cum este de așteptat mă voi referi aici numai la sursele pe care le folosim de pe internet. Bineînțeles că, după ce am stabilit că este de bun simț să specifici sursa, contează și modul în care o faci.

Link activ sau nu?

Un link activ arată în felul acesta: link activ. Un link inactiv este in felul următor: http://websit.com.

Eu sunt adeptul linkurilor active din simplul motiv că vizitatorul nu trebuie să copieze adresa în bara de adrese și apoi să acceseze websitul respectiv. Consumă timp și arată lipsă de respect din partea noastră, cei care pomenim în felul acesta sursele. Un link activ mărește foarte mult interactiviteatea cititorului cu blogul tău.

Trebuie să mergem pe principiul: less is more. Adică, noi trebuie să avem în vedere să nu obligăm cititorul să întreprindă prea multe acțiuni pentru a face ceva. Cu cât îi cerem mai puțin, cu atât mai bine.

Dofollow sau nu?

Eu sunt pentru dofollow, atunci când este vorba de specificarea surselor din articol. Dofollow permite motorului de căutare să ia în considerare acel link. Cu această ocazie îți arăți susținerea față de cel de la care ai primit informația.

Primesc tot felul de știri de la câteva websituri excepționale și nu mă deranjează deloc să includ linkuri active și cu dofollow.

Cum exact să facem să fie bine?

Aici intrăm în esența modului în care ar trebui notate linkurile către sursele noastre. Există mai multe variante:

  • varianta Neatorama – în textul linkului se specifică numele websitului, iar linkul duce către articolul propriu-zis din acel websit. Exemplul poate fi văzut la finalul articolului despre filtre ciudate unde este textul : Link via CrunchGear.
  • varianta BoingBoing – în textul linkului se specifică numele articolului în cauză, cu trimitere către acel articol. Exemplul îl poți vedea la finalul articolului despre fluide misterioase.
  • varianta lazy – se pune link către sursă, dar numai cu textul VIA. Este de acceptat când este vorba de filme de pe YouTube sau poze luate de undeva, dar nu pentru articole care sunt relevante subiectului în discuție.

Eu merg pe varianta Neatorama și folosesc sintaxa : Via [nume-websit], atunci când prezint sursa la sfârșitul unui paragraf și folosesc varianta BoinBoing când este vorba să specific sursa în cadrul paragrafului.

Fac trimitere la numele websitului sau al articolului pentru că, în acest fel, îi spun lui Google că acel link trebuie să fie asociat cu acel text. Pe de altă parte ține și de opimizare SEO offsite pe care o fac pentru că așa este bine și frumos.

Ca să afli mai multe despre cum trebuie folosite și precizate linkurile în articole te invit să citești ce a scris Problogger despre linkurile interne. De asemenea, te invit să urmărești prezentarea pusă de Ana în legătură cu OnPage SEO Basics, unde vei afla iarăși de ce este important să ai linkurile corecte în articol.

Pe scurt, prezinți sursa în mod corect dacă are link activ, are dofollow și are text relevant asociat linkului.

Beneficiile specificării corecte a sursei

Nu puteam să las deoparte această secțiune pentru că apare inevitabil întrebarea : mie ce îmi iese dacă fac acest efort în plus?

Ei bine, răspunsul îl afli din următoarele:

  • faptul că prezinți sursa spune că nu vorbești cai verzi pe pereți și că poți dovedi originea informațiilor;
  • linkurile notate corect arată grija față de cititorul tău și îl orientează în cadrul articolului;
  • îți conferă un aer profesional.

Presupun că acestea sunt cele mai puternice motive pentru care să îți revizuiești tactica de a face trimitere către sursă. Dacă mai sunt lucruri de completat te invit să îmi dai de știre în secțiunea de comentarii.

11 răspunsuri la “Cum să prezinți sursa corect în articolele tale”

Pai, nu? e prea greu pentru unii :))

Un articol foarte bun.
Completare: este de preferat ca pagina via sa se deschida intr-o noua fereastra.

Perfect de acord. Sfatul tau tine de user experience si e binevenit. Aici am pus accent pe faptul ca oamenii, unii, nu rpezinta sursele sau, cand o fac, o fac ca in sila 😀

@Tudor. Din păcate nu-i aşa. Toate testele de UX arată că paginile externe n-ar trebui deschise într-o altă fereastră decât cea activă. Printre excepţii s-ar admite trimiterile către documente de tip .pdf, .xls sau .mp3, pagini a căror durată de încărcare este foarte mare sau paginile „de ajutor” (what does this button do 😀 )

+1 pentru Tudor, si eu sunt sustinatorului target=”_blank” 🙂
in rest foarte bun articolul Octomanule 😀

Blank sa fie 🙂 Multumesc de apreciere. Vezi ce face un vin fiert? 🙂

multam chiar vroiam sa aflu anumite chestii auzi si la imagini cand preluam imagini? cum trebuie sa punem sursa? eu de obicei pun link imaginii, e corect?

Expresia in sine, cand e vorba de imagini, poate fi Ș link, imagine,s ursa imagine, via, iimagie via. important sa specifici sursa. Altfel, ai necazuri 😀