Categorii
Arhiva Tehnologie

Tehnologia explicată: QLC vs TLC SSDs, quantum tunneling

Degeaba zic tehnologia explicată pentru că vei vedea aici calculatoarele epxlicate. Este multă știință și tehnologie în fiecare calculator ce îl ții în mână, așa că articolele din secțiunea asta vor povesti despre diverse aspecte ale calculatoarelor.

Care este diferența dintre QLC și TLC la SSD-urile moderner?

Christopher Barnatt, tehnolog și futurolog, explică diferență dintre QLC și TLC la SSD-uri și dă alte detalii demne de un expert în lumea PC-urilor. Nu uita să te abonezi la canalul lui.

De ce nu se fac procesoare mai mari?

Pentru că este greu de rulat asemenea procesoare, consumă multă energie și pentru că este greu să sinccronizezi diverse părți când sunt la oarece distanță unele de altele.

De ce a trecut Apple pe procesoare ARM?

Ocazie cu care aflăm că arhitectura RISC este una în care se fac mai multe calcule simple pentru a ajunge la un rezultat într-un timp ceva mai mult, cum este la procesoarele ARM. Tocmai de aceea consumul de energie este mai mic.

Cum funcționează sistemul DNS?

Domain Name System (DNS) este un sistem prin care care se traduce un domeniu într-o adresă IP ușor de înțeles de către browser. Routerele din lume țin minte la ce adresă IP este un domeniu și așa browserele ajung destul de ușor la destinație.

Care este legătura dintre mecanica cuantică și SSD-uri?

În SSD-uri biții sunt reprezentați de electronii prinși în anumite zone numite charge traps, capcane de sarcină electrică, iar fenomenul prin care electronii ajung acolo se numește efect de tunel cuantic sau quantum tunneling.

Atunci când se aplică un voltaj în zona capcanei de sarcină electrică unii electroni vor trece prin peretele dielectric și vor ajunge prinși în acea capcană.

Nu vor trece prin procesul obișnuit de ocupare de goluri ca în semiconductori ori prin simpla deplasare ca în firele metalice, ci prin virtutea faptului că poziția electronilor nu este nicioidată cunoscută în mod precis și există probabilitatea ca un electron să fie în afara unei zone prestabilite, fenomen numit quantul tunneling. Proces greu de explicat, dar folosit în SSD-uri la ordinea zilei.

O versiune mai lungă mai jos:

Explicatia pe scurt: