Categorii
Arhiva General Personal Tehnologie

Istoria tehnologiei: eșecul Windows Phone, lightscribe, close captioning, recycle bin, DVD-RAM, ZIP & JAZ, eșecul Yahoo

Din când în când public noi articole despre tehnologie, digitală sau nu, pentru că sunt înscris la multe canale de YouTube pe tema asta și vreau să am un loc unde să revin. Folosesc blogul și ca semn de carte, un fel de bookmark al lucrurilor care mă interesează. Cele 14 filme scurte de mai jos te vor ține ocupat o după-amiază, dar nu o să regreți.

Lista de filme este mai jos:
1. Eșecul Windows Phone: nu ar fi fost prima dată când Microsoft testează zona mobile, dar nu a reușit să o scoată la capăt. Windows Phone, la fel ca sistemul de operare, au intrat pe un făgaș secundar, acum că MS oferă servicii cloud. Telefonul a picat în cap, sistemul de operare este doar o parte secundară în planurile de business a Microsoft.

2. Lightscribe, CD-burner-ul de la HP, era o invenție interesantă, dar nu a ajuns utilizat pe scară largă pentru că era dificil de lucrat cu el și nu aveai calitatea dorită. Plus, CD-urile erau de ceva vreme pe pragul de plecare din cauza altor medii de stocare, adică stick-urile USB.

3. CC, close captioning, era o tehnologie care permitea suprapunerea textului peste film în casetele video VHS, la TV-uri sau în sisteme de subtitrare din anii 70 cum ar fi TeleCaption 3000. Invenție faină și altruistă: era creată pentru a eprmite celor fără auz să citească ce zic oamenii în filme.

4. Înregistrări pe casete digitale se făceau pe casete DCC, apoi pe EP sau pe „TV music tape reel”. Casetele pot avea înregistrări analoage sau digitale, în funcție de rolul lor.

5. Istoria Recycle Bin. Nu, dacă tragi MyComputer în Recycle Bin, nu îți dispare calculatorul 😀

6. Despre DVD-RAM, un model de „stick USB” al vremurilor trecute

7. Istoria logo-ului SD. D-ul este o jumătate de disc.

8. Scurtă istorie a Commodore Amiga. Cine a lucrat pe calculatoare vechi înțelege de ce îmi place să știu despre istoria unor piese de muzeu de genul. Prin 2000 am avut ocazia să mă joc și să programez în BASIC, precursorul Pascal, pe un calculator cu Windows 3.1.

9. Placa video dublă de la nVidia, 7950 GX2, circa 2006.

10. Despre Tandy 1000, unul dintre calculatoarele compatibile MS-DOS ale anilor ’80. IBM a tras lozul câștigător la vremea respectivă creând o arhitectură deschisă, ceea ce știm noi ca fiind compatibile IBM.

11. Internetul în 1986: telex, email, chat. Primele email-uri au fost trimise prin anii ’65-67 între universități din SUA și ARPA.

12. Stocarea datelor în trecut: Zip, un floppy-disc de 100 MB, și Jaz, un HDD de 1GB. Nu am știut că existau floppy-discuri mai mari de 1,4MB.

13. Istoria Kodak și cum au ratat trenul digital. Dovadă a faptului că firma se temea ca un alt produs propriu să înghită vechile produse, de success. Istoria s-a repetat și cu AT&T care inventaseră înregistrările telefonice prin anii 40, dar au blocat dezvoltarea aparatului de teamă să nu omoare afacerea de telefonie ce o aveau.

14. Despre eșecul Yahoo: s-au extins aiurea, nu au cumpărat Google când trebuia și la banii ceruți.

Un răspuns la “Istoria tehnologiei: eșecul Windows Phone, lightscribe, close captioning, recycle bin, DVD-RAM, ZIP & JAZ, eșecul Yahoo”