Categorii
Arhiva Online

Urgență medicală în Londra: lucruri de știut

Londra este o aventură medicală pentru mine pentru că aici este locul unde am prins o gripă urâtă, singura din ultimul deceniu, am dat de ploșnițe, am avut o ciupercă pe gât și alte cazuri medicale de care nu am suferit cât am stat în Brașov. De curând am făcut imprudența să mă grăbesc la metrou și să sar câte 2-3 trepte ca să ajung mai repede la DLR.

Îți dai seama că entorsa cu care m-am pricopsit este un caz fericit pentru că m-am prins de balustradă la timp. De nu eram atent, la ora asta număram ceva coaste rupte.

Cu toate că entorsa nu mi-a rupt nici un os de la laba piciorului am mers la un doctor să mă verifice pentru că umflătura îmi dădea de gândit. Am mai fost la Urgent Care Centre acum ceva luni pentru o infecție la picior și s-a rezolvat problema.

Când vine vorba de vizite medicale în Londra ai situațiile următoare:
1. nu este ceva grav, așa că mergi la GP, general practitioner, medicul de familie; nu uita să te înscrii la unul
2. pare a fi ceva urgență medicală, dar nu ai ceva de genul unui picior secționat complet: aici este rolul Urgent Care Centre, un sistem undeva între GP și emergency (atunci când chemi ambulanța sunând la 999); aici am mers eu iar o serie de cazuri care par a fi urgențe pot fi tratate acolo;
3. urgență pe bune: aici suni la 999 fără să te gândești de două ori și vine Salvarea.

De cele mai multe ori, atunci când crezi că ai nevoie de Salvare este bine să mergi la Urgent Care Centre. De obicei centrele respective sunt deschise între 8 – 19 de luni până vineri. Nu te vor alunga de la Urgențe (UPU la noi) dacă mergi direct acolo fără să chemi Salvarea, dar este mai corect să mergi la Urgent Care Centre.

Azi mi-au făcut analiză cu raze X și nimic nu este rupt, deși am vânătăi la laba piciorului. Nu gips, ci doar grija pe următoarele săptămâni și se va vindeca. Mi-a plăcut că aparatul cu raze X era unul mobil, prins în tavan și era ușor ca operatorul să îl mute de colo-colo. Pot zice că cei de la Guy’s Hospital, lângă Shard, au tehnică destul de modernă comparativ cu ce îmi aduc eu aminte din Brașov.

Așadar, nu ezita să mergi la Urgent Care Centre și nu te grăbi când mergi la metrou. Este drept că ieri nu mi-am urmat sfatul, dar fiecare om își permite șa fie prost din când în când. Secretul este să nu fii prost întotdeauna.