Categorii
Arhiva Online Optimism

Podcasturi românești de ascultat în 2018

De ceva ani de zile ascultatul de podcasturi a devenit o a doua natură a mea. Dacă înainte ascultam muzică în timpul serviciului sau acasă, acum petrec destul de mult timp ascultând podcasturi românești sau străine. Sunt înscris la 40 de podcasturi, unele dintre cele mai celebre fiind Security Now și The Tech Guy. Dacă asculți podcasturi și nu știi cine sunt cei doi, atunci stai degeaba pe net.

Ca idee generală, atunci când podcasterii Steve Gibson și Leo Laporte se vor pensiona, va fi zi de doliu. Mai rar găsești oameni care să vorbească despre pasiunea lor așa cum o fac oamenii ăștia. Ei au devenit un etalon pentru ceea ce înseamnă podcastul, ce informații ar trebui să ofere și ce fel de gazdă radio trebuie să fii. Da, podcastul este un post de radio online cu emisie periodică, pe teme specifice.

În România există ceva podcasturi, printre care unele de marketing, motivaționale sau de mâncare. Nu le ascult. Interesul meu sunt podcasturile de știință, tehnologie, cotidian, societate și istorie. Cred că există cel mult 15 podcasturi românești în toată lumea. 15 podcasturi la 20 și ceva de milioane de români. Sunt multe nișe de acoperit: programare, fashion, tehnologie, politic, militar, etc.

Pentru cei ce nu știu, eu am două podcasturi la care lucrez. Unul dintre ele este în pauză, dar va revedea ziua Soarelui curând. Lista de podcasturi românești pe care le ascult este mai jos:
1. ICR Podcast (Podbean)

ICR Podcast este un podcast săptămânal despre societatea și cultura din România. Ovidiu Eftimie și Dorin Lazăr dezbat și combat subiecte pe toate fețele și prezintă situația din România și ce ar trebui să facem ca să devenim niște oameni mai buni.

2. Podcastul de istorie (Podbean)

Podcastul de istorie este realizat de Dorin Lazăr și de Sergiu Motreanu, doi brasoveni pasionați de istorie. În podcast vezi cum se desfășoară acțiunea de prin lume în ultimele milenii și, sper eu curând, vor ajunge să prezinte în detaliu istoria Daciei și a României. Scopul declarat este de a prezenta istoria așa cum a fost sau, cel puțin, din cât mai multe surse posibil. Ei vor să scape de tendințele comuniste de a prezenta istoria României într-un mod favorabil doar de dragul de a fi „patrioți”.

Abia aștept să văd ce și cum prezintă când ajung la România Medievală.

3. Zoso Podcast (Soundcloud)

Zoso Podcast este numele dat de mine. Podcastul de pe zoso.ro se numește simplu „Podcast”. Vali Petcu, autorul blogului zoso.ro, a trecut și pe podcasting și are o abordare directă, prietenească, deși nu tocmai work safe. Are destul de multe expresii pe care nu ai vrea să le difuzezi la muncă, așa că ascultă podcastul cu căștile pe urechi. Vorbește direct la subiect, nu folosește multe cuvinte și te invită să devii o versiune mai bună a ta. Nu, nu este podcast motivațional.

4. Sceptici în România

Este un podcast care face o listă a celor mai trăznite minciuni inventate de oamenii care nu au nici un fel de cunoștințe științifice. Ei prezintă idei nebunești pentru care dau românii bani și de ce acele idei sunt prostești. Asemenea idei sunt: homeopatia, curentul antivaccinist, perpetuum mobile, vindecarea cu perne magnetice.

5. Un român în Londra (Podbean)

Este unul dintre podcasturile realizate de mine. Este singurul podcast românesc din diaspora. În el vorbesc despre viața din Londra, despre imigrație, despre comparația dintre România și UK, despre munca și obiceiurile locului. Apare o dată pe săptămână și prezintă comentarii personale și știri din Londra și din UK.

6. Tehnocultura SciCast (Podbean)

Este cel de-al doilea podcast al meu. Este în pauză momentan, dar voi reîncepe episoadele curând. Este un podcast săptămânal care prezintă știri din lumea științei explicate ca pentru tot omul. În podcast prezint diverse concepte științifice și utilitatea lor practică, invenții pe baza unor principii științifice, ce inventatori au dus la crearea unui apar, ce importanță are știința pentru societate.

Cele câteva zeci de episoade acoperă teme cum ar fi organismele modificate genetic, fizica particulelor, biologie, evoluție, funcționarea medicamentelor și a vaccinurilor și multe asemenea subiecte. Dacă ești curios să afli cum funcționează Universul, atunci Tehnocultura SciCast este pentru tine.

Și asta este lista mea de podcasturi. Ce podcasturi românești interesante îmi recomanzi?

7 răspunsuri la “Podcasturi românești de ascultat în 2018”

Am făcut și eu o listă de Podcasturi Românești.

E faina lista. Dorin Lazar pregateste un articol in care va pune o lista mare de podcasturi. Watch that space.

Top 18 Podcasturi ce se ascultă în România 2018 Listă Actualizată - Fii Open Mindedspune:

[…] SciCast (audio) – direct de pe manuelcheta.com unde recomandă și el o listă, am extras următoarea descriere: “Este un podcast […]

Buna ziua,
As face si eu o recomandare de Podcast romanesc. Este vorba despre o comedie audio in limba romana, scurta, funny si plina de adevar.
Cristi Miticaru sau Cristi Miticaru’s Podcast. Disponibil pe majoritatea platformelor…cum ar fi iTunes, Google Podcastst, Spotify, Castbox, Podbean etc.

http://cristimiticaru.buzzsprout.com

Salutări 🙂

Eu cu un prieten am început un Podcast în limba română și avem momentan 5 episoade a câte 40 de minute. Postăm în fiecare duminică și discutăm despre subiecte variate care sunt în trend, 2 pe episod, de la cultură, gaming, filme, tv la filozofie, curiozități, tehnologie.

Se numește „Lorem Ipsum în Color” – https://soundcloud.com/lrincolor

Este disponibil și pe Spotify, Apple Podcasts și Youtube.

Cool. Te-am trecut în lista de podcasteri din sidebar, pe blog.