Categorii
Arhiva General

Despre rasismul de la noi

În cel mai nou episod al ICR Podcast Eftimie a adus ceva puncte importante pe masă. Dorin zicea cum se comportă el față de oameni, orice ar fi ei, adică îi tratează pe toți la fel, omenește, iar Eftimie prezenta situația de fapt în toată țara. Situație deloc roză.

Nu recunoaștem, dar suntem rasiști.

Nu îți dai seama de asta decât atunci când pleci dincolo și stai între atâtea nații. A fi rasist nu înseamnă că vrei ca țiganul să moară, ci se prezintă și în scenarii mult mai subtile, gen „uite ce om harnic, nu știam că e țigan”. Folosesc termenul de țigan ca etnie, fără conotații negative. Sunt unii țigani care vor să fie numiți țigani și sunt mândrii cu asta, iar alții vor să fie numiți romi. După caz, cu cine stai de vorbă.

Revenind la rasism, străinii zic despre români că sunt rasiști pentru că ei trăiesc într-o lume unde fie sunt negri, fie sunt alte nații și au văzut cum se manifestă rasismul în multele sale forme.

Și eu am avut atitudini rasiste de care nu am fost conștient până nu am venit în UK unde discuția în jurul subiectului este actuală și tu ești chiar în centrul acțiunii, vezi la primă mână o mulțime de lucruri. După ce văd aici, clar românii sunt rasiști.

Auzisem de un țigan de prin Brașov că lucra pe o poziție ok la un shared working office sau ceva de genul și, pe la vremea respectivă, vroiam să îl felicit că este om muncitor și că face nume bun țiganilor. Din fericire nu am ajuns să îl laud pentru că mai mult îl înjuram cu laudele mele. Lăudându-l pentru o muncă cinstită eu îi spuneam, de fapt, că nația lui este de căcat și că el ar trebui să fie mândru că a devenit om. Îți dai seama unde era rasismul ascuns?

Românii nu recunosc rasismul pentru că nu au avut termeni de comparație, dar uite că vin refugiați de prin lume, vom avea tot felul de nații care vor veni să lucreze în România. În acel moment vom vedea cât de rasiști suntem ca nație.

Eftimie vorbea de rasism instituționalizat și adânc înrădăcinat în societate. Omul are dreptate. Când te gândești la un țigan oarecare ce îți vine în cap: faptul că este țigan sau faptul că este român? Acesta este un test mare pentru mulți. Dacă zici că este țigan și nu român, atunci poți recunoaște că ai o bubă.

Tot via Eftimie: când te gândești la actori negri gen Wesley Snipes ori Will Smith zici că sunt negri sau că sunt americani? Vei zice că sunt americani. Tocmai de aceea îți poți da seama unde merge rasismul din România legat de țigani.

Asta nu scuză o parte din subcultura pe care o au sau diverse apucături aiurea gen nu duci copii la școală și iei banii de ajutor de șomaj fără să mergi la muncă ori căsătoriile între copii de 12-13 ani. Dar și pentru asta există o soluție: afifrmative acțion, adică faci un plan dedicat țiganilor pentru a-i alinia la cultura românească și faci un plan dedicat românilor pentru a-i accepta pe țigani ca români, nu ca nație aparte. Plus, a-i integra înseamnă și a asimila o parte din cultura lor muzicală, de exemplu.

Cât de des auzi oameni zicându-le țiganilor să meargă înapoi în țara lor, India? Se ignoră faptul că țiganii nu mai au nimic în comun cu India și că subcultura lor are combinații de culturi persane, turcești, indiene. Se ignoră faptul că oamenii ăia s-au născut în România și sunt, de drept și de fapt, cetățeni români. Casa lor este România, tu unde îi trimiți? Cum te-ai simți tu, român, în UK să vină cineva să îți zică să mergi în țara ta? Deloc bine! Atunci de ce ar fi acceptabil ca tu să zici țiganului să se care în India?

Rasismul este o chestiune de luat în serios și trebuie recunoscută de toți românii, că doar nu ne-a făcut natura sfinți și nici unși cu miere. Toți au metehne, dar trebuie recunoscute înainte de a găsi o soluție.

Legat de affirmative action, fiecare grupă socială ori grup de interes, fie că este vorba de români săraci, de țigani ori de unguri, fiecare asemena grup merită o abordare diferită pentru a-i face să se simtă ca acasă, pentru a-i face să spună că sunt români și apoi nație sau grupul din care fac parte. Nu poți desface un cui și un șurub cu același instrument. Ai nevoie de abordări diferite pentru a aduce pe toți oamenii în locul dorit.

Este o chestiune la care trebuie să lucreze românii, țiganii, statul. Toți trebuie să recunoască faptul că există rasism în multe forme. În UK se învață despre tema rasismului încă de prin clasele primare din motive evidente.

Ca să îți dai seama cât de rasiști sunt românii pune întrebări de genul: „ai bea din aceeași cană cu un țigan?”, „ai sta lângă un arab?”, „ai vrea să te însori cu o indiancă?”.