Categorii
Arhiva General Online

ICR Podcast #230: „cum ar trebui să-i tratăm pe nebunii gen Ligia Pop”

Așa cum zice și în episodul 230 al podcastului ICR Podcast nebunii de genul Ligiei Pop ar trebui luați la rost pentru minciunile vădite pe care le promovează. Ligia Pop este „nutriționista” care se dă doctor și care spune ca menstruația la femei este rea și că poți scăpa de ea prin veganism. Scapi de menstruație prin veganism, dar asta se întâmplă pentru că tu abuzezi de corpul tău și el se apără în felul acesta când nu îi dai substanțele nutritive de care are nevoie.

Ce te faci cu așa nebuni?

Îi iei la rost și îi expui ca fiind niște fraude ordinare. Ea cita un studiu scris de ceva personaj fantastic „Imhotep” și promova acel studiu ca fiind unul pe bune. Și așa fac mulți fanatici de teapa ei. România este plină de impostori care se dau doctori și mă bucură să văd că bloggerii și podcasterii îi iau la rost public și îi numesc pe față șarlatani.

Nu poți tolera asemenea prostii iar cei care promovează așa mizerii trebuie miluiți cu ceva vorbe de drag pornind cu alintul „prostuțule”.

Din păcate sunt destui care sunt gata să mintă și chiar să ucidă pentru bani. Puțini sunt cei care chiar cred ceea ce zic. Dacă chiar cred asemenea grozăvii, atunci ar merita trimiși la un sanatoriu până ce învață care este diferența dintre fantezie și studii științifice. Aici intră idioții antivaxeri. Orice ai explica religia antivaxerilor nu le va permite să proceseze rațional ceea ce li se zice. La fel cu veganismul, homeopatia, acupunctura și alte gogomănii de genul.

Dorin întreabă, în podcast, ce te faci când chiar doctori pe bune de prin SUA se opun vaccinării, de exemplu. Ovidiu dă o replică numai potrivită: ia-te după autoritate iar autoritatea este, desigur, nivelul academic, universitățile care au studii în domeniu. Acolo mă uit și eu: la studii științifice scoase de MIT, Stanford, Harvard, Oxford, Cambridge și altele de genul.

Poți ști că universitățile respective nu-și permit să își bată joc de munca loc. Ai apoi reviste științifice care pot fi urmărite cu încredere: Nature, Science, Scientific American, BMJ.

Ai internet, ai acces la studii legate de orice. Tot ce trebuie să faci este să apelezi la surse credibile, nu la șarlatani. Nebunii de genul Ligiei Pop trebuie tratați ca atare: trimiși la azil, ridiculizați, dați la o parte. Nu este salvare pentru ei. Poate închisoarea pentru șarlatani.