Categorii
Arhiva General

A făcut cineva bani ca freelancer în programare?

Răspunsul simplu este ăsta: dacă nu concurezi cu indienii la prețuri mici, atunci faci ceva bani. Dacă ești bun sau măcar livrezi, atunci vei avea o sursă continuă de bani.

Am lucrat prin 2011 pe Elance.com, platformă care acum este parte a Freelancer.com, și câștigam vreo 600 de dolari canadieni lunar, adică undeva pe la vreo 500 de dolari americani pe la vremea respectivă. Și lucram de acasă, desigur.

Ceea ce mă salvase pe mine la vremea respectivă este faptul că am descoperit repede că nu pot concura cu indienii și pakistanezii. Ei cereau 5 dolari sau chiar mai puțin pe ora de muncă și, cu toate că făceam doar modificări de teme WordPress, adică doar HTML/CSS, tot mi se părea mult prea puțin.

Așa că am aplicat tactica potrivită: folosește prețul ca să triezi clienții. De cele mai multe ori vei vedea că clienții ieftini sunt cei care te vor costa cel mai mult. Așa că mergeam pe prețuri de minim 15 dolari pe oră. Aveam proiecte constant, lucram puține ore în zi, dar aveam o viață liniștită și îmi permiteam să joc jocuri video până la plictis.

Atunci când pui un preț mai mare pe ora de lucru în mod automat triezi clienții tăi. Cei care sunt dispuși să dea un ban extra sunt și cei care înțeleg limitele proiectului și de ce anumite lucruri nu pot fi făcute ori nu au sens.

Presupun că și acum se fac bani din programare deși dacă ar fi să întru ca freelancer pe site-uri, aș merge pe JavaScript la un preț mai mare decât HTML/CSS pur. Lucrul important este că nu am nevoie de freelancing pentru că, din 2015, lucrez ca front end dev pentru o companie din Londra. Timpul liber îl folosesc pentru a mă relaxa, sta de vorbă cu prietenii, pentru a scrie articole și altele.

Să nu uităm că freelancer este și un om oarecare din România care și-a făcut PFA și care face soft la comandă sub cod CAEN 6201. Cu codul respectiv poți să te ocupi de site-uri, să le construiești, să faci softuri de orice fel. Un PFA = freelancer.

Și în cazul PFA, și în cazul unuia care face freelancing pe site-uri contează același lucru: livrezi la timp, stabilești un preț care să te avantajeze, înveți constant și atunci vei avea un viitor făinuț.