Categorii
Arhiva General

Facebook are prea mult control

Cred că este foarte clar deja faptul că Facebook are prea mult control asupra noastră. Îmi iau știrile de pe Facebook, deși petrec destul de mult timp pe mail și pe YouTube. Nu folosesc Facebook pentru jocuri sau pentru fun, ci doar ca să iau legătura cu amicii și să citesc știrile.

Mi-e din ce în ce mai greu să urmăresc statusurile în mod cronologic pentru că Facebook ascunde setarea respectivă destul de adânc în opțiunile aplicației. Ei vor să îți dea un news feed creat automat după algoritmii lor, mai ales că ei prezintă statusurile care să te agite, care să forțeze ceva acțiune de la tine.

Uneori trebuie să caut din greu statusurile care chiar contează și, dacă urmărești filmul de mai sus, vei vedea că Facebook rulează experimente sociale din plin pe noi și nu are interesul utilizatorilor în centrul atenției. Va fi greu ca să ne mutăm pe altă rețea, dar sunt sigur că vom vedea o nouă rețea de genul Facebook în anii ce urmează. Zic asta pentru că Facebook, odată ce a ajuns un gigant care face doar ce vrea, calcă tot mai vădit pe utilizatorii săi, lucru care îi face să se simtă invulnerabili.

Tocmai invulnerabilitatea asta va fi punctul lor slab. Când ești prea mare și prea tare nu ții cont că o bacterie mică te poate îmbolnăvi și distruge. Vom trăi și vom vedea, dar cred că asta este o istorie care se repetă mereu: apare un produs ok, lumea îl adoptă, apoi serviciul respectiv începe să își bată joc tocmai de oamenii care l-au făcut popular iar apoi oamenii dispar de acolo cu prima ocazie.

Prima ocazie va fi o altă rețea socială. Vor trece 2 ani sau 5, nu am idee, dar Facebook va deveni istorie suficient de curând.