Categorii
Arhiva Online Optimism

Ce înseamnă civilizație?

Civilizație înseamnă să nu fie necesare vizitele în persoană la primărie sau la tot felul de ghișee. Când era guvernul Cioloș în România lucrurile începuseră să se miște în direcția respectivă, dar PSD+ALDE+PNL au grijă să ne întoarcă înapoi în timp.

Compar mereu lucrurile din România cu ceea ce este aici, în UK. Este drept că UK sunt has beens, cum zice Dorin, adică o umbră a ceea ce au fost în trecut, dar și așa sunt cu decenii înaintea noastră.

Cum m-am mutat într-un loc nou, loc în care am închiriat o garsonieră, adică un apartament cu două camere după standardul de la noi, a trebuit să fac rost de acte și să trimit tot felul de documente ici și colo. Aproape totul s-a făcut online.

Exemple:
– ca să se asigure că sunt bun plătitor agenția imobiliară m-a verificat cu FCC Paragon
– ei au luat legătura cu firma la care sunt angajat ca să confirme că am salariul X
– apoi a trebuit să mă trec la evidența votanților
– după aceea să mă trec pe lista plătitorilor de taxe locale la districtul londonez numit Tower Hamlets
– apoi am făcut cont pentru plata curentului electric, internet, licență TV
– am făcut cerere pentru card european de sănătate

Numai pentru schimbarea carnetului de conducere în unul UK a trebuit să trimit plic cu pașaport și vechiul permis în el.

Cele mai multe servicii s-au făcut online și altele fără să merg la vreun birou. Totul a mers repede, fără bătăi de cap și ne-am văzut liniștiți de viață. Majoritatea plătilor recurente le am pe direct debit și cu asta mi-am ușurat mult viața.

Civilizație în relația cu autoritățile este atunci când totul se mișcă repede, de preferat online, și când îți rămâne timp să te bucuri de viață.

Avem multe de învățat iar diaspora este cel mai bun lucru ce s-a întâmplat României în ultimul secol: oamenii au ieșit din țară și au văzut că se poate altfel, mai bine chiar.