Categorii
Arhiva Optimism

Un nou roman SF românesc: Bacalaureat, scris de Ovidiu Eftimie

Ovidiu Eftimie este unul dintre fondatorii Times New Roman, dar de mai bine de un an încoace, este și autor de cărți SF. Nu vezi des romane SF românești moderne care să prindă la oameni așa cum prinde modul în care scrie Ovidiu.

Am citit Arhanghelul Raul, prima lui carte SF, și este o oglindă perfectă a societății româneșți într-un univers fantastic, în care demoni, extratereștii, mașinării SF și controlori CFR luptă pentru controlul asupra țării și planetei.

Unul dintre personajele mai simple este subinspectorul Popescu care primește un rol ceva mai important în noua carte, Bacalaureat. În Arhanghelul Raul aflăm că țara este salvată de la distrugere de către controlorii CFR, care folosesc banii de mită pentru a finanța mașinăria de apărare împotriva ființelor pandimensionale. Raul este un designer care ajunge în iad iar apoi primește aripi de oțel pentru a ajuta oamenii în lupta lor împotriva demonilor.

Modul în care Ovidiu a scris cartea este specific lui. Același stil este și pe blog, și pe TNR: glumeț, fără cuvinte pompoase, inventiv. Mi-a plăcut partea în care un bețivan făcea calcule spațio-temporale pentru locomotiva timpului. Omul revenea la o cârciumă din Brasov în speranța ca, atunci când Universul se transforma într-un alt Univers paralel, el va putea să dea din nou de fosta lui iubită. Inventiv, am zis.

În cea de-a doua lui carte, pe care am comandat-o deja, acțiunea se petrece mai mult în jurul lui Popescu, dar pune în scenă și un ungur, și niște țigani care vor ajuta la salvarea planetei de extratereștrii cei răi.

Din descrierile făcute de Ovidiu și din diferite detalii ce le-am observat îmi pare că Bacalaureat vrea să fie un fel de salvare, o curățare a păcatelor ori reglare de conturi, dând un sens pozitiv unui cuvânt care este pe gura tuturor jurnaliștilor proști an de an, dar și punând în lumină pozitivă țiganii care, în loc să fie văzuți ca niște paria, devin salvatori. Îmi place perspectiva și abia aștept să văd noua carte.

Desigur, mai mult decât orice mă interesează să văd ce faze de umor mai sunt acolo, ce dihănii ciudate mai inventează Ovidiu și ce fel de mașinării SF mai descoperim în arsenalul autorităților române. În sfârșit salvarea Universului vine și din România, nu numai din Londra sau New York. Alte informații mai afli de la Ovidiu în persoană pe blogul lui.

Precomanda se face la linkul acesta. Click pe imaginea de mai jos să vezi descrierea la Nemira și să comanzi cartea cu o semnătură de la Ovidiu.

Un răspuns la “Un nou roman SF românesc: Bacalaureat, scris de Ovidiu Eftimie”