Categorii
Arhiva General

Viața în UK

De aproape un an de zile de când sunt în Londra am putut vedea diferențele dintre România și UK, fie ele bune sau rele. Dap, sunt destule lucruri rele în Londra, la o adică, dar sunt și destule lucruri bune. Important de știut este că primii 1-2 ani sunt cruciali în supravietuirea ta aici și că depinde de tine să îți faci o viață mai bună chiar decât a britanicilor.

Aici britanicii au viața simplă, fără grijile pe care le au românii acasă, fără a-i vedea încruntați pe stradă. De obicei britanicii vor merge pe un stil de viață dacă nu petrecăreț, atunci măcar foarte relaxat comparat cu cei de acasă. De exemplu, nu au zi de vineri fără să meargă la pub ori club. La fel, nu vezi britanic care să stea cu coleg de cameră. Chiar și cel mai mic britanic îsi va lua o cameră pentru el. Ei nu îsi dau sufletul pentru a strânge și ultima liră.

Dacă este ceva ce am învățat de la britanici este faptul că ai nevoie de un spatiu al tău, tocmai de aceea am sărit într-o cameră dublă dintr-o zonă rezidențială. 700 de lire pe lună costă toată afacerea cu toate cheltuielile incluse. Pentru Isle of Dogs, în zonă rezidențială, prețul este pomană curată.

Chiria la o cameră în Londra variază între 550 – 1000 de lire pe lună. Ține mine că este vorba de o cameră într-o casă sau apartament, nu o garsonieră. Acolo preturile sunt de la 1200 pe lună și te costă 2500 de lire dintr-un foc chiria pe prima lună și depozitul. Londra este scumpă și, cu toate astea, nu vezi britanici prea speriați. Am să vorbesc aici doar de britanici, nu de imigranți/expați care îsi fac alte standarde de viață.

Viața pentru britanici este bună, mai ales când vine vorba de costurile de zi cu zi, cum ar veni mâncarea. Dintr-un salariu de 1500 de lire poți hrăni liniștit o familie fără să ai probleme, mai ales că prețurile la cele necesare sunt mai mici aici decât în Romănia. Dacă te pui și compari leu cu liră, în România nu cumperi de 2000 de lei lucrurile ce le iei aici de 2000 de lire. Imaginează-ți să dai 200 de lei pentru mâncarea pe toată luna când salariul tău este de 2000 de lei. Dap, nu vezi așa ceva în România.

Legat de cheluieli, la masa de prânz, de exemplu, britanicii nu se sfiesc să aibă ceva salate la preturi de 10-20 de lire bucata și nici nu au baiuri să onsume de 50 – 100 de lire când ies la un restaurant. Un burger amărât la un pub din zona London Bridge, pe la Borough Market, costă 12 lire și este mic de tot.

Legat de modul în care se îmbracă nu îi vezi să îsi ia cele mai scumpe lucruri, deși îsi permit, ci se imbracă decent. Fetele sunt machiate decent și imbrăcate cu gust, fără să atragă atenția prea mult. Când văd o femeie machiată nițel mai mult știu că este din Europa de Est.

Britanicii sunt calmi pentru că își permit să fie calmi. Vorba aia, când salariul tău acoperă toate cheltuielile și îi mai rămâne de ieșit, nu prea ai de ce să te plângi. Ai timp să te gândești la lucruri mai serioase. Vorbesc aici de britanicii muncitori, nu de lipitorile ce stau pe beneficii, săracii care ar fi fost săraci îndiferent de țara în care s-au născut.

Viața în UK poate fi bunicică dacă ai un salariu de cel puțin 2000 de lire pe lună. Iar în IT poți ajunge și la 5000 de lire pe lună dacă lucri pe post de freelancer și ai suficientă experiență. Sari pe IT, că doar cererea este mare, cel puțin ca front end developeri. Să nu uit că și la mine în firmă se caută web developeri so, give me a ring 😀

3 răspunsuri la “Viața în UK”

Informații în UK: cum să obții un job și cum să îți găsești chirie în Anglia | Manuel Chetaspune:

[…] Ai grijă la românii puși pe rele din UK / Horror stories: români ajunși în sclavie în UK 6. Cum e viața în UK pentru un britanic 7. Lucruri generale despre Londra și viața departe de casă 8. Exemplu de CV în format PDF […]

[…] Viața în UK nu este pe cum te aștepți. Este un Univers total nou. Nu, nu se pune că ai vizitat UK. Se pune dacă locuiești și muncești aici. Așa ai ocazia să vezi lucrurile mai bine, după ce trece magia primei întâlniri. Mirajul unei vieți mai bune a adus teroare în viața unor români cu creier mai scurt decât diametrul unui atom ori a unor români care s-au aruncat aiurea în calea sorții. […]

[…] Viața în UK nu este pe cum te aștepți. Este un Univers total nou. Nu, nu se pune că ai vizitat UK. Se pune dacă locuiești și muncești aici. Așa ai ocazia să vezi lucrurile mai bine, după ce trece magia primei întâlniri. Mirajul unei vieți mai bune a adus teroare în viața unor români cu creier mai scurt decât diametrul unui atom ori a unor români care s-au aruncat aiurea în calea sorții. […]