Categorii
Arhiva Blogging Online

Ha, „o chestiune de tehnică” my ass

Băieții faini de la InfoTrafic România zic că este chestiune de tehnică atunci când iau video de pe YouTube și fac re-upload pe Facebook, că doar așa au văzut ei că se face treaba.

Când le-am atras atenția ca au furat video de pe YouTube ei mi-au zis asta:

Video nu a fost furat, dle Manuel Cheța! Dupa cum vedeti, este notat chiar numele celui care a facut public acest video! Faptul ca nu este distribuit prin link de pe YouTube este doar o chestiune de tehnica. Asadar, nu lansati teorii nefondate!

Cum vine aia „o chestiune de tehnică”. Vorba aia, sunt junior web dev și o explicație ca asta nu mă mulțumește deloc, mai ales că am o idee legată de modul în care funcționează internetul în genere. Normal, aia este scuza lor. Chestiunea de tehnică este aceea că Facebook favorizează filmele încărcate pe platformă și defavorizează filmele de pe YouTube. Dacă ar fi dat share de pe YouTube direct, așa cum ar fi trebuit să facă de la bun început, atunci nu ar fi avut atâtea vizualizări.

Totuși, asta nu este scuză ca tu să iei video de pe YouTube și să-i faci re-upload pe Facebook. Arată doar cât de furăcioși știm să fim noi, românii. Nu furăm în mod evident, adică să luăm portofelul vecinului de pe masă, dar o șmecherie gen re-upload ori film de pe torent tot putem face, nu-i așa? Care este răul în asta?

Răul în figura cu re-uploadul este că, dacă există canale de YouTube care depind de numărul de vizualizări pentru a face banul de zi cu zi, tu, InfoTrafic România, furi din acele vizualizări pentru a avea tu vizualizări. Tu afectezi „bottom line” pentru omul respectiv. Și acolo se vede furtul pe care voi îl motivați ca fiind o chestie „de tehnică”, adică tehnica „șmanglelii, punct și virgulă”.

Filmul trebuia distribuit de pe YouTube si așa prezentat pe Facebook. Filmul original este mai jos. Nu contează că pui „Video credit: Petre Anghel” când tu nu pui măcar link către video original. Chestiune de tehnică, auzi la ei!

Uite discuția mai jos (thanks, Vali pentru link original la video):

video-yt-fb