Categorii
Arhiva General

UK/Londra: de ce nu stau în chirie în zone de români

Mai durează ceva timp până am articolul despre chirii și despre pașii de urmărit când ajungi în Londra, dar vroiam să fac o mică paranteză până atunci: evit comunitățile de români. Nu le evit pentru că românii ar merita arși pe rug, ci le evit pentru că vreau să cunosc cum sunt alte popoare, cum e viața la ei acasă, cum sunt britanicii. Și, desigur, evit comunitățile de români pentru că aduc românismul cu ei. Nu evoluezi atunci când, peste granițe, tot în grupuri de români ajungi.

Da, nu am uitat de unde am plecat, tocmai de aceea evit comunitățile de români. Bine, mai precis, evit cartierele de români. Nu merg la restaurante sau localuri românești, nu mă duc la locuri de întâlnire românești, nu îmi fac prieteni români în Londra.

Până acum am aflat câte ceva despre pakistanezi, mauritanieni, ecuadorieni, francezi, spanioli, indieni și tot așa. Desigur, și despre britanici.

Citeam articolul lui Florin Ghioca de pe Adevarul în care doi tatuați cu lanțuri de aur la gât mâncau într-un local românesc din nordul Londrei. Ei, tocmai de indivizi că aia nu am chef în preajma mea. Singurii români cu care aș ieși la o bere ar fi români care au ales să evolueze. Așa cum îmi zicea un prieten, venit în Londra pentru ceva treburi prin decembrie, un amic de-al lui și-a luat familia din comunitatea de români și mers într-un cartier de britanici. Așa a simțit că poate oferi o educație mai bună copiilor și că poate evolua. Adevărat.

Nu, nu mi-e dor de mici sau de mâncarea românească în așa fel încât să plătesc la supra-preț produse care le pot găsi la Lidl. Nu găsesc tot ce vreau la Lidl iar mâncarea nu este la fel de bună ca la noi, dar asta nu este o problemă. Nope, am venit în Londra să fac o detoxifiere de români, de atitudinea negativă și de prostia de la noi. Nu am nevoie să îmi amintesc și aici de lucrurile de care am fugit de la noi. La un moment dat o să îmi treacă și poate o să revin în țară, dar sper să mai treacă ani până atunci.

5 răspunsuri la “UK/Londra: de ce nu stau în chirie în zone de români”

Normal că au, dar vezi că subiectul articolului este „de ce evit comunitățile de romăni”, nu „de ce evit alte comunități”.

Iesirea Regatului Unit din UE ar putea incuraja de asemenea apelurile la o Europa in doua viteze , cea a unui miez central pentru o integrare tot mai mare in jurul caruia ar gravita ceilalti membri. Acestia din urma ar putea beneficia de aranjamente similare celor obtinute de Londra si Copenhaga care beneficiaza de clauze de scutire in materie de justitie si de afaceri interne. Apartenenta la moneda unica ar putea astfel sa constituie obiectul unor scutiri pentru cei care vor.

SAu mulți vor prefera să iasă și să aibă un târg după sistemul norvegian și gata istoria. Eu știu ca vor să facă un fel Statele Unite ale Europei, o idee care îmi place mult de tot, dar unii nu văd cât de mult ne-ar ajuta o așa situație.

Nu exista statistici clare, dar cred ca o mare parte dintre rom nii din UK lucreaza cu tipuri de contract nedeterminat, sau poate chiar fara contract si ar putea fi mult mai discriminati de catre angajatori, n cazul n care se pune problema pierderii locului de munca, dar e prematur sa ne g ndim acum la asta , explica ea. ?