Categorii
Arhiva General

Brexit sau cum se simt românii zi de zi

Ca să fiu puțin răutăcios, românii se simt în țara lor pe cum se simt imigranții în perioada asta acum în UK, când s-a votat Brexit (51.8 pentru ieșire, 49,2 pentru a rămâne în UE). Starea asta de nesiguranță există, poate, zilnic în viața multor români. Deși rezultatul a fost cum am prezis, adică punctaj strâns, nu m-am așteptat să se voteze ieșirea din UE.

Am văzut încercări de a face un nou referendum și proteste. Nu cred că își au rostul. Există metode prin care Scoția poate forța rămânerea UK în cadrul UE amenințând cu părăsirea Marii Britanii pentru a intra ei înșiși în UE.

Deși referendumul a ieșit pro-Brexit, Parlamentul UK ar putea refuza ieșirea pe motiv că referendumul este consultativ, nu ceva care obligă Legislativul la vreo acțiune. Riscul aici ar fi ca Parlamentul, în cazul în care alege să ignore referendumul, să piardă electorat. Cum toată prostia asta cu Brexitul are origini politice îți poți da seama că nu se vor pune de-a curmezișul referendumului.

Deocamdată situația este incertă. Cum nici Boris Johnson, fostul primar al Londrei și vârf de lance în cadrul mișcării LEAVE, și nici Cameron nu invocă, în mod oficial, „articolul 50” UK este încă parte a UE. Când îl vor invoca, pentru că vor fi nevoiți să facă asta, atunci urmează o perioadă de 2 ani de negocieri, după care UK va fi out.

Ca idee, Scoția ar putea salva situația „prin veto”, dar nu mă aștept la asta. Mă aștept ca Marea Britanie să iasă și să fie tot compusă din Irlanda de Nord, Scoția, Wales și Anglia. Mai sunt 2 ani în care situația celor care muncesc aici în mod legal, cum sunt eu, se poate clarifica. Până atunci garanțiile lui Cameron sunt apă de ploaie: spunea, de curând, că cei care sunt aici nu vor vedea schimbări. Politicienii sunt aceiași, oriunde te-ai duce pe Glob, așa că situația de incertitudine va exista mult și bine până nu se prezintă clar ce va fi după ce UK pleacă.

Ca imigrant am venit în UK să muncesc cinstit, să plătesc taxe și apoi să îmi văd liniștit de viață. Asta nu înseamnă că, odată ce UK va ieși, mă pot aștepta la tratamente normale, ca acum, când este parte a UE. Dacă vor pune condiții care îmi cer prea mult efort, atunci următorul meu drum este Germania, probabil Munchen, pentru că știu germană de ani buni. Am tatonat terenul și am aflat de la oameni de la fața locului că germanii nu sunt așa de xenofobi pe cum credeam. Vom trăi și vom vedea.

Ce este supărător la Brexit este că a fost folosit ca ocazie numai bună de către o parte dintre britanici să scoată colții ce îi țineau ascunși de mult timp. Au apărut, pe Facebook și YouTube, tot felul de statusuri care denunțau abuzuri de rasism și xenofobie pe cum nu te aștepți de la UK. În numai câtea zile UK s-a transformat dintr-un loc în care te simți ca acasă într-un loc în care te gândești de două ori când deschizi gura în public. Vorba aia, dacă polonezilor li se zice să plece acasă pentru că sunt „viermi polonezi” și dacă inclusiv musulmanii primesc amenințări, la ce să te aștepți ca român?

Nesiguranța de aici nu mi-e străină, cu asta pot sta liniștit ani la rând. Ce mă tem, totuși, este ca nu cumva să se reactiveze IRA, gruparea teroristă care dorește reunificarea celor două Irlande. Făceau ravagii acum ceva decenii și, cu UK ieșită din UE, Irlanda de Nord va pune, din nou, graniță la sud și ar putea retrezi sentimente de ură față de Londra.

Eu muncesc în centrul Londrei și aș prefera să nu îmi văd membrele aruncate hai-hui pentru că am avut ghinionul să folosesc metroul în ziua aia. Vom trăi și vom vedea.

Parerea mea este că Brexit este un precedent urât iar UE ar fi proastă dacă nu ar face ceva care să blocheze, din fașă, viitoare mișcări de genul. Eu sunt adeptul unor State Unite ale Europei, pe modelul SUA. Doar în felul acesta România poate avea o șansă de a crea un mediu stabil și bun pentru cetățenii săi. Dacă UE pică, atunci ursul rus este liber să roadă peștii mici pe cum a făcut-o până acum.

Deocamdată sunt curios să văd care este atitudinea oamenilor din Londra pe stradă. Brexit nu este totuna cu „afară imigranții”, dar unii se comportă exact în felul acesta. Vom vedea.

Ce zice lumea despre Brexit:
– Thunderf00t

– Sargon of Akkad

– Jen Dre, cetățean german în Londra

– Sandy, alt cetățean german în Londra