Categorii
Arhiva Optimism

The X-Files, după 20 de ani

Nu, nu m-am uitat la noua serie The X-Files. M-am speriat de figurile lui David Duchovny și Gillian Anderson la vârsta de 60 de ani și machiați până peste poate. Mi-ar fi plăcut ca seria să reînvie cu alți actori, tineri, la 30 de ani, care să continue firul.

Desigur, cei mai mulți fani ai seriei îmi vor sări în cap și-mi vor zice că X-Files este sinonim cu Mulder, că nu există X-Files fără el, dar dacă nu este așa? Dacă Mulder are cumva niște fani în Birou care sunt gata să continue unde a lăsat el? El ar putea avea câte o apariție ici-colo precum avea Smoking Man în seria veche. Ar fi un twist interesant mai ales că Mulder ar putea ajuta din umbră.

Nu am apucat încă să văd noua serie. Am vrut mai întâi să trec cât mai mult prin vechea serie așa că am avut o lună de testare a programului Amazon Prime care are un catalog de filme gratuite destul de mare. Am urmărit până la episodul 10 din sezonul 5 și filmul mi s-a părut extrem de diferit fată de cum îl știam la vârsta de 12 ani când am dat cu ochii de el prima dată.

Citeam, la un moment dat, că filmul a făcut mult rău pentru că a creat o generație de conspiraționiști care acum au trecut la culte pseudo-știițntifice și grupuri anti-GMO, raw vegan și altele care merg mână în mână cu conspiraționiștii. Eu zic că ei greșesc. Filmul este doar film. Nu poți zice că filmul Saw a creat o generație de psihopați gata să sfâșie oameni pe stradă.

Dacă este să consider că X-Files este egal cu Mulder și căutarea lui pentru adevăr, atunci povestea lui mi se pare oarecum OK, dar altfel am mari rezerve când este vorba să strâng la un loc spirite, draci, demoni, viață după moarte pe de o parte cu consipratii și extratereștrii pe de altă parte. Mai ales părțile în care armata reușește să doboare navele extraterestre ca pe niște baloane cu aer. Pe bune!?

Oricum, filmul nu duce lipsă de imaginație și, cu fiecare episod revăzut, ceva plângea în mine când mă gândeam că oamenii ăștia făceau un film fain prin 90, film care poate fi revăzut și acum, la 20 de ani distanță, iar România nu este în stare să scoată un serial de Doamne-ajută. Pro Tv a avut ceva cu gangsteri în care au jucat Stefan Bănică „Bate-femei” Jr. și Cabral, dar altceva care să merite mențiune, parcă nu. Chiar și ăla a fost puțin cam teatral, nu natural cum este X-Files.

Mi-am adus aminte de o carte citită demult despre cum făceau fiecare episod. Ca sursă de informație luau știri din ziare și de la TV sau ceva auzit la întâmplare pe stradă. Uneori verificau surse de miologie, chestiuni specificce țărilor sau orice le-ar fi dat o idee cât mai ciudată. Seria a demonstrat ca poate strânge la un loc toate ciudățeniile la care te-ai putea gândi sau nu.

După ce aveau subiectul pentru episodul viitor ei puneau 50 de bilețele pe tablă și începeau să scrie șcenariul viitorului episod ca idei pe acele 50 de bilețele. Apoi trecau la crearea dialogurilor, stabilirea locurilor de filmare, majoritatea fiind în Vancouver, Canada.

După cum vezi multe episoade pot fi urmărite independent fără nici o problemă. Uneori apare firul alb, povestea conspirațiilor care îl face pe Mulder să continue investigațiile sale.

În afară de inconsistențele de care am pomenit mai sus, adică extrateștrii puși la un loc cu mutanți sau cu spirite, filmul este povestea fiecăruia dintre noi care încercăm să trecem prin viața asta și să facem ceva care să conteze. Pe parcurs încercăm să dăm sens lucrurilor ce ni se petrec și ne ținem lipiți de speranța că vom da de un final fericit.

X-Files este un film care celebrează călătoria, nu destinația, și de aceea cred că va avea viață lungă, dar nu cu actualii actori. Este vremea schimbării.