Categorii
Arhiva General Online

Două podcasturi care merită timpul tău: Hardcore History și ICR Podcast

Nu este o glumă. Nu am obiceiul de a face glume de 1 aprilie, așa că să trecem peste partea asta. Lista mea de podcasturi cuprinde peste 20 de asemenea podcasturi de pe iTunes, așa că sunt la curent cu o mulțime de lucruri chiar în timp de muncesc.

Până să public lista completă de podcasturi pe care le ascult săptămânal, recomand două podcastui acum: Hardcore History a lui Dan Carlin și ICR Podcast a lui Dorin și Eftimie.

1. Hardcode History de Dan Carlin
hh-cover170x170

Te anunț de pe acum că fiecare episod are undeva pe la 4 ore și apare o dată la 2-3 luni. Cu greu ascult episoade de peste 1 oră pentru că timpul petrecut ascultând materiale aiurea trebuie redus la zero. Talentul oratoric a lui Dan Carlin, intonațiile, inflexiunile în voce, modul în care transmite el informația te face să stai lipit de câșți până simpți că nu mai poți și trebuie să fugi la toaletă.

El și echipa sa de lucru petrec luni întregi pentru a pregăti materialul, pentru a citi cărțile necesare și pentru a verifica sursele, apoi el îți vorbește despre revoluția lui Luther ce a dat naștere neo-protestanismului în Europa ori îți servește pe tavă conflictul dintre SUA și Spania legat de Cuba sau te uimește cu descrierea amănunțită a Primului Război Mondial și a contextului în care acesta a avut loc. Mai ales, în toate episoadele sale, vei vedea investigată natura și condiția umană studiate în detaliu.

De curând am început să urmăresc podcastul și am nimerit la episodul Prophets of Doom în care afli despre revoluția din cadrul Bisericii Catolice introdusă de Martin Luther care, la un moment dat a tradus Biblia în limbaj curent. Traducerea Bibliei în limbaj ușoar de înțeles a dus la crearea unei secte fanatice numite anabapțiști care, prin anii 1530, au pus mână pe un oraș întreg, ucideau oameni de altă credință, au reintrodus poligamia și au dus moartea întregului oraș prin înfometare.

Apoi am trecut la conflictul dintre SUA și Spania legat de Cuba. Acum am trecut la Blueprint For Armageddon, despre Primul Război Mondial. Dacă până acum nu ți-a plăcut istoria, de acum încolo vei vedea domeniul acesta de studiu cu alți ochi. Nu te speria că episoadele durează 4 ore. Orele alea vor zbura într-o clipită.

Vezi că mai are și alte episoade care pot fi urmărite pe site-ul lui Dan Carlin.

2. ICR – Istoria Culturală a României
icr-cover170x170

Dorin și Eftimie fac o treabă din ce în ce mai bună în a fi informatori, dar și entertaineri. Nu este orice să te țină aproape de căști timp de 2 ore săptămânal. Afli de la ei care este starea culturală a României azi, ți se vorbește despre comics, filme, politică, mișcări sociale.

În discuția lor avută recent despre Batman versus Superman ei intră în detaliu și creează un context în care ar trebui văzut filmul, respectiv nu ca piesă de sine stătătoare ci ca parte din universul comiscurilor, cu multe dedesubturi care te fac să înțelegi de ce Superman este mort încă din anii 90 în toate acele comicsuri. Yup, Superman moare. Ciudat, enervant, dar asta este.

Ei mai discută și despre lucrurile ce s-au petrecut în ultima săptâmână și fac, voit sau nu, o cronică a societății noastre așa cum este acum. Salvează cât mai multe episoade în PC tău pentru că vor costa mult în viitor 😀

De la ei mai afli de ce Uniunea Scriitorilor este o glumă proastă, de ce românii nu fac filme bune, despre muzica rock de la noi, despre cartea lui Godină. Uneori au invitați care aduc mai multe detalii despre un subiect anume discutat tocmai datorită faptului că acei invitați activează în domeniul respectiv.

La final ei recomandă o melodie anume și, de obicei, vei descoperi că recomandarea lor îți place. Este unul dintre puținele podcasturi de la noi. Prevăd un viitor bun pentru ei. Îi mai găsești și pe Podbean.

2 răspunsuri la “Două podcasturi care merită timpul tău: Hardcore History și ICR Podcast”

Cool. Ai în listă și ICR, și Tehnocultura 😀