Categorii
Arhiva General

Nivelul de civilizație se vede din modul în care este tratată femeia în societate #FreeTheNipple


Se dă filmul de mai sus legat de o campanie a femeilor din New York numită #FreeTheNipple. Pudibonzii, moraliștii de carton și religioșii pot pleca acum de pe blog. Ceea ce fac fetele respective merită discuții într-un cadru mult mai larg. De exemplu: de ce un bărbat poate umbla la bustul gol și o femeie nu?

Cele mai multe motivări sună ceva de genul „Dacă umblă cu bustul gol, atunci îi incită pe bărbați la fapte rele”. Trecem de faptul că sânii și zonele intime ale femeii sunt hipsersexualizate de societatea în care trăim, dacă o femeie umblă cu bustul gol și e violată, a cui este vina? Exact. A mizeriei de violator, nu a ei.

Lucrurile se decid adesea în modul acesta: femeia să facă în așa fel încât să nu îl provoace pe bărbat. Într-o mentalitate de om redus, de genul civilizațiilor tribale din Pakistan, de exemplu, astfel de raționalizări par ok, dar nu sunt.

Problema trebuie să se pună altfel: de ce trebuie ca victima să fie cea care să știe să se protejeze pe când infractorul este cel care merită atenția și care trebuie să primească parul în cap?

În lumea bully-ing-ului se spune că trebuie mutată atenția de pe victimă pe infractor și găsite metode de stopare a infractorului. Adică, nu îi spune femeii că trebuie să se îmbrace mai decent, ci arată-i atacatorului că pedeapsa nu merită deranjul. Un violator atacă femeia indiferent de modul în care este îmbrăcată iar un om care nu face mizerii de astea se va uita lung la o femeie cu bustul gol și apoi va pleca mai departe.

Ce fac fetele de la #FreeTheNipple este o chestie curajoasă, un mod prin care pui un alt cadru asupra unei probleme mai vechi. Nivelul de societate se vede din modul în care tratezi femeia: o vezi ca pe un animal pe lângă casa omului, numai bună de făcut copii, ești redus mintal. O parte bună dintre musulmani văd femeile ca pe niște accesorii motiv pentru care trebuie criticați.

Multe chestii se pot vedea și din punctul de vedere al femeii: nu, nu bărbații au penis mare, ci femeile au vaginul mare iar bărbații încearcă să țină pasul. Schimbând perpectiva putem vedea soluția anumitor probleme. Pariu că dacă se dă liber la bustul gol femeilor din toată lumea bărbații își vor pierde interesul pentru sâni? Pariu, pariu? Africa, anyone?