Categorii
Arhiva Tehnologie

De ce Microsoft face un bine omenirii forțându-ne să trecem pe Windows 10


Zilnic urmăresc știrile celor de la NCIX. Sunt amuzante și informative. Ar fi păcat dacă nu te-ai înscrie la canalul lor de YouTube. În știrea de ieri am aflat că Microsoft a luat hotărârea ca numai procesoarele noi, gen Skylake, să fie utilizabile cu Windows 10.

Cu alte cuvinte, dacă iei calculator cu procesor nou și ai nevoie de sistem de operare, atunci vei fi obligat să folosești Windows 10. Ca mine 😀

Windows 10 sau doar Windows?

Așa cum Chrome a renunțat la anunțarea versiunilor și a trecut la ctualizări în fundal, tot așa Microsoft dorește trecerea tuturor calculatoarelor ce folosesc Windows la Windows 10. Apoi va renunța la folosirea versiunilor în mod public și va face actualizări în fundal precum face și Chrome.

Ceea ce mi se pare o idee genială.

De altfel, discuțiile și intenția Microsoft este de a folosi Windows 10 la toate dispozitivele lor, adică telefoane și tablete. Când ai același cod care operează peste tot și nu trebuie să oferi suport pentru versiuni diferite, gen mobil ori versiuni apărute în ani diferiți, atunci poți oferi cele mai bune actualizări și cel mai sigur sistem de operare.

Idee foarte deșteaptă, deși nu sunt primii care au aplicat-o.

Sunt și azi terminale POS sau bancomate care folosesc Windows XP. Chiar armata SUA folosește, în anumite departamente, Windows XP puțin modificat și cu suport direct de la Microsoft.

Gândește-te acum la bănci, POS-uri, bancomate cu Windows XP neactualizat și care au enorme breșe de sceuritate din cauza asta. Apoi du-te și verifică ce mai ai în contul bancar. Ziua în care toate dispozitivele ce folosesc Windows vechi vor fi trecute pe cea mai nouă versiune va fi ziua în care te vei putea simți cel mai protejat atunci când faci plata cu cardul la magazine.

Well done, Microsoft. You good boy!

Bonus: Mircea Goia ne dă un sfat fain ca să ne protejăm intimitatea când folosim Windows 10:
Everything You Need to Disable in Windows 10
Microsoft’s Windows 10 is a privacy nightmare. Here’s how to protect yourself.

4 răspunsuri la “De ce Microsoft face un bine omenirii forțându-ne să trecem pe Windows 10”

Daca Windows 10 ar fi un SO de calitate, mai zic ca merge. Dar cu atatea reclamatii din partea clientilor (mei)… Neah.
Scarba aia de update bagat fortat pe gatul omului, tocmai cand trebuie sa lucreze repede sau sa inchida sistemul repede…
Te-ai uitat la ce face la HDD? Este exact experienta Vista. Vorbesc de patru cazuri cu Windows 10 legal unde utilizatorii nu folosesc torrent si crack-uri.
As mai mentiona si problemele cu wireless-ul.

Bine, eu mă uit la ideea de ansamblu. Nu toti au asemenea probleme cu Windowsul. Î folosesc de ceva timp și e ok.

Problema o prezinţi doar din perspectiva utilizatorilor de Windows XP, care este depăşit şi abandonat de foarte mult timp, fiind dacă nu mă înşel şi cel mai longeviv sistem de operare Microsoft.

Problema utilizatorilor este forţarea celor care au un sistem de operare ok, în ton cu tot ce ţine de hardware (DX12 e până la urmă un layer api software).

De ce să îmi bagi sula’n coaste şi să mă forţezi să trec la W10 dacă sistemul meu de acum 2-3 ani cu W7 sau W8/W8.1 este complet funcţional şi dacă te-ai ţine de treabă ai rezolva bug-urile de securitate. Să nu crezi cumva că W10 e mai bine securizat, odată cu adoptarea lui în puncte fierbinţi, găurile vor apare relativ rapid. Pentru moment nu prezintă un interes atât de mare „la băieţi.”

Deci nu, mutarea Microsoft e una de mitocani şi asta folosind cel mai puţin jignitor epitet.

Am prezentat punctul de vedere și din partea celorlalte siteme: aduci pe toată lumea pe W10 și tu, ca firmă, adică tu, Microsoft, ai munca mai ușoara. Nu consumi resurse căutând să menții suport pt mai multe sisteme, ci doar pentru unul singur. Și asta este ideea centrala: având de lucrat la un singur sistem resursele pot fi folosite mai bine, inclusiv pentru a crește securitatea W10.