Categorii
Arhiva Blogging Online

„Dacă e pe net, e gratis”. No shit.

Vali scrie despre două culturi diferite: străinătate, acolo unde oamenii îți cer voie să pună pe site-ul lor clipul tău de YouTube, și România, acolo unde oamenii iau clipul și îl pun unde vor pe motiv că „dacă e pe net, e gratis”.

Nu, nu este gratis. Orice este pe internet are un preț plătit de cineva, undeva, nu merge oricum. Și articolul de față este gratuit la citit, dar mă costă timp și energie să îl scriu, mă costă bani să îl țin online, că doar serverul nu merge cu mulțumiri și mătănii.

Un lucru pe care românii refuză să-l înțeleagă în anul de grație 2015 este că totul are un preț. Faptul că tu ai un cont „gratuit” pe Facebook nu înseamnă că nu implică niște costuri sau că tu nu plătești în vreun fel.

Toate lucrurile gratuite de pe internet sunt plătite de cineva. De exemplu, tu plătești pentru contul „gratuit” de Facebook prin faptul că îți apar reclame în feed-ul de știri. Tu ești un om în plus la statistica în baza căreia Facebook cere bani de la advertiseri. Tu plătești Facebook prin două metode: 1. folosindu-l și 2. fiindu-ți băgate pe gât reclame.

La fel și la YouTube: tu, ca vizitator plăteși vizualizarea acelor filme prin faptul că le vizitezi și prin faptul că vezi reclame acolo. Atunci când reclamele devin invazive, discuția se schimbă, dar să rămânem în planul acesta deocamdată.

Sau dacă este ușor să iei un film de pe torente, asta nu înseamnă că este gratuit și nici nu înseamnă că nu este ilegal de faci. Dorin are întregi epopei despre furatul filmelor de pe net.

Nu, dacă este online, atunci sigur cineva a plătit/plătește în continuare pentru a ține acel lucru pe net. De exemplu, eu plătesc firma care îmi face hostingul ca să primesc înjurături când cer normalitate în Brașov. Tocmai de aceea cei care mă înjură sunt aruncați în spam în secunda 2.

Să luăm exemplul filmului cu interiorul navei Enterprise, din Star Trek, despre care am scris pe TehGeekTive. Oricine îl poate lua și îl poate pune unde vrea, dar nu este corect să faci așa. Câte ore a muncit omul ăla ca să facă filmul și ca să creeze nava în 3D?

Nu, dacă este pe net, nu este gratis. La fel cum tu trebuie să consideri public tot ce iese din calculatorul tău și ajunge pe email, IM, Skype, Facebook, tot așa trebuie să consideri că NIMIC de pe internet NU ESTE GRATIS.