Categorii
Arhiva Online

Cât de mult ne interesează „intimitatea”?


Deși aud de la mulți că nu vor să fie urmăriți de aplicații, sisteme de operare sau operatori de telefonie mobilă, foarte puțini iau pașii necesari pentru a se feri cu adevărat.

Ziceam de curând pe Facebook că nu am reușit să fac update la Win 10 și discuția a ajuns apoi și în zona de intimitate, mai ales când este vorba de faptul că Windows, Chrome și multe alte aplicații trimit date de utilizare către companiile-mamă, date care ne pot identifica personal în marea de netizeni.

Ce-i drept, deși există metode de a te feri de asemenea urmăriri, precum folosirea Linux, a WhatsApp, a unui VPN gen ProXPN, despre care poți auzi mai multe la Security Now, puțini sunt cei care fac toți pașii pentru a fi cu adevărat protejați de asemenea incursiuni.

Până când aplicațiile pe care le folosim nu vor avea partea cu „protecția” pornită by default, doar paranoicii vor face tot posibilul pentru a-și ascunde urmele pe internet.

La un moment dat am încercat o aplicație de mail sigură împreună cu un prieten și am renunțat rapid pentru că nu avea integrare cu aplicatiile de mail curente și era greu să tot sari de la un program la altul.

Asadar, cât de mult ne interesează partea cu intimitatea? Destul de puțin. Există un grup mai vocal și noi, restul, suntem de acord cu el și cam atât.

De ce ai vrea, totuși, să nu fii ușor de urmărit? Filmul de mai sus dă toate detaliile de care ai nevoie, mai ales că statele nu au voie să dețină controlul absolut în nici un domeniu al vieții oamenilor. Un stat care deține așa control nu este de dorit. România a mai trecut pe acolo, nu?