Categorii
Arhiva General

Să ne uităm și în curtea noastră: asaltul țiganilor români asupra suedezilor

Despre refugiații din Siria am mai scris și nu cred că este nevoie să zic mai multe: cei mai mulți, probabil peste 99%, sunt oameni ok și vor o viață mai bună și vor fi cuminți. Restul de 1% vor aduce necazuri cât pentru întreg grupul de refugiați. Se pune problema integrării, dar și a aplicării legii fără a ne lovi de extremismul celor politically correct care spun că ești rasist când specifici faptul că un țigan a furat ceva.

Am urmărit pe Stirile PRO TV o serie de materiale despre sirienii noștrii: țiganii. Oameni de care ne ferim și cu care nu vrem să avem nimic de-a face pentru că tot ce am putut face a fost să îi împingem la marginea societății și să aruncăm cu bani spre ei în speranța că vor dispare.

La fel ca un copil alintat pe care în loc să îl educi tu îi dai bani, tot așa mulți țigani au preferat să adopte statura milogului și să cerșească. Alții au preferat să fure pe bandă rulantă sau să înșele.

Noi, ca societate, am refuzat să îi intregrăm și să îi aducem măcar la nivelul nostru. Ba mai mult, noi, ca popor, ne-am țigănit. În loc ca termenul de „țigan” să însemne azi o altă etnie gen maghiari sau sași, termenul a prins și conotația de „om cu apucături rele”. Voi folosi, totuși, termenul de țigan și nu de rom în continuare.

Există o clasă de copii țigani în Săcele, lângă Brașov, care știu că Sistemul Solar are 8 planete, nu 9 cum se știa până de curând. Acei copii de țigani au șanse mari în viață pentru că învățătoarea lor, o țigancă care depășește în bunătate și bun simț majoritatea românilor, a zis că se poate altfel. Mi-a arătat că se poate altfel.

Legat de integrare, noi, ca societate, am fost nepăsători și nu am ajuns tocmai bine. Este drept că există o rezistență mare din partea țiganilor atunci când vine vorba de educație, dar nici noi nu ne-am bătut capul prea mult. Apoi țiganii au mers în Suedia și eu devenit și problema lor și apoi au (re)devenit problema noastră pentru că suntem asociați cu un grup care fură sau cerșește.

„Țiganii sunt de vină”, toți strigăm, dar nu băgăm de seamă că ăsta este rodul a zeci sau sute de ani de nepăsare din partea noastră. La fel va fi și cu refugiații: dacă se vor arunca bani în direcția lor și nu se vor aplica soluții concrete, atunci vor deveni o problemă.

Via Pro TV aflăm că țiganii au vile și BMW-uri acasă, dar fură și cerșesc pe bandă rulantă în Suedia. Suedia este o țară care nu știe ce este acela furtul și nu incriminează cerșitul. În curând o vor face forțați de împrejurări. Țiganii au plecat dincolo în 2007, când s-au deschis granițele, și acela a fost momentul în care România, că țiganii sunt cetățeni români, a devenit o povară pe cum nu trebuia să fie.

Dintr-un alt articol Pro Tv vedem că și români sunt cei care s-au dus la cerșit și la furat, nu numai țigani.

Mai aflăm că sunt destui români plecați dincolo să lucreze cinstit.

Și la fel îi vedem și pe refugiați: ca pe niște țigani ne-educați care sunt o problemă. Ce vom face cu ei? La fel cum am făcut și cu țiganii: aruncăm cu bani ori aplicăm soluții? Ce soluții? Dacă pui capetele la lucru, atunci găsești soluții, chiar dacă unele implică un disconfort pe partea refugiaților: împărțirea lor în grupuri mici pe tot cuprinsul țării, de exemplu, și chiar închiderea elementelor care nu vor să respecte legea de la noi.

Un răspuns la “Să ne uităm și în curtea noastră: asaltul țiganilor români asupra suedezilor”

[…] Am un comentariu legat de faptul că respectivii agresori sunt “țigani și atât, că nu sunt români”. Nope. Ei sunt țigani români pe care noi nu i-am integrat. Faptul că ei ne fac numele rău prin lume este clar și vina noastră ca țară. […]