Categorii
Arhiva General

Hoțomanul a șters articolul? Iată cum dai de articol pe net!

Nu o dată am văzut că un anumit site de știri sau blog a șters articolul după ce s-a văzut în colimatorului internetului așa că ai două opțiuni simple prin care îl poți recupera: Wayback Machine și Google Cache.

Se mai șterg și statusuri de Facebook, tocmai de aceea Vali face print screen și îți propun și ție să faci la fel.

În afară de printscreen cele două opțiuni de care am zis mai sus te ajută fiecare în felul său.

Wayback Machine face snapshoturi ale fiecărei pagini din site-ul tău la intervale neregulate. Uneori de 2-3 ori pe an, alteori de 5- 10 ori. De exemplu, pentru pagina principală a manuelcheta.com ai două snapshoturi făcute în martie 2015.

Wayback Machine este bun atunci când cauți articole mai vechi. Pui URL-ul în căsuța de căutare și gata, dai de articolul meu de ieri, dar și de altele mai vechi. Peste 470 de miliarde de pagini sunt stocate acolo. Folosește site-ul acesta cât de des poți.

Google Cache este opțiunea prin care vezi ce copie de rezervă a stocat Google pe serverele sale. Optiunea este pe termen scurt și este posibil ca după ceva zile să nu mai găsești articolul buclucaș acolo.

Pentru a folosi Google Cache trebuie să folosești un URL ca acesta în bara de adrese a browserului:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:manuelcheta.com

O alta metodă de a ajunge la acel URL este să introduci URL-ul articolului în căsuța de căutare a Google și apoi să alegi Cached version din lista de rezultate:
google-cache-manuel-cheta-ro-2015

Acum știi cum să recuperezi informația ascunsă de răii internetului!

4 răspunsuri la “Hoțomanul a șters articolul? Iată cum dai de articol pe net!”

Așa cum Google oferă posibilitatea de a scoate anumite rezultate din căutări, tot așa și arhive.org oferă posibilitatea asta, printr-un fișier robots.txt, pus în rădăcina site-ului, cu următorul conținut:

User-agent: ia_archiver
Disallow: /

Cred că e de bun simț să ai opțiunea de a-ți șterge informațiile și nu de a ști că cineva le are stocate pe disc, ca în arhivele securității, de dragul șantajului. 😉

De ce santaj? Nu erai in deplinatatea facultatilor mintale cand ai scris un articol si ai dat publish?

Tot asa si cei care sterg articole. Daca nu le-ar fi batut cineva obrazul, nu l-ar fi sters. Despre ce vorbim aici? E ceva ce a dat el drumul public. Eu zic ca e ok sa existe o asa baza de date.

Este unul dintre cele mai bune. Stii ca ai totul la tine in cazul respectiv 😀