Categorii
Arhiva Blogging

Bloggingul ca serviciul public

Citește noul articol al lui Vali despre pluginuri necesare bloggerilor ce folosesc WordPress. Cum ți se pare? Fain? Rău? Util?

Ei bine, ce a făcut Vali acolo, la fel ca mulți alți bloggeri, se numește serviciu public. Plătit sau nu, un blogger are privilegiul de a-și publica gândurile în public. Self-publishing dus la un alt nivel, interactiv.

Ca blogger, orice scrii va avea un impact asupra unui segment din populația internaută, că vrei să știi asta sau nu. Prefer să văd bloggingul ca un serviciu public, pentru că vreau să scriu despre lucruri care aduc valoare cititorilor, nu numai să fiu văzut ca o curiozitate pe internet.

Și, ca orice serviciu public, pe cât este blogginul un drept de liberă exprimare, deși prefer să îl văd ca privilegiu, pe atât este un apel la responsabilitate și responsabilizare. Dacă este un domeniu în care te pricepi, atunci scrie despre ce știi, dacă ai o părere, chiar proastă, scrie despre ea, invită la dialog și fii gata să ți-o schimbi dacă afli că ai greșit. Asta face parte din evoluția ta ca blogger, ca om.

Bloggerul are privilegiul incredibil de a-și spune părerea multor oameni, de a ajuta, astfel că el trebuie să fie de bună credință când dă click pe Publish. Deși sunt mulți bloggeri care preferă să scrie un articol publicitar pe 10 lei sau de doi lei ori alții care preferă să fie niște lingăi ce își bat joc de munca de blogger, gen Blogatu, aceștia ar trebui frumos trimiși în fundul curții, undeva departe, să nu aibă acces la public.

Iar va veni GCM și îmi va zice că eu vorbesc teorii, deși practic ce zic, și că realitatea este alta, că sunt și scursuri și că trebuie să acceptăm situația asta. O accept, dar trag de oameni ca atunci când scriu, să o facă responsabil, argumentat, să aducă plus valoare „unicului” cu care se laudă sau se freacă pe burtă bloggerul în cauză.

Uneori ne batem în unici de parcă zici că am uitat că avem de-a face cu oameni a căror minte asimilează ce scriem acolo, a căror idei despre viață pot fi schimbate radical numai prin citirea unui articol scurt, cum a făcut Vali ieri, când a publicat o poză cu el și fiul lui. Un secret bine păstrat mulți ani de mulți oameni, motiv pentru care haterii lui Vali nu-l vor mai putea numi „virgin” :))

Cel care scrie pe bloguri trebuie să știe că are o responsabilitate, că face un serviciu public, că el nu are voie să își bată joc de dreptul de exprimare și că este pus într-o poziție unică din care poate ajuta mulți alți oameni cu ceea ce știe sau face el. Unii uită asta și nu este ok să îi lăsăm așa.

3 răspunsuri la “Bloggingul ca serviciul public”

[…] decât mulțumitor. Se întâmplă însă să-mi fi schimbat puțin părerea. Vinovat Manu, cu un articol de-al lui care mi-a dat de gândit și m-a făcut, mai apoi, să îi dau dreptate. “Cel care […]