Categorii
Arhiva Blogging

Ce sunt bloggerii? Niște curiozități…

ce-sunt-bloggeriiȘi asta nu o zic eu. O zic oameni mari de dincolo, acolo unde bloggingul are deja bazele foarte bine formate. Să nu mai zic că în SUA prin 2009 joburile de blogging plătit aproape le băteau pe cele de avocați ca număr.

Și totuși, bloggerii sunt priviți ca niște curiozități. Să nu mai zic că la noi nimeni în afară de bloggeri și agenții de media/PR nu știu de bloggeri. Ieși pe stradă și întreabă. 😀 Au mai fost apariții la TV, ce-i drept…

Ascultând cel mai nou episod de la This Week in Tech – 361 Leo Laporte zicea că bloggerii, și e vorba aici de cei mai consacrați, sunt puțin cam „suciți”. Sunt de acord în parte cu afirmația asta pentru că, într-un fel sau altul, trebuie să te diferențiezi. Voi prefera să rămân pe tărâmul a ceea ce vreau eu să fie un blogger.

Leo Lapote a pomenit de bloggeri foarte mari care au avut un succes extraordinar: MG Siegler, de la TechCrunch, Robert Scoble, geek și tech pundit (expert) sau Michael Arrington (blog), creatorul TechCrunch. Oameni pe care este bine să îi urmărești și să vezi evoluția lor de-a lungul timpului. Nu mai zic de Pete Cashmore, fondatorul Mashable (la 19 ani!).

Toți au ceva în comun: au pasiune pentru un anumit domeniu și scriu. Des, bine, cu drag.

Nu scriu pe atât de des pe cât aș vrea pentru că vreau să învăț. Îi ziceam lui Eftimie de curând că am venit târziu în meciul blogurilor și că sunt în urmă. Așadar, citesc. Comentez mai puțin și citesc mai mult.

De ce fac asta? Pentru că vreau să fiu și eu o curiozitate ca cei de mai sus. Asta nu se poate întâmpla dacă nu las să treacă anii cu răbdare și nu învăț tot ce se poate învăța. O vorbă spune că trebuie să ai 10 000 de ore muncite într-un anumit domeniu care să ai curajul să te numești expert. E ceva până acolo, nu?

Cum să ajungi departe cu bloggingul? E simplu: îți urmărești drumul. Pete Cashmore a ridicat Mashable muncind foarte mult. Iar Mashable sau TechCrunch nu trebuie să plătescă pentru știrile cele mai noi pentru că știrile vin la ei. Asta se întâmplă după ce ți-ai văzut de drum și ai ținut-o pe a ta suficient de mult timp.

Sunt în continuare de părere că bloggingul este un privilegiu și nu un drept. Când privești lucrurile așa tinzi să oferi ceva mai multă calitate. Câți ar mai continua activitatea dacă ar trebui să dea niște bani pentru a scrie pe net?

Ca să nu mai lungesc vorba, zic că este frumos ca orice blogger să ia acel ceva care îl pasionează și să scrie despre el pe blog. Nu poți avea părere despre orice, dar despre lucrurile care îți sunt dragi vei putea zice multe. Așa oferi calitate și ajuți la construirea comunității online.

Odată ce îți vezi de drumul tău și nu te abați păcălit fiind de mirajul unicilor/banilor/faimei ieftine/etc vei vedea cum se strâng oameni în jurul tău. Se spune că tu trebuie să îți construiești comunitatea în jurul blogului. Fals. Comunitățile de oameni interesate de un anumit subiect există deja, nu trebuie să le construiești tu.

Important este să le atragi și să conteze ceea ce zici. Doar așa vei putea fi invitat într-o zi ca speaker la evenimente ca Blog World Expo sau re:publika.

Mai bine o curiozitate decât un ciripit din multe altele. Ain’t that a tagline, heh? 😀

16 răspunsuri la “Ce sunt bloggerii? Niște curiozități…”

Felicitari! Este cel mai bun articol citit pe acest blog 🙂

@Tudor Multumesc. Cauta in arhiva de articole despre blogging si sunt sigur ca mai gasesti si altele cel putin al fel de faine 😀

@Refu Asta e cel mai important. Ideea este ca trebuie sa te gandesti mai intai la ce oferi, nu la ce primesti.

@Nume sau Nickname E chiar fain sa si faci bani, dar nu e asta o prioritate. Pune pe viitor un nume sau nickname, nu numele blogului la NUME.

acest articol are cateva in plus fata de cele la care faci referire 🙂

Sau aproape corect. Cam scurt, pentru ca aveam de gand sa zic multe si nevrute. Vad ca oricum s-a inteles mesajul.

„Câți ar mai continua activitatea dacă ar trebui să dea niște bani pentru a scrie pe net?”

Putini, foarte putini. Eu as renunta instant daca ar trebui sa platesc pentru ca in afara unor mici refulari personale pe subiecte care de obicei ma depasesc si pe care le acopar doar din propria perspectiva, fara analize si documentare, n-as avea ce oferi unui public mult prea pretentios. Asta e si motivul principal pentru care nu trec pe un domeniu propriu.

rar blogeri care isi face treaba singur…majoritatea copy paste:))

Ce inepuizabil sub’ectul asta,astept unul la fel de concentrat si despre ce inseamna cu adevarat traficul pe bloguri. 🙂
Curiozitati?Nu.mici dumnezei.

Mici dumnezei :)) Adevarul este ca acel „hype” care se construieste in jurul unor bloggeri este intr-adevar un lucru… mistic :))

Ai surprins esenta a ceea ce cred eu ca inseamna blogger. Nu ca eu as fi asa ceva dar asta imi doresc sa ajung. Bine documentat, bine scris, clar concis si la obiect. Felicitari!

Sunt singurul care nu is asa de multumit de articol?! Zic ca as fi putut scrie mai multe si cu alte lucruri mai interesante. 😀

[…] articol în care scriu despre faptul că trebuie să ne diferențiem pentru a avea un impact, aduc aminte de bloggeri mari […]