Categorii
Arhiva Personal

Idioțenii: diete fără gluten și ochelari care să blocheze lumina albastră

Devine de-a dreptul plictisitor să tot vezi diete tâmpite aruncate peste tot pe internet iar sâmbătă mi-a fost foarte greu să nu mă iau de o tanti ce vindea, în Carrefour, tot felul de mâncăruri „fără gluten”. Într-atât savantă părea femeia ce zicea că „este fără gluten”, încât îmi venea să îi dau peste nas și să o întreb ce naiba e aia glutenul.

Așa cum e de așteptat cu milioane de diete idioate ce le vezi peste tot, cele ce propagă asemenea rahaturi n-au nici o idee despre ce vorbesc. Și toată informația este la un click distanță, dar nu are rost să întrebi dacă informația ți-a fost oferită de șarlatanul de Dr. Oz sau de fenomenalul Mencinicopschi, mare promotor al homeopatiei care nu merită să fie numit doctor.

Ce dracu’ e glutenul ăsta? Este o proteină compusă din gliadină și glutenină, alte două proteine, și se găsește în grâu, în pulpa acestuia. Glutenul este o proteină care are efect neutru spre pozitiv și îi conferă elasticitate aluatului, motiv pentru care acesta se poate umfla când ai și drojdie.

Singurii care sunt afectați de gluten sunt fie suferinzii de Coeliac ori cei care au vreo sensibilitate la această proteină. Atât. Restul sunt bine-mersi și pot mânca liniștiți pâine, gogoși sau orice altceva. Nu mai aplecați capul la diete idioate, doamnelor.

Iată ce se știe despre gluten:

Așadar, dacă doctorul tău nu îți zice că ai vreun bai cu glutenul, atunci nu urma diete de genul, ok?

Ce e glutenul? O amărâtă de proteină:

Te-am lămurit? De nu, mai citește și bagă bine la cap că trebuie să verifici recomandările făcute de nu-știu-ce vedetă ordinară care nu știe despre ce vorbește.

Ajungem la ochelari…

Căutam cu ceva timp în urmă să îmi schimb ochelarii. La un moment dat, o tanti de la o optică oarecare, mi-a aruncat momeala: „ochelarii ăștia diminuează efectele luminii albastre provenite de la smartphone-uri”. Alarma pentru prosteli de la colț de stradă mi-a sunat pe loc.

Trecut-a timpul și am aflat care era treaba și cu lumina albastră. Se pare că display-urile de la smartphone-uri emit lumină albastră și ne cam păcălește creierul că este încă ziuă, dacă ne vine în cap să citim seara mesaje de pe el.

Cu alte cuvinte, pentru că smartphone-ul emite lumină albastră în timp ce tu stai seara în pat și citești de pe el, acea lumină albastră determină melanopsina din retină să genereze senzația că afară este ziuă iar tu stai mai mult timp treaz în consecință.

Perfect. Până aici tanti de la optica avea dreptate, dar pentru a contracara efectele luminii albastre de la mobil nu trebuie să dau ca prostul bani în plus, ci SĂ PUN NAIBII TELEFONUL DEOPARTE ȘI SĂ MĂ CULC. Era greu? Eh, draci!

Mă enervează la culme când oamenii mint cu nerușinare numai să își vândă mizeriile. Diete fără gluten, ochelari care contracarează lumina albastră? Dar ce, ziua nu am voie să văd lumina aia albastră? Te doare capul de câte prostii debitează oamenii ca să stoarcă un ban de la tine.

Despre ce diete sau lucruri ciudate ai auzit de curând? Cum ai aflat că sunt niște minciuni ordinare?