Categorii
Arhiva Blogging Online

Neutralitatea internetului: un dialog scurt între Hank și Hank

Hank Green este unul dintre cei mai apreciați promotori au cunoașterii științifice de pe Youtube. Chiar ai ce învăța cu omul ăsta. Ei bine, azi aflăm din filmul de mai sus, postat în canalul Vlogbrothers, cum decurge în acest moment discuția despre neutralitatea internetului dintre providerii de internet (ISP) și clienți.

Pe scurt, neutralitatea internetului este o doleanță a userilor de internet, numiți și netizens, care vor să acceseze orice pagină web, cu orice fel de conținut, de pe orice tip device fără a avea limitări de orice fel, bănești sau de viteză de accesare.

Cu alte cuvinte, ceea ce vor netizenii este ca fiecare bit, fie că vine de la un fișier text sau de la un film de pe Youtube, să fie considerat exact la fel de către providerii de internet. Fără restricții.

De cealaltă parte ISP-urile plâng că le este greu să tot lase filmele de pe Netflix sau Hulu (prin Hola.org) să curgă nestingherite către clienți, că li se ard routerele, că îi costă prea mult, yada-yada. Treaba stă așa: ISP-urile au fost de la început provideri de acces la internet, o ușă, un canal. Atât. Nu e nevoie să stabilească alte condiții sau plăți în funcție de conținut sau website accesat.

E ca și cum cei de la Drumuri și Poduri ți-ar cere o taxă în plus, pe lângă rovignietele ce le plătești, pentru că ai un SUV sau pentru că găsești obiecte de artizanat de cumpărat de pe marginea șoselei în anumite locuri.