Categorii
Arhiva Online Optimism

Neutralitatea internetului și intimitatea: protejate de UE, călcate în picioare de Statul Român

Parlamentul European a votat pe 3 aprilie pentru neutralitatea internetului, un lux în destule locuri din lume. Pe scurt, neutralitatea internetului semnifică accesul liber, nedricriminatoriu la internet indiferent de aparat, site vizitat, tipul de conținut, serviciu sau aplicația folosită.

Cu alte cuvinte, dacă ai internet de la Orange, ei nu au voie să îți limiteze viteza când folosești rețeaua Orange ca să vezi servicii de la Cosmote, de exemplu. La fel, Orange nu ar avea voie să restrictioneze accesul pe anumite site-uri doar la tablete, de exemplu.

În orice caz, avem de-a face cu o decizie importantă datorită căreia toți consumatorii de internet pot să jubileze la propriu. Gata cu limitările de orice fel. Dacă e pe net, lasă-mă să văd ce vreau să văd și nu-mi impune restricții sau tarife aiurea. Un bit care vine pe țeavă e același bit indiferent că e de la o imagine, fișier text sau că vine de la un site din Rusia ori Germania. Neutralitatea internetului rules.

Tot UE, că doar nu te aștepți ca Statul Român să fie interesat de binele cetățenilor, a hotărât că stocarea datelor de trafic ale clienților este nevalidă. De ce? Pentru că încalcă în mod grosolan drepturile omului, mai precis dreptul la intimitate.

Faptul că Statul Român cere stocarea datelor de trafic este o bătaie de joc a unui stat polițienesc de rit neo-comunist: ei trebuie să controleze totul. Se ascund după veșnica sintagmă „siguranță națională”, pe când javrele astea de incapabili, mai degrabă minți criminale, au decimat Armata Română și au îngenuncheat orice instituție care ar fi putut face ceva legat de siguranța națională.

Siguranță națională my ass. Numai de asta nu le pasă. Tot ce vor să facă este urmărirea oricăror adversari civici sau politici și închiderea lor undeva departe, poate chiar la 2 metri sub pământ.

Și, ca să facem exact ce fac chinezii, adică cer buletinul când te conectezi la un internet caffee, mizeriile din Guvernul României au aprobat Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice (PDF), care zice așa:

-Art 73^2 In cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispozitia publicului de catre persoane juridice, este obligatorie securizarea accesului pe bază de parolă, precum şi asigurarea procedurilor si echipamentelor necesare stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectati in aceste puncte.

-Utilizatorii acestor puncte au obligatia de a-si comunica datele de identificare la accesarea acestor servicii.

Recitește ultima frază. Stat comunist. Punct.

Mai multe poți citi la Bogdan Manolea, în articolul Lectia de logica: Curtea Europeana de Justitie zice NU supravegherii, Guvernul Romaniei o largeste.

Adică ce ai auzit de curănd, cu faptul că trebuie să îți dai buletinul ca să iei o cartelă de telefon nu este totul. Bogdan Manolea face un sumar:
– toti cetatenii care se conecteaza le WiFI-uri gratuite trebuie identificati
– toti cetatenii care cumpara o cartela pre-pay trebuie sa fie inregistrati cu mai multe date personale – inclusiv CNP
– toti cei 10 milioane de utilizatori de cartele pre-pay trebuie sa se inregistreze in 6 luni, daca nu – serviciul este dezactivat

Dap, stat comunist. Pe ei nu îi interesează deloc dreptul la intimitate și tot aruncă motivul siguranței naționale înainte pe când este clar că tot ce au făcut a fost să slăbească structurile importante a statului pănă stau să cadă. Dorin o zice bine:

Printre argumentele oamenilor am auzit cel mai des “nu am nimic de ascuns”. Problema e că ai. De fapt, ar trebui să poți să ascunzi absolut orice informație despre viața ta. Nu e treaba guvernului să te urmărească pe tine, ci treaba lui e să conducă un aparat care să te protejeze. Și spuneți-mi, cîtă putere asupra voastră vreți să lăsați în mîna politrucilor care ne conduc acum?

Așadar, îi mai vrea cineva pe acesti securiști în fruntea țării? Sau pe oricare conducător care votează împotriva cetățenilor? Orice individ care votează mărirea controlului asupra vieții individului susține porniri comuniste mizerabile. Nu e docmai demn de o țară care se vrea democratică.

Ce vei face când cartela ce o ai luată de la magazin fără să dai numele va trebui legată de buletinul tău? Sau când mergi la un fast-food unde are Wifi gratuit și îți cere buletinul înainte de a te conecta? Minciuna e primul lucru ce ar trebui aplicată. În momentul în care o lege este împotriva ta, ca cetățean, rolul tău este să o încalci.

4 răspunsuri la “Neutralitatea internetului și intimitatea: protejate de UE, călcate în picioare de Statul Român”

Neutralitatea internetului: un dialog scurt între Hank și Hank | Manuel Chețaspune:

[…] filmul de mai sus, postat în canalul Vlogbrothers, cum decurge în acest moment discuția despre neutralitatea internetului dintre providerii de internet (ISP) și […]