Categorii
Arhiva Blogging Online

Bloggeri: o chestiune juridică

Dat fiind că sunt pe net de vreo 3 ani am ținut să înțeleg și implicațiile juridice ale existenței blogului (și sunt destule), astfel că citesc des ce scrie Bogdan Manolea pe blogul lui juridic. Azi avem: calomnia și, ca bonus, păstrarea datelor de trafic.

Calomnia reintră în codul penal. Deși acest lucru este bun, știm că în România oameni influenți pe cum sunt politicienii se vor folosi de această prevedere pentru a șantaja bloggerii care au tupeul să zică în față ce fel de oameni sunt acei politicieni.

Lucru cam nasol.

Iată ce e calomnia:

Calomnia
Art. 206 (1) Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 500 lei la 13000 lei.
(2)Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Bogdan ne zice, în câteva cuvinte, ce înseamnă asta pentru libertatea de exprimare din România:

Acesta este probabil cel mai zdravan pumn la adresa libertatii de exprimare din ultimii 7-8 ani si va avea efecte pe care le vom vedea in curind in spatiul online – articole retrase si site-uri inchise pentru ca s-a exprimat o opinie.

De citit și: Atac la libertatea de exprimare: Insulta și calomnia reincriminate.

Ce e de zis: fuck you, Ponta plagiatorul și coruptul.

Next.

Directiva privind pastrarea datelor de trafic incalca viata privata, spune Avocatul General al CEJ. Aceasta înseamnă că furnizorii de servicii şi reţele de comunicaţii electronice sunt obligați să reţină datele de trafic, de localizare şi de identificare ale utilizatorilor.

Deși nu e o chestiune care să privească direct bloggerii, este bine să știm și despre asta. Just in case.

Un răspuns la “Bloggeri: o chestiune juridică”