Categorii
Arhiva Blogging

Surse, surse, surse

Încă de prima oară când am auzit că bloggerii de nișă au probleme cu sursele de știri/inspirație/documentare mi s-a părut că oamenii respectivi exagerează. Internetul e mare. Internetul e enorm și, virtualmente, infinit. Infinit față de capacitatea noastră de a-l parcurge și asimila, desigur.

Așadar, de ce plângeți atâta de lipsa surselor? Pe orice domeniu posibil și imposibil găsești cel puțin 5-10-100 de surse. Și nu bat câmpii când zic asta. Scrii despre apă? Dă un Google search și vei găsi 25 de surse. Scrii despre unicorni? Pornește de la Reddit și Tumblr și dai și de mama lor.

Surse? E un task mult prea simplu.

Problema principală este asta: ce faci cu marea aceea de informații ce le strângi verificând sursele tale? Nu este orice să treci zilnic prin sute de știri, să selectezi cele câteva zeci pe care le vei citi și apoi să scrii despre 1-2 subiecte care crezi că merită efortul. Asta dacă mai ai energia să și scrii ceva după ce citești zeci de pagini și urmăreși 5- 10 – 20 de filme educaționale de orice fel.

Mai e altă problemă: ce te faci când descoperi alte surse care scriu despre ce îți place și prezintă tot alte puncte de vedere? Ei bine, eu sunt în această situație: am multe surse în Reader și, după ce curățasem lista de ajunsesem la 140 de surse, am ajuns la 188 în câteva luni. Ce e de făcut?

Răspunsul îl am sub mânecă: îți dau și ție sursele mele. Asta ca să mă asigur că nu sufăr singur și că vei pierde și tu zilnic ore întregi luptându-te cu sutele de știri. Uite-așa.

Am 188 de surse din domeniile: IT, ecommerce, website-uri, știință, geeky stuff, tehnologie, blogging, SF, bloguri românești și de dincolo, business, social media, marketing, SEO, istorie, geografie, politic, cuiozități și altele.

Poți descărca lista de AICI. Este în format OPML ( bun pentru Feedly).

Câte site-uri/bloguri ai în listă și despre ce îți place să scrii?

4 răspunsuri la “Surse, surse, surse”

Notează că „apă” nu este şi nu va fi niciodată o nişă. Faci confuzie între domeniu (care e o chestie vastă) şi nişă (care e ceva între restrâns şi extrem de restrâns). Să zicem că „comunitatea evreilor din Timişoara, care nu doresc să emigreze în Israel” ar putea fi un subiect de nişă. Sau „fotografia montană de noapte cu camere foto full-frame”. Moment în care pun pariu că lista ta de feeduri devine inutilă.

Si totusi nu ai raspuns la intrebare: despre ce scrii si ce surse ai? Ca am zis de apa, ala e un exemplu, oricum ar fi. Puteam zice si comunitatea oamenilor pasionati de fizica cuantica ce il citesc pe Alex si obtineam o nisa egala cu zero, daca te numaram si pe tine in acea lista.

Stiu ce e aia o nisa, nu trebuie sa sari cu semantica la glezna.

Lista mea este foarte buna pentru cine vrea sa citeasca din mai multe domenii, mai ales ca nu am ceva nisat. Cel putin nu pe obisnuit.eu.

Păi eu în general scriu chestii generaliste, iar sursele sunt foarte pedestre (un blog care mi-a dat ideea, Reddit, Wikipedia, întâmplările zilei şamd). Tot ce am nevoie mai departe în cadrul articolului poate fi găsit uşor pe internet, căutând puţin.

Dar tu ai menţionat blogherii de nişă, nu eu. Şi da, ţin să fac semantică, pentru că un blogher adevărat de nişă este, practic vorbind, echivalentul unui (ne)specialist pe un domeniu îngust al cunoaşterii. Prin definiţie, accesul la informaţie este dificil pe domenii înguste. Eu pot apela la Google pentru a-mi suplimenta sursele, cineva care scrie despre albinele din munţii Moldovei nu poate, pentru că nu există datele. Dacă vrei să scrii mâine despre drama filateliştilor din Ruanda, o să găseşti fix ciuciu pe tema asta onlain.

E drept ca pe online nu ai chiar tot ce vrei si ca trebuie si munca de teren. In sensul asta bloggeri de nisa sunt prea putini 😀