Categorii
Arhiva Personal

Liftiquette

S-a inventat liftul pentru anumite blocuri mai înalte de patru etaje. Lucru bun, de altfel, dar și problematic în anumite momente.

În afară de faptul că poți învăța programul vecinilor numai după cât aștepți după lift și de unde vine, zona liftului e un veritabil axis mundi. Intri și ieși în mod obligatoriu pe acolo. Doar nu te aștepți ca oamenii să urce unul sau mai multe etaje pe jos?!

E un mic bai: uneori, când ies din lift, dau nas în nas cu cineva care vrea să urce. Și, de cele mai multe ori, e atât de aproape de ușă că fac un pas și îi sar omului în brațe. Măcar de ar fi o frumoasă…

Așadar, de dragul meu și fără nici un motiv anume avem lifttiquette-ul de față:
– nu se urcă mai mult de trei, maxim patru oameni, în lift
– când intri în lift te uiți direct înainte, nu în decolteul vecinei, perversule!
– când vezi că este cineva la ușa scării ții ușa liftului deschisă și aștepți să vină
– când aștepți să vină liftul la parter, vezi că s-ar putea să mai fie oameni în el. Poziționează-te la 45 de grade față de intrearea liftului și la vreo 5 metri distanță, mai spre dreapta cum te uiți la lift. În felul acesta, când iese cineva din lift te va vedea la o distanță respectabilă înspre stânga, dacă ușa de deschide spre dreapta.
– nu se deschide ușa în timp de liftul coboară/urcă. Dacă ai făcut prostia asta, panichează-te și spune-ți ultima rugăciune. Glumesc. Închide ușa și apasă din nou butonul pentru etajul tău.
– dacă liftul se blochează undeva, apasă pe butonul cu etajul tău. Nu încerca să ieși pe deschizătura ce o vezi la etaj. Sună pe cineva și laudă-te că ți se întâmplă ceva diferit și așteaptă să vină cei de la service să te scoată.
– intră curat și parfumat în lift, nu băut sau cu sacul de gunoi urât mirositor
– nu țopăi în lift
– nu balansa liftul (e distractiv, dar nițel prostesc și periculos)
– nu te plimba cu liftul sus și jos de distracție

Ce ai voie să faci în lift? Să stai în liniște și să te pregătști pentru o nouă zi. Ocazional să te mai aranjezi în oglindă, atunci când nu e nimeni în zonă, narcisitule/narcisisto.

Ce alte propuneri pentru liftiquette ai?