Categorii
Arhiva Blogging

Mic îndrumar de limba română pentru bloggeri

Am citit recent două articole care aveau în centrul atenției scrierea articolelor de pe bloguri în limba română (cu diacritice), corect, frumos, fluent, respectând regulile gramaticale și cele ale bunului simț. Dat fiind că suntem expuși public și avem șansa de a fi formatori de opinie, trebuie să scriem frumos și bine pe blogurile noastre.

Tocmai de aceea am preferat să am diacritice pe blogul în română și să întreb oamenii dacă au văzut greșeli de exprimare pe care le-aș putea corecta. Exemple de scris articole românești în cel mai corect mod am văzut la GCM și Victor. Mai sunt mulți alții, bloggeri și prieteni, dar am vrut să încep cu ei.

Consider că trebuie să citim cu atenție ce au scris alți doi bloggeri legat de exprimarea în limba română pe dragele noastre bloguri: Gabriel și Dorin.

22 de greșeli gramaticale pe care le facem mulți

La mine există două probleme mari: inversarea locului literelor și greșeli gramaticale, mai mici sau mari. Tocmai de aceea urmăresc cu interes articolele din care învăț să scriu corect. Da. Ambalajul contează foarte mult, chiar dacă ai un conținut de prima mână.

Atunci când citești despre 22 de greșeli frecvente, scrise de Gabriel, îți dai seama că nu ai scăpare. Printe lucrurile mai greu de sesizat se numără: utilizarea „ca și”, „din versus dintre”, utilizarea corectă a termenului „decât”, utilizarea corectă a verbelor „a fi”, „a ști”, „a crea”, „a face”, „a voi” sau „a avea”.

Brusc limba noastră nu mai este așa de simplă, nu? Eu am de corectat multe articole din urmă, asta e sigur.

Trei reguli de scriere în online

Dorin ne vorbește despre cele trei reguli de scriere în online. El ne aduce aminte că trebuie să avem greijă nu numai la gramatică, dar și la tehnoredactare. Propozițiile încep cu majusculă, diacriticele nu trebuie să lipsească și verificarea numărului de I-uri din textul tău este poruncă numărul 11.

Sunt de acord cu el. E frumos să ai un text bine închegat, care transmite în mod coerent idea de bază și care are grijă să îmbrace mesajul în cel mai corect mod de a împreuna cuvintele limbii române.

Resurse din care înveți limba română la ca carte

Două resurse mari și late. Când nu sunt sigur de ceva scriu în Google: a ști[spațiu]diacritica. Apoi citesc scurtul articol despre cum se conjugă verbul și unde se pune un I în plus.

Așadar, nu uita să salvezi următoarele două URL-uri:
1. Diacritica
2. Scrie Bine

Mai știi alte surse de unde putem învăța bine limba română (în afară de cititul romanelor)?

14 răspunsuri la “Mic îndrumar de limba română pentru bloggeri”

Si eu cred ca am destul de corectat daca rasfoiesc articolele din urma. Dar, pana la urma stii cum e, „facem tot posibilul sa nu ne facem de ras”. Uite, sa-ti dau doua exemple diametral opuse apropo de scris:
– daca ai auzit de unul Bucur Ion, scrie tipul asta de odata aveam un punctulet de mizerie pe monitor si ma bucurasem aiurea in tramvai ca folosise punctul pentru prima oara.
– zilele astea un oaresce tip de pe net m-a comentat sa ma corecteze la un articol, i-am gasit intr-un final si blogul si pot sa jur chiar ca scrie impecabil. Cand am vazut ca are o mentalitate dinaia de nazist imputit gen mori ba ca eu scriu corect tu nu si nici nu se mai oprea din injurat si comentat mi-a cam scazut din entuziasm.

Aci nimerim in partea cealalta: dcaa stie omul sa scrie bine, asta nu inseamna ca ceilalti sunt mizerie in fata lui. Bunul simt trebuie folosit in ambele directii: blogger catre citior, de la cititorul grammar nazi catre blogger. Grammar nazi sunt ok, atata timp cat explica unde au vazut greseala si o fac cu respect. Nu suntem sclavi peplantatie si, cei mai multi dintre noi, ne bucuram ca stie cineva mai bine si avem ocazia sa corectam ceva.

Dar de acolo si pana la a jigni pe motiv ca ei sunt rasa superioara mai e ceva cale. Rade de ala caruia i-ai zis si nu vrea sa schimbe.

Omul se crede chiar perfect desi nu a facut prea multe in viata(si asta doar pentru ca n-a vrut, daca vroia …), acum lucreaza la capatul lumii sa lucreze intr-un cazino din Africa. Mai are inca un prieten care de asemenea se crede perfect si ambii nu scriu decat cand au ceva de spus: nu suporta 99% din blogosfera ca e penibila, nu suporta uratii, rememoreaza cum bateau copii in curtea gradinitei, nu suporta bloggeritele nefu …etc. Nu am avut dispozitie sa citesc prea mult dar repet, scrisul era impecabil.

Nu-i stie pe niciunul dintre ei, iti garantez eu. Desi mereu ma tin de capul lui sa-i cunoasca si pe astia pentru a vedea adevarata anvergura a postacilor de pe net numiti generic blogosfera. Dar el nu, batman, batman, idealist sadea 😀

Da. Nu am timp cu oameni care imi strica ziua, fie ca nu pun puncte, fie ca scriu corect, dar sunt mizerabili ca fel de a fi.

Ala c-are scrie c-am asa e chiar simpatic c-u lumea lui. Nici eu nu prea imi pierd timpul ce-i drept dar imi aduc aminte si il vizitez, chiar daca destul de rarut :))

Stai ca imi scapa si mie. Cu putina grija putem deveni buni romani, de aia care scriu frumos de tot.

Stimabile, desi sunt magulit si-ti foarte multumesc, ma vad nevoit sa te contrazic.
Daca folosec voiam in detrimentul lui vroiam imi cade mana si refuz s-o fac, habar n-am de ce se scrie niciun/nicio si nu nici un/nici o si nici nu vrau sa stiu. Nu scriu cu diacritice si in cea mai mare parte a timpului, luat de val, insir niste fraze kilometrice.

Nu era vorba de diacritice sau de voiam/vroiam. La tine apreciez folosirea corecta a virgulelor si a frazelor, desi uriase, bine inchegate. Nu sunt multi sa puna asemenea fraze la bataie si sa mai si intelegi ceva la finalul lor 😀

Sigur tu nu esti ruda cu profesoara mea de romana din liceu? Doar ea imi dadea note de zece pentru treaba asta 🙂