Categorii
Arhiva Personal

1% dintre oameni au 43% din bogăția lumii. Of, vai!

Circulă pe Facebook filmul ăsta, din care înțelegem că 1% din populația lumii deține 43% din toată bogăția planetei. Și apoi o groază de share-uri și oameni care plâng de durerea săracilor de peste tot. Pe bune? Este vina mea, un om simplu, sau a cuiva care are milioane de dolari că tu plângi în pumni că n-ai bani? Mai gândește-te o dată.

Cică 300 de oameni din lumea aceasta dețin o avere echivalentă cu cea deținută de 3 miliarde de oameni. Mare lucru. Atât cât oamenii și-au construit imperii pe ingeniozitatea și munca lor, cum este Bill Gates, de exemplu, ce treabă ai tu, ăl de ai făcut filmul, să judeci omul care are banii în buzunar?

Mai mult, Bill Gates are vreo 70 de miliarde în buzunar și cea mai mare parte sunt dați înapoi lumii prin fundația creată de el. Mark Zuckerberg, care are vreo 17 miliarde de dolari, dă și el ceva miliarde către fundații de caritate. Ce răi și haini sunt bogații ăștia. Cum se înfruptă ei din bogățiile lumii!

Ceva scurt: nu sunt datori cu nici un dolar.

Au furat banii? Nu. Atunci orice ban îl dau este o bunăvoință din partea lor. Da, este frumos și de așteptat să dea din banii lor către cauze nobile, dar eu nu văd ca acest lucru să fie obligatoriu. Nu cumva ai vrea să vină la tine acasă să îți facă o mămăliguță și să îți servească ceva șuncă de Praga?

Majoritatea celor care au lăsat comentarii la statusul de pe Facebook sunt fie indieni, fie arabi și tare jinduiesc ei la averea celor mari. Că ei de ce nu au? Ei, tocmai d’aia.

În multe țări sărace s-a ajuns așa din cauza culturii locale, a civilizației, care nu îi instruiește să își dorească mai mult de la viață.

Cum este și la noi: plângem de viața grea, că salariul de bază e mic, că totul e scump, dar, vajnic român ce-mi ești, când te-ai pus ultima oară să citești ceva din domeniul tău ca să deprinzi ceva nou? Când te-ai agitat să muncești mai mult și mai bine ca să prinzi un post mai bun? Când te-ai gîndit să faci o calificare nouă pentru un ban în plus?

În Germania nici nu există un salariu minim pe economie. Poți lucra și pe un euro pe lună. Așa ar trebui făcut și aici. Ți-e greu, ești sărac, află că statul nu îți mai asigură un 7-800 de lei minim pe lună, obligând angajatorii să ofere suma asta. Se schimbă treburile, nu?

Deși sunt multe cauze ale sărăciei, cei care plâng pe umerii săracilor de pretutindeni trebuie să tină cont de faptul că sărăcia respectivilor este un rezultat al actiunilor individuale, în primul rând, și apoi al societății în care trăiesc, în al doilea rând.

Așadar, lasă-i pe cei 1% să aibă 99% din averea lumii. Dacă nu vrei să evoluezi, cine este obligat să îți dea de papa?
[UPDATE]31.07.2013. Legat de salariile din Germania, situația e puțin diferită. Nu au salariul minim pe economie, dar au reguli care ca tot acolo ajung. Din ce mi s-a spus prin email de către cineva care locuiește acolo:”Nu exista salariu minim pe economie, dar exista […] „clase de impozitare” care servesc acelasi scop in functie de studiile tale, daca esti casatorit sau nu, cati copii ai.. […] Si partea buna e ca nici nu trebuie sa negociez pt asta. In schimb taxele te omoara. Profa mea de germana, casatorita cu 3 copii, conteaza si studiile ei si ale lui, ca nu scapi asa usor :)) din 1000 de euro cat primeste de la stat, 500 sunt taxe, pt pensie, asigurare medicala… Si tot asa. Nu e chiar atat de vis sistemul de aici. […]”

7 răspunsuri la “1% dintre oameni au 43% din bogăția lumii. Of, vai!”

tu vrei ca noi sa fim in pas cu europa? sunt o gramada care inca mai au mentalitate de comunisti…au trecut 23 de ani…trebuie sa se schimbe macar o generatie…

Da, dar trebuie sa ne miscam, nu? Daca tu ajungi un om de succes, e normal ca si cei din jur sa faca pe cum ai facut tu. Asadar, schimbarea incepe cu noi!

Stai bre nu te agita! Astia cu filmul lor doar critica pe principiul caprei vecinului. Dar au aparut niste Robin Hoodzi d-astia moderni care cer UE sa introduca un venit minim garantat, neconditionat, pentru fiecare cetatean al Europei. Aia vizionari…

Da. Hai sa fim super-socialisti si sa dam casa si masina tuturora pe motiv ca… pitong.

Da’ ma gandeam sa pornesc si eu o petitie d-asta sa ne dea direct matrite de euroi…

Nu prea ai inteles ce vrea sa zica filmuletul. Filmuletul nu-i judeca pe oamenii aia, ci sistemul care face posibil astfel de discrepante. N-a zis nimeni ca bogatii is de vina. Si Bill Gates si mai stiu eu care si-au facut averile pe puterile si meritele proprii. Dar le-au facut in cadrul unui sistem care poate fi discutat. Asta vrea sa spuna filmul. Un sistem care genereaza astfel de discrepante nu are cum sa fie un sistem bun. De ce ?? Pai simplu: In actualul sistem nu pot fi toti la fel de bogati indiferent de cate merite ar avea. Idiferent de cat de mult s-ar strofoca si cat de mult ar avea grija sa se dezvolte si sa evolueze tot nu pot fi toti bogati. Pentru ca nu permite sistemul. Va creste doar concurenta. Dar procentele ar ramane aproximativ aceleasi. Ar fi o inflatie de merite. Toti acesti meritosi s-ar bate tot pentru atatea locuri de bogati. Ca doar atatea permite sistemul. Ca lupta ar fi mai „dura” asta e adevarat. Dar in discutia noastra important e ca numarul locurilor „happy” nu creste.

Cam asta vroia sa spuna filmuletul si nu gaptul ca bill gates nu si-ar merita banii. E un semnal de alarma asupra sistemului. Exista si alte sisteme imaginate care nu au aceasta problema. Care din aceste sisteme e mai bun, e o tema de dezbatut. Eu vroiam doar sa-ti atrag atentia ca filmuletul nu vroia sa spuna ca bogatii aia nu-si merita banii, ci ca sistemul e gresit.

Si eu atrageam atentia ca da, fuck the system, de ce naiba nu iau aia o carte in mana si invata mai mult cum sa fenteze sistemul, daca tot ii doare asa?

Uita-te in jur la oamenii talentali care iti vand si o piatra. Cum pot aia sa supravietuiasca si in cele mai aiurea tari? Restul de ce nu vor sa faca pe cum face el? Ca e un sistem si cei bogati (adica tarile mari) devin tot mai bogati e stiut, dar asta nu se putea face fara complicitatea saracului.

E ca atunci cand un caine este curentat si nu are unde fugi din cusca in care este. Daca este curentat de multe ori si nu are unde fugi, se resemneaza si accepta situatia. Apoi, cand lasi usa de la cusca deschisa si curentezi cainele, vezi ca el sta locului si primeste pedeapsa, fara sa iasa pe usa, desi o vede.. La fel e si cu multi oameni.