La un moment dat se va trezi un deștept al interneților să îți interzică să pui link pe site-ul tău către el. Unii din UE, sau chiar SUA, pot zice că încalci drepturile de autor punând link către ei pe site-ul tău. Ei bine, Curtea de Justiție a UE a decis că linkul pus pe un site către alt website nu încalcă drepturile de autor.
Ți se poate părea o treabă la mintea cocoșului, însă fii sigur că lumea internetului nu se plimbă pe o vastă preerie necontrolată de nimeni. Acolo unde nu intervin guverne, intervin comanii de internet și unde nu intervin ele, intervine comunitatea internaută. În mod normal era bine ca internetul să fie autocontrolat 100%, dar practica a demonstrat că ai nevoie de o autoritate care să își întindă colții peste internet.
Important este să o ținem în exact punctul în care poate ajuta și nu devine o povară pentru tot ceea ce însemană internet. Adică, ai nevoie de legi să guverneze cadrul general al internetului, dar mai ai nevoie de mecanisme care să pună limite acestui control pentru a nu ajunge în situația Iranului sau Chinei.
De aceea urmăresc cu interes ce se scrie pe legi-internet.ro și citesc materiale ca cele de mai sus. Linkurile în website-ul tău pot fi considerate sinonimele notelor de subsol ale cărților. Nimic mai mult, nimic mai puțin.
Dar, la ceva timp după ce Tim Berners-Lee a zis că linkurile sunt note de subsol, Google a dat oarece importanță linkurilor și textului din ele. Dacă a da link către cineva nu este ilegal (în afară de cazul că dai link către materiale piratate), modul în care o faci poate afecta site-ul ce primește linkul. Remember PageRank?
Cum ar fi să aibă cineva un blog despre cure de slăbire și toți oamenii să dea link cu ancora „otravă”? Sigur că unora le-ar părea comică treaba, dar nu e etic. Așadar, ca să ne protejăm de proteste viitoare ar trebui să:
- dăm link numai către locuri pe care le-am promova public
- să folosim un text relevant când dăm link către un website (exemplu: ce a scris Manuel despre roTLD)
- fim atenți ca atunci când suntem în dubii să folosim ceva generic ca: click aici, website sau numele blogului/website-ului către care dăm link.
Și nu, CNA nu are treabă să te ia la rost dacă dai link către vplay.
12 răspunsuri la “„Cere-mi voie să dai link către mine!””
Hai mai Manu, cum fara linkuri? Chiar vrei sa pierdem si bruma de cititori pe care-i avem? :))
Dau cu linkuri in tine de nu te vezi :))
A … si sa pui nofallow pe link … ca asa vrea google.
Uite acum! Nofollow 😛
nofollow is baidd… 🙂 A trecut buimăceala cu de-linking pentru a nu ţi se scădea PR-ul. Dar dacă vreodată nu-ţi convine ca un spammer să se lege cu tine în niciun fel, poţi să-l rogi frumos să-ţi şteargă linkul, altceva nu-i de făcut :). Google se joacă…
Da, dar decat sa umbli dupa oameni sa dea linkurile jos mai bine faci rost de noi linkuri mai bune 😀
Conteaza mai mult valoarea paginii de pe care vine link-ul, nu numarul lor. E corect ce spunea cineva mai sus.
Stiu, sunt multe lucruri ce tin de valoarea unui link, insa tare simpatici imi sunt oamenii care vin cu diei ciudate despre net 😀
Off, nu este bun link-ul către legi-internet, sau fac oamenii modificări.
Poti vedea aici linkul catre ei http://legi-internet.ro/blogs/index.php/cfr-crede-ca-are-monopol-pe-mersul-trenurilor-pe-internet
[…] că dacă dai link către ei, tu îi încalci drepturile de autor. Cere-i să citească articolul despre linkuri și drepturi de autor și își va da seama că bate […]
[…] au fost, de-a lungul timpului, oamenii cu mai puțin creier decât o broască de la CFR sau din alte locuri care-ți zic că trebuie să primești acceptul lor pentru a da link către ei. Desigur, oamenii […]