Categorii
Arhiva Blogging

Nu înțeleg aversiunea pentru link în articolele scrise de unele site-uri

Citeam despre protestul de la Institutul Cantacuzino și se pomenea faptul că studenții de la medicină au creat o pagină de Facebook, dar nu dădea link. Desigur, eu sunt un leneș ordinar și nu îmi place să dau un search după numele de pagină, așa că scriu articolul de față.

Nu înțeleg de ce anumite site-uri/bloguri nu dau link către sursele sau resursele ce completează informația pe care o primim în articolul respectiv.

Linkul trebuie văzut ca o notă de subsol necesară atunci când ai informația de undeva sau când pomenești o resursă de pe net. Există motive legitime pentru care nu ai da link către cineva și este perfect accetabil, dar ce te faci când linkul este necesar în context, cum este la site-urile de știri și la tot felul de materiale informative, cum este articolul pomenit anterior?

Sir Tim Berners Lee a inventat linkul cu un scop bine definit și este de preferat să îl folosim pentru ceea ce a fost creat: referințe către surse. Este drept, Google a denaturat rolul linkului prin 1996, dar pentru asta există Do Not Link, în caz că nu vrei ca destinatarul linkului să beneficieze de „SEO”.

Linkul este o parte importantă pentru internet și, mai ales la chestiunile informative, este de preferat să îl ai acolo, în articol. De ce să pui omul să caute în Google, chiar dacă acțiunea respectivă nu ia mult? Este o chestiune de fair-play, de grijă față de cititorul tău.

Desigur, la polul opus au fost, de-a lungul timpului, oamenii cu mai puțin creier decât o broască de la CFR sau din alte locuri care-ți zic că trebuie să primești acceptul lor pentru a da link către ei. Desigur, oamenii respectivi sunt anacronici și ignoranți până în măduva oaselor.

Curtea de Justiție a UE a stabilit deja demult că nu trebuie să ceri voie să dai link către cineva și nu poți fi tras la răspundere de CNA dacă dai link către site-uri ce pun filme online.

Așadar, în afară de cazuri legitime precum faptul că nu vrei să mărești ratingul unui site dubios sau să îl promovezi, nu ai motive pentru care să nu dai link către cineva.

Scuza Pro TV și a altor site-uri de știri care nu dau link nici măcar către CNN sau Reuters, de unde fură știrile, cum că respectivii nu le-au plătit lor reclamă pentru a fi promovați de Pro TV este doar o minciună gogonată.

Cultura linkului ar trebui sădită și la noi.

Să nu mai folosim scuze puerile pentru a masca lenea, incompetența, ignoranța sau reaua voință.