Categorii
Arhiva Optimism

Cum să devii un eco guru

expeditia verde eftimie lets do it romaniaAu fost multe discuții în ultimii ani legate de cât de eco trebuie să fim și câte lucruri trebuie să facem pentru a ne arăta grija față de mediu. După multe deliberări și documentări am aflat soluția perfectă pentru a deveni un eco guru.

În spiritul pur românesc, care trebuie respectat cu strictețe, există o rețetă în câțiva pași care garantat că va funcționa. Și sigur vei fi remarcat pentru efortul depus.

Pasul 1 – Sprijină inițiativele eco

Și nu oricum. Când vezi pe cineva că a pus pe blog sau site un banner care ne cere să fim eco scrie-i un comentariu în care îi explici că pixelii puși acolo pentru banner consumă spațiu pe ecran (implicit consumă CO2) și că afișarea de bannere nu ajută niciodată.

Dacă vezi la TV că se vorbește de respectul față de mediu mută pe alt canal, de preferat unde se dau știri mondene, cât mai irelevante.

Când vorbește cineva că trebuie să aruncăm gunoaiele numai în locurile amenajate spune-i, respectuos, că e loc și pentru el în acele tomberoane.

Și iată cum debvii un activist eco, cu acte în regulă. Dar nu este suficien numai să vorbești și să scrii câte un comentariu. Trebuie să treci la celălalt pas.

Pasul 2 – Acționează în sensul protejării mediului

Gunoaiele s-au inventat pentru a fi transformate în îngrășământ așa că aruncă pe jos tot ce ai la tine. Dacă ești în oraș faptul că arunci gunoaiele pe jos nu ar trebui să fie amendat pentru că dai de muncă măturătorilor. Așa că fii consecvent. Ocolește fiecare coș de gunoi și tomberon.

Când ieși la iarbă verde ai grijă să nu iei saci de gunoi cu tine. Poluează și e bine să lași gunoiul acolo unde ai fost la grătar. Sigur se va duce singur până revii data viitoare. Și până la urmă nu trebuie să îi uităm pe băieți de la Lets do it, Romania! Ar mai putea face ei evenimente uriașe dacă nu am lăsa gunoi în urma noastră? Să fim consecvenți, zic.

Ca să protejezi mediul de răutatea oamenilor care nu vor să lase îngrășământ, dacă vezi pe vreunul că strânge gunoiul da-i și o palmă peste cap. Cum de își permite să nu împartă ce are cu mediul înconjurător?! Dacă faci treaba asta și în oraș când oamenii își aruncă gunoiele la tomberoane și coșuri de gunoi sigur că vei atrage atenția.

Totul ține de hotărâre și consecvență. Nu este ușor să fii eco, dar merită din plin.

Cred că nu trebuie să mai pomenesc că nu trebuie să ții cont de colectarea selectivă. Este un mit, după cum știu mulți români. Ar fi de prefarat dacă ai gunoi să îl arunci direct pe geam. Măcar nu mai faci drumul până la tomberon!

Pasul 3 – Modifică-ți mentalitatea

Pur și simplu a fi eco este o stare de spirit. Trebuie să trăiești eco și să respiri eco. Oamenii acre duc gunoiul la tomberon sau coș merită ridiculizați și trimiși la plimbare. De preferat să le dăm bilet la călărit ponei roz.

Cum nu este ușor să fii eco, o mentalitate de învingător te va ajuta mereu. Dacă ești consecvent în a proteja mediul, atunci vei avea succes. Nu trebuie să uiți că trebuie să transmiți această cultură și altora. Știut fiind că mulți români sunt inculți ție îți reinve responsabilitatea de a-i orienta în direcția potrivită.

Când reușești să determini suficient de mulți oameni să facă mormane mari de gunoi când merg la iarbă verde, atunci vei fi luminat. Îți vei da seama că ai ajuns un guru eco. Nimic nu este mai presus de a fi un apărător al mediului și de a conduce o mână de oameni rătăciți pe calea cea bună a aruncării gunoaielor oriunde și oricum. Tot respectul.

***

Sper că ai sesizat aspectul ironic al articolului. Tot ce vroiam eu să zic este că îl sprijin pe Eftimie în #expediția verde și că mâine mergem la cartare, adică să vedem pe unde au lăsat oamenii cu copite gunoaie ca atunci când vin băieții de la Let’s do it, Romania! să poată face curățenie.

Frumos este să facem opusul celor scrise în acei pași, mai sus. Respectul față de mediu este, de fapt, respectul față de noi. Strânge mereu gunoaiele după tine! Susține-l pe Eftimie în concursul care va desemna cel mai verde oraș din țară! Ca să îl susții nu trebuie decât să intri AICI(clic pe Susține-mă) și să introduci datele tale și apoi să participi la discuțiile care au loc!